Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Vagyonadó 2010: növekvő és csökkenő terhek

A vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. Mit mondanak a pártok?

KDNP: sikertelenség

Hargitai János (KDNP) az ország sikertelenségének legfőbb bizonyítékaként említette az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson alapuló listát a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában. Elmondta, hogy 2000-ben 56,1 százalék ponttal Magyarország a tíz csatlakozni készülő uniós ország közül a harmadik helyen állt Szlovénia és

SZDSZ: minden ingatlanra ki kell terjeszteni a vagyonadót

Az SZDSZ a vagyonadó kiterjesztését javasolja minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is - mondta Kóka János a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában. Hozzátette: ennek a lépésnek lenne igazi gazdaságélénkítő hatása, mivel az "alvó ingatlanokat" visszavezetné a piacra, és csökkenthetné az ingatlanárakat is. A liberális párt azt is javasolja, hogy a vagyonadó legyen leírható a magánszemélyeknél a személyi jövedelemadóból, a vállalkozásoknál pedig a helyi iparűzési adóból - emelte ki.

Bajnai Gordon: reformértékű lépés a vagyoni jellegű adó bevezetése

Reformértékű, a magyar adórendszer súlyos hiányosságát pótló lépésnek nevezte a vagyoni jellegű adó bevezetését Bajnai Gordon miniszterelnök a Mozgó Világ című lapnak adott, a hét második felében megjelenő interjújában, amelynek szövegét a szerkesztőség előzetesen az MTI rendelkezésére bocsátotta.

A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a vagyonadó kérdése ugyan tabu volt mostanáig Magyarországon a politika számára, de közgazdasági és adószakmai műhelyekben már régen szorgalmazzák bevezetését. "Sőt még a Fidesz Jövőkép című programjában is szerepel, amelyet március végén Orbán Viktor pártelnök mutatott be" - tette hozzá.

MSZP: a versenyképesség megalapozására van szükség

Az MSZP szerint a versenyképességet hosszabb távon megalapozó változtatásokra van szükség - mondta Kovács Tibor (MSZP) kedden a parlamentben. A feladat a válságkezelés és a növekedés feltételeinek megteremtése, ebből a szempontból van jelentősége az adórendszernek, mert segítheti a vállalkozásokat, hogy versenyképesek legyenek - vélekedett a szocialista vezérszónok a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról és a vagyonadóról szóló törvényjavaslat együttes általános vitájában. Kovács Tibor szerint elsődleges cél, hogy a 2010-től csökkenjenek a foglalkoztatás terhei, ami lényegesen könnyítheti a munkahelyek megtartását.

Fidesz: az adótörvények nehezítik a családok és a vállalkozások helyzetét

A jövő évi adótörvény-javaslat átláthatatlan, bonyolult, tele van ellentmondásokkal, nehezíti a vállalkozások és a családok helyzetét - mondta Tállai András a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában. Az ellenzéki politikus szerint a javaslat nem keresi a kiutat a válságból, nem növeli a vállalkozások versenyképességét, a munkahelyek megtartásában nem jelent érdemi segítséget. Tállai András szerint totális hiteltelenség jellemzi a kormánypártokat az adótörvények tekintetében.

Vagyonadó 2010: növekvő és csökkenő  terhek

A kormány az adórendszer olyan átalakítását tartja helyesnek, ami a foglalkoztatást támogatja, a munkát, a többletteljesítményt ösztönzi - mondta Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár expozéjában, kedden a parlamentben.

Hozzátette: a kormány két évtizede nem látott mértékű adó-, és járulékcsökkentést hajt végre az élőmunka terhelésében.

Az államtitkár közölte: a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokban és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő intézkedések azon része, amely a vállalkozások versenyképességének növekedését, a válság hatásainak enyhítését célozza, már a kihirdetést követő napon hatályba lép. A javaslatok többsége azonban 2010-ben lép hatályba - tette hozzá.

Kiemelte: az adómérséklés idén és jövőre mind a személyi jövedelemadó rendszerben, mind pedig a munkáltató által fizetett járulékoknál megtörténik. Jövőre minden jövedelemre kiterjed a 2009. július elsejétől bevezetett öt százalékpontos munkáltatói járulékcsökkenés - közölte.
Elmondta, hogy a személyi jövedelemadóban az adó alapja jelentősen átalakul, ugyanis jövőre bekerül az összevont adóalapba a bruttó jövedelmek mellett a munkáltatói, a kifizetői járulék, illetve az eho.
Hangsúlyozta: jövőre az alsó adókulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millió forintra változik, efölött 32 százalék lesz az adókulcs, miközben megszűnik a 4 százalékos szolidaritási adó.
Mint mondta, a személyi jövedelemadózás sávhatárának jelentős emelésével 2010-ben az adózók több mint 90 százaléka az alsó, 17 százalékra javasolt adókulcs szerint fog adózni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, és egyszerűsítési célból a magánszemélyek különadója beépül a személyi jövedelemadóba. Mint mondta, a társasági adó kulcsa 19 százalék lesz.

A cafetéria rendszerben a kormány jelenlegi javaslata szerint 32 százalékos kulcs alá kerülnek az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű és nem iskolarendszerű képzés, valamint a meleg étkeztetéshez való hozzájárulás - közölte. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a juttatásoknak azon köre maradna adómentes, amelyek biztosítása szociális alapon történik.
Katona Tamás azt mondta: a kormány azzal számol, hogy a kifizetők által adómentes juttatásként adott, egyéb személyi jellegű ráfordítások nem csökkennek majd.

Közölte azt is: az szja adókedvezmények zöme megszűnik. A 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás 27 százalékra emelkedik, az eva adókulcsa pedig 25 százalékról 30 százalékra emelkedik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány szigorítani akarja az adóparadicsomba vitt jövedelmek adóztatását, ezért szerinte indokolt módosítani az adóparadicsomokban alapított, ellenőrzött külföldi társaságok fogalmát. Hozzátette: ez év végéig még kedvezményesen visszahozható a külföldön tartott jövedelem, jövőre azonban már nem csak a jövedelem, de a korábbi években felhalmozott vagyon is adókötelessé válik.

Beszélt a tervezett vagyonadóról is. Mint mondta, a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó - mondta.

Hozzátette azt is: az idősek és a rokkantnyugdíjasok az általuk lakott lakás után 10 millió forintos adóalap-mentességben részesülnek, valamint a gyermekek számától függő adókedvezményt vehetnek igénybe a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok.

Katona Tamás úgy fogalmazott: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, ugyanakkor beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól.

Az államtitkár az expozéban szólt arról is: az élőmunkaterhek csökkentésének forrásához járul hozzá a benzin és alkoholtermékek jövedéki adójának tízszázalékos emelése.

Olvasóink írták

 • 3. Ikrob 2009. június 10. 08:12
  „Számomra több ponton nem világos a cikk, adószakértők, kérlek világosítsatok fel! :))
  "Elmondta, hogy a személyi jövedelemadóban az adó alapja jelentősen átalakul, ugyanis jövőre bekerül az összevont adóalapba a bruttó jövedelmek mellett a munkáltatói, a kifizetői járulék, illetve az eho." - Mit jelent ez a dolgozókra nézve??

  " a kormány szándéka szerint a juttatásoknak azon köre maradna adómentes, amelyek biztosítása szociális alapon történik." - Azaz???
  Köszi :)”
 • 2. akinemfél 2009. június 09. 20:50
  „Miért kellenek új adok ? Ime a válasz Pécsrol,ahol az MSZP-sek még csináltak búcsuzásul egy remek uzletet :
  lásd www.pecsinapilap.hu

  !Értékesítette autóbuszparkját a baranyai megyeszékhely helyi járatú buszközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. - erősítette meg az Új Dunántúli Napló információját kedden az MTI-nek Varga Péter, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója.

  Varga Péter cáfolta, hogy a vevő mindössze öt forintot fizetett volna járművenként.

  "A Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. 2,2 milliárd forintért adta el 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és egy LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500 ezer - 600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát" - mondta el Varga Péter.

  Hozzátette: a PK Zrt. a buszokat egyenként havi 1,2 millió forintért bérli a PK Busrent Kft.-től, amely 10 év alatt fizeti ki a járművek vételárát. Ezzel a PK Zrt. biztosítani tudja a helyi járatú buszközlekedés fenntartását a Dunántúl legnagyobb városában.

  A vezérigazgató megjegyezte, hogy a tranzakciót "titok övezi, az érintettek titoktartási kötelezettségükre hivatkozva" arról őt sem tájékoztatták időben. Az ügyet kivizsgálják, tulajdonosként egyeztetést kértek a Mecsekbusz Kft-től."

  ((Tehát az autobuszok átlagára 14,4 millio forint,ami pont annyi mint amennyit egy évre a bérletért a buszokért kap a szerencsés kft,amelyik megvette (12x1,2 millio = 14,4),de a vételárat csak 10 év alatt kell kifizetni,azaz a bérleti díj toredéke elég a torlesztésre. Zseniális uzletemberek az MSZP-sek,ugye ? Mint amikor Gyurcsány megvette a kormány udulojét,aztán rogton jopénzért bérbeadta a kormánynak. Ja,és az
  500 ezer forintos buszokat is 1,2 millioért adják most havonta bérbe,azaz kb. 10 napi bérleti díj = a vételárral,amit 10 év alatt kell kifizetni !!! Miért kellenek új adok ? Miért ragaszkodik az MSZP a hatalomhoz ?))”
 • 1. jockey 2009. június 09. 12:39
  „A benzin jövedéki adója 10%-kal nő, az Áfája 5%-kal. Az olaj ára a világpiacon nő, a forint a béka segge alatt. Milyen üzemanyagárak lesznek itt hamarosan? A legszebb az egészben, hogy az üzemanyag jelentős drágulása mindenre kihatással van, tehát a szállítási költségek jelentős növekedése miatt minden drágább lesz. Miért van az, ha a szocialisták adót "csökkentenek", akkor szinte mindenkinek rosszabb lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megállás: Egyre többen tartoznak a bankoknak

Magyarországon 2008 vége óta duplájára - 2 százalékról mintegy 4 százalékra - nőtt a hitelük… Tovább olvasom