Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Változások a Munka Törvénykönyvében: nem mondhatnak fel könnyedén

A gyes május 1-től a gyermek kétéves koráig jár, de a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

Az idén több ponton is változik a Munka Törvénykönyve, a felmondási védelem például kiterjed az örökbefogadást kérő munkavállalókra is - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda.

Május 1-jétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat - ismerteti a hírlevél.

Február 1-jével a felmondási védelem szabályozása változott. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt a szülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május 1-jétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek, és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt. A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül.

Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, ezt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak. Ezért a felmondási védelem 2010. február 1-jétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót.

Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárniuk a munkáltatóknak a rendes felmondás esetén, a felmondás közlése előtt célszerű minden esetben megerősíttetni a munkavállalóval, hogy nem vesz részt örökbefogadással kapcsolatos eljárásban.

Olvasóink írták

 • 12. janika 2010. március 03. 09:16
  „Mig volt "Munka Könyv" addig úgy hamisították meg ,ahogy a Jogi Maffiának tetszett! Ma meg már ennek a következményeit is takargatják olyan törvéánnekkel, hogy ne lehesseen feltárni a fehérgallros bűnözést!”
 • 11. Tüzecske 2010. március 01. 10:05
  „Ez rendben van, hogy kapják a gyermek egy éves korától a gyest. De mi van a terhességi gyermekágyi segély (168 nap) letelte és a gyermek 1 éves kora közötti időszakban, ha az anya nem megy gyed-re, mert a munkája nem engedi. Arra miért nem folyósítanak gyest? Ezt kellene meggondolni...”
 • 10. elemér 2010. február 23. 17:09
  „Helyesbités, nem az EU tagországok fogják visszafizetni a görög tartozásokat, hanem azok akik azt használlják. Aztán még jöhet oda Spanyol, Portugál, Ir, stb. tartozás. A modern világ az roppant bonyolult. Németek most vakarják a fejüket.”
 • 9. elemér 2010. február 22. 16:52
  „Amit Bajnai állit az igaz lehet, mert Soros is méltóan nyilatkozott róla Davosban. Egyébként Soros tisztában van a valuta dolgokkal, mert ezzel kereskedik. Pofon egyszerü és bárki teheti ezt manapság akár pizsamában. Oda csak kompi meg internet kell és kis pénz. Amit az emberek nemtudnak, az hogy 90% aki megpróbálta pár hónap alatt elvesztette a gatyáját. Warren Buffett aki egy elismert ember a tözsdén saját maga is megpróbálta a Forex-t és pofára esett. Kb. billio körül vesztett. Azt tanácsolja ezekután, hogy az ember ne csináljon olyasmit amihez nem konyit.”
 • 8. elemér 2010. február 22. 12:05
  „Szóval Bajnai azt állitja hogy a gatyaszoritás szükséges mert ö is Eurot akar, és a görögök tanulhatnak töle. Példa hogy Mo. sikeresen visszatért az USA pénzügyi piacra, és 2 billió dollár értékü 10 éves értékpapirt árultak. Görögöknek pedig az USA adósságait ami kb.30 billio dollár, visszakell fizetni. Ezt a pénzt az EU tagországok fogják fizetni az USA-nak. Világos mert a görögök erre képtelenek. EU.-nak nincs semilyen szerkezete ami az Euro.-t védi. IMF nem védi az Euro-t. IMF segélyekhez legfeljeb adakozhatnak. Gatyaszoritáson a Fidesz se változtathat ha Eurot akarnak bevezetni. Világos hogy én 56 óta az angolt használom és magyar helyesirással nem foglalkozom. Itt én csak tájékoztatót adok a nagyvilágbol.;))

  In Hungary, Potential Lessons for Greecetotal

  http://www.nytimes.com/2010/02/20/world/europe/20iht-hungary.html

  "I think what the prime minister of Greece is doing now with the support of the European Commission is a very heavy package," Mr. Bajnai said. "He is talking about cutting 4 percent of gross domestic product" from the budget deficit this year alone.

  With support from the I.M.F., Hungary was successful in accomplishing a similar task. Since mid-2009, it has cut its budget deficit by 5 percent of gross domestic product.

  "This is huge, compared to any other country," Mr. Bajnai said.

  Budapest had little choice. When the global financial crisis hit in 2008, Hungary was particularly vulnerable, largely because it had taken on far too much debt but also because it was not under the sheltering umbrella of the euro. During its boom, more than 1.7 million families took out foreign currency loans to finance their mortgages. When Hungary´s currency collapsed, the cost of making the payments on those loans soared.

  But now the markets are responding favorably to the government´s efforts. Mr. Bajnai pointed out that Hungary returned to the U.S. market two weeks ago with a $2 billion 10-year bond that was three times oversubscribed.

  Mr. Bajnai, who plans to take six months off after leaving office, hopes that Hungarians have learned their lesson. And he suggests that other countries ignore its example at their peril.”
 • 7. Ciklámen 2010. február 20. 22:05
  „Hát igen míg 1évi munka után járt a gyes addig a kissebbség nem szaporodott ilyen mennyiségben.
  Azt hülyeség volt alanyi jogon utalni ,el kell törölni egy éven belül nagyon sok pénz meg maradna .”
 • 6. hellboy780917 2010. február 20. 21:45
  „jah, egy nagyotmondó, semmire alapozó, üresfejű narancsosokkal? :D:D:D neröhögtess már... figyeled a nemzetközi visszhangot orbánékról? nem túl rózsás... az a hülye még eléri hogy befagyasztják majd a hiteleket is amit kapunk eddig...

  félreértés ne essék nem vagyok balos, de egyik rosszabb mint a másik, de jelenleg a jobbik rossz van a fazék mellett... de kilőném én mindegyiket a holdra, csak az a baj, hogy nincs senki helyettük... jah, de jobbik... akiket elnémítottak az eu parlamantben... jó a felhozatal... :)”
 • 5. Reális 2010. február 20. 16:13
  „április 12-én egy új világ kezdődik,remélhetőleg szdsz-mdf nélkül és egy minimális,szárnyaszegett,elszámoltatott mszpével!”
 • 4. Szenyor 2010. február 20. 14:10
  „Most megint meg akarnak bennünket szorítani:hogy mielőbb lehessen euró:)”
 • 3. mitzekatze 2010. február 20. 13:38
  „A GYED változása még ennél is nagyobb ge.....
  Eleve, ha nem tudsz visszatérni a régi helyedre a szülés után, akkor esélyed sincs normális munkára, mert a kisgyerekesek nagyobb diszkriminációnak örvendenek, mint az állam által védett állítólagosan kiközösített kissebbség.

  Magyarországon úgyis mindig az szív, aki dolgozik.”
 • 2. janika 2010. február 20. 13:15
  „Miért halad az MSZP-vezérek beőrtönözése ennyire lassan?”
 • 1. Csetneky 2010. február 20. 12:43
  „Igen, a Gyes idejének csökkentése. Az Mszp egyik családbarát intézkedése. Annak idején Bokros lenyúlta, ezek meg az idejét csökkentik. Szemét nemzetromboló bagázs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön magyar vagy külföldi élelmiszert vásárol? - videóval

Már minden harmadik élelmiszer külföldi a magyar boltokban. Annak ellenére, hogy a magyar áruk minőségét jobbnak ítéli a közvélemény. Tovább olvasom