Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Túljutott a magyar gazdaság a mélyponton

Túljutott ugyan a magyar gazdaság a mélyponton, de a harmadik negyedévi GDP adat is azt támasztja alá, hogy a kilábalás lassú lesz.

A vártnál kedvezőbb külkereskedelmi többletnek köszönhetően elemzők szerint akár egyensúlyba is kerülhet a folyó fizetési mérleg.

A KSH szerdán a korábban közölt 7,2 százalékról 7,1 százalékra módosította az idei harmadik negyedévi GDP csökkenés mértékét éves összehasonlításban. Az előző negyedévhez képest 1,8 százalékkal mérséklődött a GDP, valamivel enyhébben a második negyedévi 2 százalékos visszaesésnél.

A külkereskedelmi mérleg októberben 464 millió euró exporttöbbletet mutatott, ami az egyenleg 608 millió eurós javulását jelenti az előző év októberéhez képest. Az első tíz hónapban a külkereskedelmi mérleg aktívuma 3.778 millió euró volt, 4.093 millió euróval javult egy év alatt.
Barta György, a CIB bank elemzője szerint nem okozott meglepetést a GDP adat. A korábbi ipari termelési számokból már látszott, hogy a mélypont a második negyedévben volt, de a javulás nagyon lassú, és nem várható a környező országokéhoz hasonló mértékű "kitörés" - figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy a negyedik negyedévben már enyhén növekedhet a GDP negyedéves összehasonlításban, éves összevetésben azonban csak 2010 közepétől. A fellendülést lassítja a "fiskális béklyó", a lazuló monetáris szigor azonban kedvez a növekedésnek, mert annak nyomán nő a forinthitelek versenyképessége és bővülhet a hitelezés - fejtette ki.

Barta György kedvezőnek nevezte a készletszintek emelkedését és úgy vélte - az exportpiacokon megindult konjunktúrával összhangban - a negyedik negyedévben gyorsulhat is a készletek bővülése.
A külkereskedelmi többlet oka - a külpiaci konjunktúra beindulása és az alacsony belföldi kereslet - ugyan ismert volt, ennek mértéke azonban pozitív meglepetés. Az aktívum egész évben fennmarad, így a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkenhet az egy évvel korábbihoz képest, ami segíti az ország megítélésnek javulását is - hangsúlyozta.

Bázishatások miatt az elemző a következő hónapokban az export és az import visszaesésben is lassuló ütemre számít.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a harmadik negyedévi GDP adat a belföldi fogyasztás összeomlását tükrözi. Túl sok meglepetést nem, kedvező részleteket azonban megemlített az elemző. Ide sorolta a készletek emelkedését, illetve azt, hogy a hitelezés befagyása ellenére a pénzügyi szektor már növekedni tudott.

Úgy vélte, hogy a kedvező külkereskedelmi többlet nyomán a folyó fizetési mérleg akár egyensúlyban is zárhat, de azt sem tartotta kizártnak, hogy szerény mértékű aktívum keletkezik. Kiemelte azt is, hogy a lakosság, a vállalatok és az állam finanszírozási képessége is javul, csakúgy, mint a lakosság megtakarítási pozíciója. Ugyanakkor a belső kereslet felpörgése nem várható, így a GDP-t kizárólag a nettó export húzza és ez a jövőben is így marad. Az exportpiacokon megindult fellendülés nyomán az exportáló vállalatok pozíciója javul, már munkaerő felvevőként jelennek meg, de a hazai piacra termelők továbbra is elbocsátásokat terveznek - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2009. december 15. 13:07
  „Túljutott a mélyponton,lehet szórni rá a földet!”
 • 4. jánosi 2009. december 12. 21:48
  „Minden mélypont alatt van egy még mélyebb pont. Túljutottunk ebben az irányban............”
 • 3. szocdem 2009. december 11. 14:02
  „HURRÁ!

  Egymás után alakulnak a vállalkozások, épülnek a gyárak, folyamatosan, és drámaian csökken a munkanélküliség a fizetőképes kereslet a vásárlóerő növekedése miatt napról napra nő!

  Csak tudnám hogy melyik Magyarországon? Mert biztosan van másik is, és arról beszélnek, nem arról ahol Mi élünk!”
 • 2. fióka 2009. december 10. 10:53
  „Mi már annyiszor túljutottunk a válságon,hogy megszámolni sem tudom.Pont tegnap halgattam a rádióban nyilatkozott a mezőgazdasági miniszter micsoda fellendülés vette kezdetét az országban a mezógazdaság területén és ,hogy milyen jótékony hatása volt ebben az uniónak.Hát nem tudom ez is honnan szedte az információt melyik mesekönyvükben olvasták,de ,hogy pofátlanul hülyének is néznek minket az már sértő.”
 • 1. Spitfire 2009. december 10. 07:07
  „és az igazság valójában:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/12/09/akarhogy_is_nezzuk_mely_recesszioban_vergodik_a_magyar_gazdasag/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volkswagen 20 százalékos részesedést vásárol a Suzukiban

A japán autógyár szerdán azt közölte, hogy az ügyletet a tervek szerint jövő februárban hozzák tető… Tovább olvasom