Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Turizmus: 6 százalékos esés

A nemzetközi turizmus 2003 óta első alkalommal számíthat visszaesésre.

A nemzetközi turizmus éves összevetésben 6 százalékkal eshet az idén az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO) hétfőn közölt becslése szerint.
Az ágazat 2003 óta első alkalommal számíthat visszaesésre, amely ráadásul várhatóan súlyosabb lesz a korábban becsültnél; a szervezet az év elején legföljebb 2 százalékos csökkenést valószínűsített, de már az első negyedévben 8 százalékos visszaesést regisztráltak.

Január és március között világszerte 269 millió turista utazott külföldre, 22 millióval kevesebb mint 2008 azonos időszakában. Májusban aztán 10 százalékra gyorsult a hanyatlás üteme, azóta viszont némileg javult a helyzet: júniusban 7, júliusban pedig 4 százalék volt az éves szintű csökkenés.

A nemzetközi turistaforgalom csökkenésének legfőbb oka a világméretű gazdasági válság, amelynek hatását tovább fokozza a félelem a H1N1 vírustól. Jövőre azonban a világgazdasági helyzet stabilizálódása nyomán javulhatnak a nemzetközi idegenforgalom kilátásai - vélik a kazahsztáni fővárosban, Asztanában közgyűlést tartó UNWTO szakértői.

A legújabb adatok szerint 2009 első hét hónapjában a közel-keleti térségben volt a legnagyobb, 13 százalékos a turizmus visszaesése. Európában 8 százalékkal kevesebb külföldi turista fordult meg, az amerikai kontinensen 7 százalék volt a csökkenés. Ázsiában és a csendes-óceáni régióban 6 százalékos éves szintű visszaesést mértek. Az ágazat válságát ugyanakkor néhány országban mérsékli a belföldi turizmus élénkülése. Brazíliában például júliusban és augusztusban összesen az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal többen nyaraltak hazájukban.

Növekedést csupán Afrikában mértek a január-júliusi időszakban. A négy százalékos bővülést jelző adat azonban nem az egész kontinens jó teljesítményét tükrözi, hanem mindössze két célország, Kenya és Marokkó népszerűségének növekedését - közölte a 140 országot tömörítő UNWTO.
Az asztanai közgyűlésen hétfőtől négy napon át több mint 600 küldött tanácskozik. A közgyűlés első programpontja az új főtitkár megválasztása volt. A tisztségre Taleb Rifait, a jordániai kormány helyettes turisztikai tárcavezetőjét szavazták meg. Az "igazságos és felelős turizmus" elvét érvényre juttatni kívánó szakember megválasztását számos civil szervezet is támogatta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA: 26 éve nem volt ennyi munkanélküli

A USA munkaügyi minisztériuma szerint a munkanélkülek aránya 9,8 százalék - 1983 óta nem voltak ennyien munka nélkül. Tovább olvasom