Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Uniós pénz: 144 milliárd forint áll(t) a pályázók rendelkezésére

Szeretné fejleszteni vállalkozását? A turizmusban gondolja a jövőt? Tekintse át a Nyugat-dunántúli Operatív Program kiveséző anyagunkat: hátha talál sikerre vihető pályázatot!

A Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) az Európai Unió hétéves pénzügyi időszakának megfelelően 2007 és 2013 közötti időtávra fogalmazza meg a Nyugat-dunántúli Régió átfogó fejlesztési stratégiáját.

E hétéves tervezési időszakban 144 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A NYDOP öt prioritása a régió fejlesztését az alábbi területeken támogatja:

1. regionális gazdaságfejlesztés
2. turizmusfejlesztés
3. városfejlesztés
4. környezetvédelem és közlekedési infrastruktúra fejlesztése
5. helyi és térségi közszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése


Sok-sok euró vár gazdára még mindig.
Sok-sok euró vár gazdára még mindig.


A program közreműködő szervezeti feladatait az 1-4. prioritás esetében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. látja el.

Kiemelt szerep jut az NYDOP első prioritásának, a regionális gazdaságfejlesztésnek. Ennek keretében támogatás nyújtható az üzleti környezet fejlesztéséhez, ipari parkok, ipari területek, inkubátorházak, telephelyek létrehozásához, fejlesztéséhez. Támogatásra kerülnek az újonnan létrejött, s a már működő klaszterek, együttműködések. 2007 és 2013 között összesen 21,8 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére a regionális gazdaságfejlesztés területén.

A prioritáson belül a 2010-es év során több felhívásra is beadható pályázat. Ezek közül a NYDOP-2009-1.3.I/A.B.C. - "Üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztésére, ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatására" című pályázat már a tavalyi évben meghirdetésre került, de a második szakasz beadási határideje 2010.
február 28-ról 2010. április 12-re módosult.

Itt 3,53 milliárd forint keretösszegből 10-300 millió forint támogatás nyerhető részcéltól függően. A pályázatok belső benyújtási időszakára 2009. november 30.-ra beérkezett pályázatok elbírálása a napokban történt meg, várhatóan négy támogatott projektet nevezhetünk meg összesen közel kétszázhetven millió forint támogatás megítélésével.

A regionális gazdaságfejlesztés részeként várhatóan márciusban jelenik meg a NYDOP-2010-I.I.I/E - "Regionális jelentőségű klaszterek közös beruházásainak támogatását, szolgáltatásaiknak kialakítását és fejlesztését" célzó kiírás, melynek keretösszege 0,6 milliárd Ft lesz. Ez a 2008-ban már megjelenthez hasonló feltételekkel várja két beadási szakaszban a pályázni kívánó régiós klasztereket.

A regionális gazdaságfejlesztés prioritásból az idei évben is a nagyvállalatok számára leginkább a márciusban NYDOP-2009-I.I.I/E - "Ipartelepítés" című kiírás lehet, melynek keretösszege 1,0 milliárd Ft lesz. Ez nagyjából a 2009-en már megjelenthez hasonló feltételekkel várja folyamatos beadási lehetőséggel a nagyobb projekteket megvalósítani kívánó vállalkozásokat. A kiírás alapján 30%-os támogatási intenzitás mellett 100 millió-1 milliárd Ft közötti támogatás igényelhető.

A gazdaságfejlesztési prioritás egyik hangsúlyos eleme az idei év során is az a "Telephelyfejlesztés" című pályázati kiírás lesz, amely tavaly nagy sikert aratott a mi régiónkban és országosan is egyaránt.

A tavalyi felhívást 2009 áprilisában jelentette meg a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága (ROP IH) minden régióban, a benyújtási időszak május közepétől június végéig tartott. A támogatás kerete országosan 23,13 milliárd forint, a Nyugat-dunántúli Régióban 3,02 milliárd forint volt.

Országosan 469 nyertes pályázat volt 17.732 munkahely megtartását és 2859 új munkahely létesítését vállalva.A pályázat célja a mikro, kis- és középvállalkozások (KKV-k) működési helyszínéül szolgáló infrastruktúra fejlesztésével a vállalkozások üzleti környezetének, s ezáltal
közvetve a régiók foglalkoztatási helyzetének javítása volt.

A kiírás a KKV-k működési helyszínéül szolgáló meglévő, működő telephelyek modernizációját és bővítését, nem megfelelő telephelyeik cseréjét, a telephelyek kihasználtságának növelését kívánta
elősegíteni, a KKV-k versenyképességének megőrzése, fokozása érdekében, a foglalkoztatottság megtartása, javítása mellett. A támogatás mértéke középvállalkozás esetében 40%, mikro és kisvállalkozás esetében maximum 50% lehetett.

Egy projekt által igényelhető támogatás összege: minimum 10 millió Ft, maximum 100 millió Ft volt a régiónkban.

A régiónkban a 104 db beérkezett pályázatból 67 db nyertes projekt összes támogatási összege 2.966.077.788 Ft, melynek segítségével 6.708.495.283 forintnyi beruházás valósul meg. A fejlesztések eredményeképp a 67 vállalkozás 2233 munkahelyet tud megtartani,
valamint a Nyugat-dunántúli Régióban a munkahelyek száma 391-gyel nő.

A várhatóan márciusban NYDOP-2010-I.3.I/D - "Telephelyfejlesztés" kóddal és névvel megjelenő pályázat a tavalyi kiírásra épül, annak tapasztalatait beépítve. A támogatási összeghatárok és a támogatási intenzitás esetében nem várható változás.

Az idei évben rendelkezésre álló keretösszeg a tervek szerint a régiónkban 2,5 milliárd Ft lesz. A jelenlegi állapot szerint a tavalyi kiíráshoz hasonló ütemtervvel, vagyis júniusi beadással és októberi döntéssel számolhatnak a pályázók.

A pályázati kiírás főbb jellemzői: - kkv szektor pályázhat minimum egy teljes lezárt év és minimum egy fő statisztikai létszám esetén, - jelenleg nem támogatott kör a kereskedelem, vendéglátás, turisztika, logisztika, hulladékgazdálkodás, építőipar, - épületépítés, bővítés 100%, míg gépbeszerzés 20%, alapinfrastruktúra 40% erejéig számolható el, - projekt területe gazdasági terület vagy barnamezős terület lehet, -
bázis létszám 2009 év 1-12 hónapjának átlaga, - támogatási összeg 10-100 MFt, - támogatási intezitás 40-50%, - előleg 25%, - júniusi beadási határidő.

Terveink szerint márciusban, az addig megjelenő pályázatok szélesebb körű megismertetése céljából a régió minden megyeszékhelyén tartunk információs napokat, melyekre várjuk az érdeklődőket. Az időpontok és a részletes programok várhatóan a megyei napilapokban és az
ügynökség honlapján kerülnek meghirdetésre.

Az eddig említetteken túl az év során további pályázatok megjelentetését tervezzük az év során, ezek tartalmának kidolgozása még egyeztetések alatt áll.

- NYDOP-2010.I.I.I/B Regionális képzési, foglalkoztatási hálózati együttműködések
fejlesztése
- NYDOP-2010.I.I.I/C Kísérletezési projektek támogatása
- NYDOP-2010.I.3.I/F Regionális Tőkebefektetési Alap

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a vonatkozó honlapokat: www.nfu.hu és www.westpa.hu, ahol értesülhetnek a pályázatokkal kapcsolatos összes közleményről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyba menekíti a vagyont Soros György

A tavalyi utolsó negyedév során megduplázta az aranyban - illetve az aranyra vonatkozó tőzsdei… Tovább olvasom