Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Változások kezdődtek - Heti elemzés

Az MNB adatai szerint meglepően nagy változások történtek egyetlen negyedév alatt a fizetési mérlegben és Magyarország külső finanszírozásában. Heti elemzés jún. 30. - júl. 6.


Az egyik leglátványosabb az áruforgalmi mérleg, amely kiugróan nagy többlettel zárt az I. negyedévben (685 millió euro), a szolgáltatások egyenlege mérsékelt pluszt mutatott (137 millió euro). A reálgazdasági tranzakciók így 822 milliós többletet mutattak, amely után a megelőző negyedéveknél sokkal kisebb hiány következett a jövedelem és transzfermérlegben, csak -1413 millió euro. Jelentősen csökkent az adósság típusú jövedelmek kiáramlása (-652 millió euro), még látványosabban a nem adósság típusú (-987 millió euro); emellett alapvetően az EU-tól érkező transzferek vitték pluszba a viszonzatlan folyó átutalásokat.

Részletes Buda-Cash heti elemzés július 30-július 6. >>

A folyó fizetési mérleg egyenlege így csak -591 millió euro volt a 1,5 Mrd-os várakozással szemben. Jelentős volt a tőkemérleg többlete (863 millió euro), itt is meghatározó volt az EU-tól érkező forrás. AQ fenti két tétel együttesen azt eredményezte, hogy 1995 óta először volt pozitív a külfölddel szembeni finanszírozási képesség – ami alapvetően a pénzügyi válság hatásának tekinthető.

A finanszírozásban is nagyon komoly változások történtek, az adóssággeneráló finanszírozás összességében 258 milliós forráskiáramlást mutatott a megelőző negyedévek sokmilliárdos forrásbeáramlása után; a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege +159 millió euro volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pornónak kedvez a kormány

Az erőszakos filmek készítőinek és a pornóiparnak 25 százalékos megtakarítást hoz egy januártól… Tovább olvasom