Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Vállon verték: idén stabilizálódik a magyar gazdaság

Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság és a valutaalap.

Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében.

"A megtakarítási intézkedéseknek köszönhetően Magyarország 2009-ben a meredek gazdasági visszaesés ellenére is a jelek szerint a GDP-hez viszonyított 3,9 százalék alá szorította le deficitjét. A 2010-es költségvetés a hiány további csökkentését irányozza elő. A hatóságok folytatják annak a gazdaságpolitikai programnak a megvalósítását, amely növelte a befektetők bizalmát, és helyreállította a piaci alapú finanszírozáshoz való hozzáférést" - fogalmazott Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos.

Rehn szerint a továbbiakban is ugyanerre az elkötelezettségre lesz szükség ahhoz, hogy fenntartsák a közpénzügyek alakulásának irányát, és 2011-ben 3 százalék alá csökkentjen a deficitet. Brüsszel úgy ítéli meg, hogy az idén a magyar gazdaság stabilizálódik, és a GDP növekedésnek indulhat. Ezt támogathatja a nemzetközi környezet javulása, miközben a munkaerőpiac alakulása következtében a hazai kereslet továbbra is nyomott.

"Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne.

Mindazonáltal a jelentős költségvetési kockázatok - amellett, hogy szigorú megvalósítást feltételeznek - szükség esetén a tartalékok újraképzését is igényelhetik" - olvasható a felülvizsgálati anyagban.

A jelentés megállapította, hogy a pénzügyi helyzet javulásának köszönhetően Magyarország nem kér a nemzetközi támogatási keretből e legújabb felülvizsgálathoz kapcsolódó folyósítást, miként már az előző felülvizsgálathoz kapcsolódóan sem kérte azt.

Magyarország eddig három részletet hívott le a 6,5 milliárd eurós EU-kölcsönkeretből: 2008. december 9-én és 2009. március 26-án 2-2 milliárdot, majd július 6-án 1,5 milliárdot. A fennmaradó egy milliárd lehívását sem a tavaly novemberi, sem a mostani felülvizsgálat kapcsán nem kérte.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. zsukov 2010. február 19. 16:45
  „Ezek minden magyart hülyének néznek ???”
 • 38. elemér 2010. február 19. 01:17
  „Persze én azért vagyok itt mert olvasom ami engem érdekel és utánanézek a dolgoknak. Mikor a görögöket bevették az EU-ban és az Euro használatát megkapták, már a belépésnél mellébeszéltek és az átadott adatok nem stimmeltek. Ez késöb derült ki, de szerintem ezt szépittik, hogy ennek ellenére is jogosultak lennének. Nem akarnak úgy kinézni hogy hülyeséget csinálltak.;))”
 • 37. elemér 2010. február 18. 12:52
  „Itt van a realitás, ezen Mo.-n is elmélkedhetnek.
  http://www.reuters.com/article/idUSLDE61E24720100217”
 • 36. elemér 2010. február 18. 12:36
  „Mikor az IMF hitelez akkor belenéz a könyvekben és nehéz hazudozni. IMF nemhogy csak belenéz, de még kemény feltételeket is szab. Egyébként pedig egy ország kaphat pénzt 30% kamattal bankoktol. Amcsi bankok besegitettek a görögöknek. Mo.-n azt állitják hogy nincs szükség IMF hitelre. Igen ezt állitani lehet, de senki nem nézett bele a könyvekben. Amit megadtak a nagyvilágnak az szép haladás, teoriában ;))”
 • 35. elemér 2010. február 18. 06:46
  „33. hozzászólás knifemaster

  "Mellesleg Görögországnak az IMF hitelez,ami NEMZETKÖZI NEM ámérikái."

  Mellesleg én azért vagyok itt, hogy olyan okossakat mint te oktassak. Amcsik financirozták a görögöket mint ahogy azt a Time közölte. Ilyesmit már amerikában letárgyaltak.

  http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,786594,00.html

  The negotiations between the Greek debt-funding mission and the U. S. commission last week came to a halt while the Greeks cabled Athens for instructions. Their opening gambit had been declined and they wanted to know what move to make next. They offered to fund the Greek debt (a principal of $15,500,000) if the U. S. would lend them $32,500,000 additional-- the remainder of a credit which was originally extended. The U. S. commission politely but firmly represented the impossibility of loaning Greece any more money even to get the original debt funded. Hence the delay while Athens was asked what the next Greek move would be.”
 • 34. elemér 2010. február 17. 23:14
  „IMF ad hitelt ha az ország bajban van és feltételekkel. Görögország már régóta bajban volt, de az amcsik falaztak nekik. Ilyesmit szakértök megvitatnak.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4995478,00.html

  17.02.2010

  European stocks tumbled on Tuesday after Greece´s credit rating was downgraded. A lack of confidence in the country´s fiscal policy has resulted in it having the lowest credit rating in the eurozone.

  The New York and London-based credit agency Fitch Ratings Ltd. downgraded Greek long term debt ratings, from A- to BBB+, in response to a huge public deficit.

  When can a country borrow from the IMF?

  A member country may request IMF financial assistance if it has a balance of payments need--that is, if it cannot find sufficient financing on affordable terms to meet its net international payments while maintaining adequate reserve buffers going forward. An IMF loan provides a cushion that eases the adjustment policies and reforms that a country must make to correct its balance of payments problem and restore conditions for strong economic growth.

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4995478,00.html”
 • 33. knifemaster 2010. február 17. 20:26
  „Mellesleg Görögországnak az IMF hitelez,ami NEMZETKÖZI NEM ámérikái.”
 • 32. knifemaster 2010. február 17. 20:25
  „31.
  :DDDD
  Egyet mondj...:D”
 • 31. elemér 2010. február 17. 15:39
  „"Ausztriának államcsődtől nem kell tartania, bankválságtól viszont igen - vélte Rogoff"
  Persze mert Mo.-n vannak befektetéseik.”
 • 30. elemér 2010. február 17. 09:51
  „Hogy jutott oda Görögország ahol most van ? Úgy hogy Wall Street és az USA bankok falaztak nekik.”
 • 29. elemér 2010. február 17. 09:42
  „Szakértök szerint az Europai bankok nagyob veszélyben vannak mint az amcsi bankok. Az USA állami tartozás érdekes. Állami stratégia allulértékelni a dollárt és alacsonyan tartani a kamatot. Hivatalossan viszont azt állitják, hogy védik a dollárt. Kinaiak pedig a dollárhoz kötötték a pénzüket és azt 20-40% allul értékelik. Ezek a manöverek érdekessek, mert más a valóság és amit hivatalossan állitanak. Ezeket szakértök megvitassák és általában elégedettek Obama döntéseivel. Azt hogy a bankokat adóztassák egyáltalán nem tetszik a bankároknak, pedig ök voltak a világválság okozói. USA tudja fizetni tartozásait, de adóemelések elkerülhetetlenek lesznek. Világgazdaság alakulásaihoz az USA-Kinai kapcsolat kulcsfontosságu. A bukott kontinens nem játszik döntö szerepet, mert együttes stratégia nem létezik se gazdaságilag, katonailag vagy politikailag. Amcsik alapitották a modern világot. Akik ezt ésszel felfogják, azok már haladnak az evolucio létráján.”
 • 28. jánosi 2010. február 17. 08:54
  „Inkább pofán verték ! Úgy csinálod ahogy mondom ! Punktum !”
 • 27. hehe08 2010. február 17. 08:11
  „Tmoha
  tudom, hogy más a jelentése.....
  azért írtam így”
 • 26. knifemaster 2010. február 17. 07:03
  „Forrás privatbankar.hu

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás - nyilatkozta egy osztrák lapnak Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő.
  Az IMF korábbi vezető közgazdásza a Harvard Egyetem professzoraként tart előadást a davosi Világgazdasági Fórumon.

  A szerdai Der Standardnak adott interjúban többek között arról beszélt: az IMF sok támogatást ad és adott a magas államháztartási hiánnyal küzdő európai országoknak, s ezek így időt nyernek. De nehéz lesz minden országot megmenteni, mert némelyik "elviselhetetlenül magas" hiányt halmozott fel.

  Amíg kedvező feltételekkel pénzhez jutnak, még megmenekülhetnek az államcsődtől. De kevés ország van olyan politikai helyzetben, hogy keresztülvigyen egy szigorú takarékossági programot - vélekedett. "Úgyhogy a következő években látni fogunk néhány államcsődöt" - fogalmazott.

  A kérdésre, hogy mely országokat látja veszélyben, Ukrajnát, Lettországot, Romániát, Magyarországot és Görögországot említette a közgazdász. Írországnak és Portugáliának is vannak problémái - tette hozzá. "Az IMF időt nyert az országoknak. De nem mindegyik fog megbirkózni a kihívással" - vélte.

  Rogoff szerint a nemzetközi bankválságokat rendszeresen követi költségvetési válság. A probléma ezúttal elsősorban Kelet-Európát érinti. A térségben erős banki jelenléttel rendelkező országok számára nehéz időszak következik a széleskörű nemzetközi garanciák lejárta után. Ausztriának államcsődtől nem kell tartania, bankválságtól viszont igen - vélte.

  Barack Obama amerikai elnök bankszektort érintő intézkedéseit "szimpatikusnak, de kissé túlzottnak" tartja Rogoff. Túlzottnak tartja a bankok kockázatvállalási lehetőségének Obama által javasolt korlátozását, és hiányolta a bankok rövid távú eladósodása elleni stratégiát. Nemrég megjelent könyvében Rogoff kifejtette azt az elméletét, amely szerint a pénzügyi rendszeren belüli, erőteljes rövid távú eladósodottság sok válság okozója volt.”
 • 25. elemér 2010. február 17. 02:29
  „Baj az ott van, hogy Mo. és K.Eu. elvan adósodva a nyugati bankoknak. Svájc az jól van, mert nem Eurot használ, de kölcsönöket kell nekik visszafizetni ami drága lessz. Görög, Spanyol, Portugál pedig segitségre szorul, mert az Eurot menteni kell. Normálissan az EU elösször keletre terjedt volna. Görög gazdaság az egész más. Az már régóta köztudott volt a pénzvilágban, hogy az Euro tulvan értékelve. Szóval az Eu. gazdaság még sokáig küszködni fog és több munka bajossan lessz. Ilyesmit persze megvitatnak az USA-ban (Newshour). Eu. kereskedelem 65% Europai és a többi az külföldi.”
 • 24. knifemaster 2010. február 16. 23:09
  „23.
  ungi nálunk már régebb óta mennek úgy a dolgok,ahogy most a görögöknél .Csak Görögország nem célterület,ezért ott nincsenek szépségtapaszok,de nincs is fogva az ország a kormány...”
 • 23. ungi 2010. február 16. 11:40
  „A nehezsegek ellenere javulo tendenciat mutat gazdasagi helyzetünk. Ahhoz, hogy kikerüljünk a kakibol, pedig valtozasokra lesz szükseg. Örüljünk, hogy nalunk meg nem ugy mennek a dolgok, mint a görögöknel!”
 • 22. Tmoha 2010. február 16. 11:12
  „Nem "vállon verték", hanem veregették! Más a jelentése!”
 • 21. hehe08 2010. február 16. 00:30
  „ja, lesz itt pofára esés és csalódás....... két hónap múlva.......”
 • 20. knifemaster 2010. február 15. 23:12
  „15. hozzászólás Patriot 2010.02.15. 16:49
  Mi lesz 2 hónap múlva?
  Ki lesz az elszámoltató?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törmelék újrahasznosító nyílt Győrben

Épületek bontásánál, útépítéseknél keletkezett hulladék lerakására és újrahasznosítására nyitott… Tovább olvasom