Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Többszázezres fizetések az államiszférában

A főosztályvezetők átlagosan havonta 492.000 forintot keresnek. Osztályvezetőként a közszférában akár 378.000 forintot is lehet keresni.

Magyarországon fokozott közérdeklődés kíséri a több százezer állami alkalmazott és köztisztség-viselő sorsát, a kinevezéseket és elbocsátásokat, a pályakorrekciókat, és természetesen az egyes pozíciókban elérhető jövedelmi viszonyokat. Az állami és közszférában megszerezhető átlagfizetések, a jutalmak és béren kívüli juttatások éppúgy érdeklik az embereket, mint a gyakorta sokmilliós végkielégítések.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, hogy 2010 első felében milyenek voltak a fizetések és az egyes juttatások az állami- és közszférában.

Az állami tulajdonú cégek 192.500 forintos átlagjövedelméhez képest lényegesen magasabb a bérszínvonal az államigazgatási szervek dolgozói körében (224.000 Ft), de a közigazgatási szervek 202.400 forintos átlagjövedelme is magasabb.

A pozíciók szerinti összehasonlítás során azonban már lényegesen árnyaltabb a kép, hiszen nem mindegy, hogy főosztályvezetői székben ülünk-e átlagosan havonta 492.000 forintért, vagy ügykezelők vagyunk mindössze 136.000-ért.

Az utóbbi hetekben sokak által tapasztalt könyöklést az egyes osztályvezetői státuszokért jobban megértjük, ha arra gondolunk, hogy osztályvezetőként a közszférában akár 378.000 Ft-ot is meg lehet keresni.

De nem panaszkodhatnak a főtanácsosok sem, hiszen az ő átlagos alapbérük eléri a 288.000 forintot.

Még jobb persze, ha az új kormányzati ciklusban az embert vezető főtanácsosnak nevezik ki, mert ebben az esetben akár 320.000 is lehet a havonta borítékban, vagy a számlánkon.

Jól hangzik a főmunkatársi státusz, sőt jól is lehet vele keresni: átlagosan havonta 222.000-et.A Merces kutatói azt is megvizsgálták, hogy az állami és közszférában dolgozók hány százaléka részesül továbbképzésben, hétvégi cégrendezvényen történő ingyenes részvételi lehetőségben. Arra is kíváncsiak voltak, hogy kiknek jár flexibilis munkaidő, foglalkozás-egészségügyi ellátás, magáncélú mobiltelefon, laptop és szolgálati személygépkocsi használat, munkahelyi ingyenes italellátás, nyugdíjbiztosítási vagy élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás, meghatározott kereten felüli étkezési hozzájárulás, mértéken felüli szabadság, a munkába járási költségek megtérítése, esetleg sport- és kulturális juttatás?

A meglepő kutatási eredmények itt is nagy szélsőségeket jeleznek.

A valamennyi válaszadó adatát figyelembe véve, a közigazgatásban dolgozók 37,6%-a fentebb felsorolt juttatások egyikére sem jogosult.

Az államigazgatási alkalmazottak és a közigazgatási dolgozók mindössze egyharmada élvezi a munkába járási költségek megtérítésének áldásait.

Érdekes adat, hogy a közszférában dolgozók közül minden tízedik ember jogosult a céges telefont magáncéljaira is használni.
Fogalommagyarázat: a közigazgatási szervek általában költségvetési intézmények, azaz az állami költségvetés által megszabott keretek, gyakran az állami költségvetésből juttatott vagy átengedett eszközök felhasználásával működnek. Bár nem kizárt, hogy a költségvetési szervek bevételeik egy részét vállalkozásból szerzik, alapvetően nem nyereségorientált szervezetek. (A költségvetési szervek ugyanis nem „nonprofit szervezetek", mivel ez a kifejezés a civil szféra szervezetei számára van fenntartva.) Ugyancsak kívül esnek ezen a körön az önkormányzatok.

Olvasóink írták

 • 19. HR_XAR 2010. június 09. 11:50
  „Lehetséges, csak sajnos az ápolók között is vannak olyanok, akik szarnak a betegre :(”
 • 18. elihu 2010. június 08. 12:49
  „HR XAR! Ez azért nem pontos ahogy mondod. Nem kéne álltalánosítani az állami szféra összes területén. Ököl szabály hogy azok keresnek a legkevesebbet, akik a legtöbbet dolgoznak. Legy szó egy egyszerű hivatalnokról, vagy egy ápolóról. Nagyon sokat hallottam, hogy mi folyik a korházakban, hogy az ápolókat halálra dolgoztatják éhbérért meg a fiatal orvos tanoncokba (kb 90-100 e Ft -ot keresnek bruttóban) is mindenki belerug.Nehogy már elkezd irigyelni az ápolók fizetését, mert még könnyen kerülhetsz a kezük alá te is. Nem az ápolók hozzáállásával van a baj, hanem az idős főorvosokkal, akik szarnak nézik a betegeket, mert a munájukat már unják de a vastag lóvé az jól jön. Azok az ápolók akik 24 órában vannak a betegek mellett, megkockáztatom hogy inkább a hivatástudat miatt csinálják és nem a pénzért, mert ennyiért senki nem mosna szaros pelenkákat. Csak az államot nem értem, hogy az miért jó biznisz neki, ha abból a rengeteg pénzből képzik azt a sok orvost, majd szarért-hugyért akarja foglalkoztatni. Aki tud nyelveket az viszont egyből kimegy Angliába, így a hasznot egy másik nemzet fölözi le.”
 • 17. HR_XAR 2010. június 07. 17:21
  „Az EÜ-ről nekem csak annyi van meg, hogy vígan közlik az emberrel, ha meghalt egy hozzátartozója. A SOPRONI KÓRHÁZ EGY ROHADT MÉSZÁRSZÉK!!! Nagymamám 97-ben az ittenieknél halt meg, az orvos vígan közölte, hogy meghalt, és úgy kezelte az egész bagázs, ahogy a többi beteget: senki nem érdekelte mi van vele. Anyámmal is a többi beteg tudatta, ha máshova átkerült. A ROHADT EGÉSZSÉGÜGYISEK CSAK AKKOR FOGLALKOZNAK A BETEGEKKEL, HA TELETÖMIK A ZSEBJÜKET! Nem érdekel, hogy ápolónő vagy egyéb, nem láttam még normális és emberi példát erre.

  Pénz nélkül le se szarjátok a beteget. Ha ellenkezőjét tapasztalom, majd megváltozik a véleményem.

  Amúgy meg a vállalkozási szférában az embereket jobban kihasználják, csak zömük majd akkor látja hogy megszívta, ha nyugdíjba megy.”
 • 16. Eüdolgozó 2010. június 06. 18:31
  „15. HR_XAR ! UGYAN TUDOM, HOGY NEM ÉRDEKEL, DE AZÉRT LEÍROM, HÁTHA ELOLVASOD!
  NE ÁLTALÁNOSÍTS hanem gyere közénk dolgozni havi 230 órát 100 ezer Ftért! Én és a kollegáim nem teszünk el sem pénzeket sem egyéb dolgokat! Ha kapunk is valamit (csoki, kávé, stb...) azt is 99%-ban ismerőstől vagy kollega hozzátartozójától! Megjegyzem, ebben az évben 1 azaz egy alkalommal kaptam egy ezer Ft értékű csomagot egy ismerősömtől. Ne csodálkozz, hogy ha hamarosan nem lesz aki gyógyítson vagy kivegye a pelenkát alólad vagy hozzátartozóid alól ha ne adja Isten a sors úgy hozná. Lehet, hogy úgy látod, hogy nem dolgozunk, de gondolj csak bele, hogy este 6-tól reggel 6-g 1 azaz egy nővér van 20 - 30 betregre egy egy osztályon. A betegek ápolása mellett reggelre ki kell osztani a gyógyszert az ételmegrendelőt megírni az éjszaka hozott beteget felvenni és elrendezni a frissen megoperált betegre figyelni esetleges újraélesztésnél segédkezni, stb... A műtőben dolgozók műtősnők, műtőssegédek, takarítók nem kapnak zsebbe semmit elvétve 1-1 500 Ft vagy egy egy kissebb értékű csomag. A műtőben dolgozók van, hogy ha ügyelnek (24 óra) végigállnak 8 - 10 - 12 műtétet. No, de te már csak tudod, hogy mi ugyan nem dolgozunk AZ EÜ-ben.”
 • 15. HR_XAR 2010. június 06. 13:44
  „Az állami szférában sokkal jobban lopják a pénzt, mint a versenyszférában, hiszen a bért belőlünk kapják, azaz a versenyszférában dolgozó emberek adóiból. Szarhoz se értenek sokan az állami pozíciók nagy részében, ennyi pénzt kapnak, holott a versenyszférában a jó szakembereket meg nem is fizetik meg, de a bőrüket lehúzzák. Nagyon-nagyon a versenyszférabeli értékekre húznám le az állami béreket. Milyen jogon kapnak egyesek ennyi bért, amikor feleennyit sem dolgoznak. És nem érdekel az EÜ-sök véleménye sem! Meg lehet nézni függetlenül attól, hogy rinyálnak hányan tesznek zsebre "nem pénzbeni jövedelemeket". Micsoda dolog, amikor az EÜ-s dolgozó csak akkor foglalkozik a beteggel, ha valamit kap zsebbe: hálapénzt, kávét, stb stb stb. Úgyhogy ne rinyáljanak csak az EÜ-sök sem, mert Hippokratész forog a sírjában, hogy micsoda irányvonalat képvisel a gyógyítás”
 • 14. janika 2010. június 04. 21:00
  „Akit csak négy órára jelentenek be és zsebbe fizetnek neki a napi 12 óráért, annak kutya kötelessége lenne a munkaadóját feljelentetni! Igaz e rendszerben nincs, aki nem ismerné ezt a maffia módszer főleg a bűnüldözés területén.
  Pont a "soproni" ne tudná hisz olvassa az írásaimat!”
 • 13. soproni 2010. június 04. 14:48
  „Akit meg csak 4 órára jelentett be a maszek 8 helyett és most munkanélküli,az kap havi 27 ezret. Hogy is van ez?”
 • 12. Eüdolgozó 2010. június 04. 13:20
  „A havi kötelezően ledolgozandó óraszámon felűl minden hónapban van 60 óra túlórám amiért kapok 100 - 105 ezer Ft. Nálunk nincs cafeteria jóideje, jutalmat soha nem kaptam. Iskolát is elvégeztem, emberi életek vannak a kezeink közt. Az elmúlt években az ügyeletinknek csak a felét fizették ki és egy visszamenőleges jogszabály/törvény módosítás miatt ha a bíróság megitéli annak akkor a ki nem fizetett összegnek kb. csak a harmadát vagy negyedéd ha megkapjuk. Persze mindezért pereskedni is kell és ügyvédet is kellett fogadni nem kevés pénzért! Lehet gondolkozni, hogy kiktől vegyenek el pénzt és kik kapjanak még minimálbért.”
 • 11. elihu 2010. június 04. 09:10
  „Roly! <moderálva....> A közszolga mit tehet az ország helyzetéről? A XX sz. elején is még megtiszteltetés volt hivatalban dolgozni, az embereket megbecsülték mert az országért dolgoztak, azért hogy az állam megfelelően működjön. Ma már csak mindenki beléjük rug. Erről viszont maga az állam tehet, hiszen az állam is felesleges ballasztnak tekinti a közszolgát, mint ahogy a társadalom is. Ez megmutatkozik a bérekbe is. Ez a fajta szemlélet vezetett oda, hogy elkezdőttek a mutyik minden szinten, ha a dolgozó enni akar. A vezetők sem követelik meg a tisztességet, hiszen ők mutyiznak a legjobban. Ez egy ördögi kör. De attól még nem szabad elfelejteni, hogy a feladatuk csak több lett, a fizetésük, megbecsülésük kevesebb. Nem szabad elfelejteni, hogy ha ők nem lennének, akkor az állam nem tudna működni. A rendőrség sem hoz közvetve hasznot, de mindenki mondja, hogy meg kell erősíteni. A rendőrségen is közszolgák dolgoznak és bizonyos ügyekben rájuk is érvényes a köztisztviselői törvény. Szóval mielőtt még baromságokat beszélsz, gondolkozz el azon, hogy kinek adnál minimálbért! .....”
 • 10. megmindiggyöri 2010. június 04. 07:46
  „Jutalmat kapnak azért is mert gyakorlatilag csődbe vitték az országot?!

  Akkor a csődbe jutott gyárak dolgozói miért követelik a fizetésüket? Egy közigazgatási dolgozó, aki a szabályokat betartva dolgozik, ugyanannyira tehet az ország helyzetéről, mint a munkás a gyár helyzetéről.”
 • 9. Roly 2010. június 03. 19:24
  „Én csak azt nem értem miért kapnak ennyi ilyen-olyan egyéb juttatást, meg jutalmakat. Ja és mire fel a hatalmas fizetésük? Jutalmat kapnak azért is mert gyakorlatilag csődbe vitték az országot?! Nagy bocif...szt kellene nekik adni nem jutalmat.
  Ami illetné őket: minimálbér meg fizessenek ők is mindenért
  Rabló banda.”
 • 8. elihu 2010. június 03. 09:07
  „A cikkben szereplő főtanácsos, tanácsos, főmunkatárs olyan kinevezések, amelyeket az illető nem a teljesítménye alapján, hanem a kora alapján kap. Ez jár, a Közigazgatási hatósági eljárásokról szóló törvény alapján. Senki ne képzeljen magas teljesítményt ezek mögé. Ezért fordúlhat elő az hogy egy semmire kellő aktatologató őskövület többet keres, mint egy fiatal ambíciózus kreatív komoly elméleti ismeretekkel rendelkező dolgozó. Egyébként aki fiatalsága mellett nem vezető beosztású, az meleg vízre valót sem keres. Hiába ők az igazi döntéshozók, ők intézik az összes ügyet, csak éppen nem ők írják alá, a vezetők nem értenek semmihez, sokszor alapvető elméleti hiányasságaik vannak (pl: cm3 és a ml között mi a váltószám, stb...), egy dolguk van, az ügyintézők által kidolgozott megoldást aláírni, a feladatokat kiosztani, nagyokat okoskodni, kenő pénzeket felvenni. Minél magasabban van valaki, a zsebbe (itt is vannak nokiás dobozok)juttatott pénzek is annál nagyobbak. A szerencsétlen kis ügyintézőcske naívan végzi a dolgát, ahogy a jogszabályok is előírják, aztán a vezetőnél csörög a telefon és egy kis "jutalom" fejében leállítja a saját beosztottját, majd jól lecseszi, hogy mégis hogy képzeli a pénzes ügyfelet megbírságolni? A bürokráciáról azért van általában rossz véleménnyel mindenki, mert a tesze-tosza ügyintézési eljárási normákat (hosszú ügyintézési idő, nem életszerű hatósági döntések, gyakorlatiatlan műszaki eljárások, stb...) olyan emberek találták ki, akik egy percet nem dolgoztak a verseny szférában, nem látják az ügy tárgyát, még elképzelni sem tudják, mert csak papírokat látnak. Mindenki PC-n dolgozik de nagyüzemben megy a papír termelés, hatalmas helyíségeket töltenek meg mindenféle aktákkal, amiket aztán a kutya sem lát át, ha egy régebbi dokumentációt ki kell keresni az már egy hétig is eltarthat. Ezekhez jön még a sok értelmetlen, alkamazhatatlan jogszabály amivel tovább lassul az ügyintézés. Szóval ez a közigazgatás. Azt a szar fizetést senki ne sajnálja tőlük, mert ilyen munkáért ennyi jár. Itt legtöbben azért dolgoznak, mert nincs más. Én is hálát adok az égnek hogy nem kell ilyen helyen dolgoznom. Hogy honnan tudom mindezt? Hát vannak akik informálnak rendesen.”
 • 7. janika 2010. június 03. 06:25
  „Ebben az országban csak a "közszféra" tud érvényesülni. Igaz az 50%-os béremelésnél is csak a "közszféra" /bírók,ügyészek katona és rendőrtisztek stb./nyugdíjasai is megkapták az 50%-os nyugdíj emelést a többi meg le van lejtve! No ,de majd a Viktor pótoltatja a kisemberek nyugdíjának 50%-os emelését!Csak meg kell, élni azt az időt, hajas-san.”
 • 6. Goldmund 2010. június 02. 22:26
  „1.hsz-ra:
  Érdekelne, milyen szinten volt az illető: beosztott, osztályvezető, felső vezető?

  A cikkben egyébként van néhány baromság.
  Pl.: 31%-nak fizetik a munkába járását. Naná, a vidékről bejáróknak, akiknek KÖTELEZŐ fizetni. Ha többen járnának vidékről, magasabb lenne az arány, ha kevesebben, akkor kevesebb.
  Alkalmazottak képzése: Na igen, minden köztisztviselőnek úgy kell a közig. szakvizsga, mint púp a hátára. Meg azok az agyalmányok, amiket még kitalálnak (nálunk szerencsére csak a vezetőknek). Ezt úgy feltüntetni, mint juttatást, hát ez aztán kész röhej!
  Hétévégi cégrendezvények, akciók: Normális ember hétvégén a családjával szeretne lenni, de ha a munkahely csinál neki hétvégi programot, kénytelen elmenni. Ez is úgy kell neki, mint púp a hátára (ld. előzőeket).
  Nézzük ezt: "nem panaszkodhatnak a főtanácsosok sem", "még jobb persze, ha az új kormányzati ciklusban az embert vezető főtanácsosnak nevezik ki".... Nos, ez a legnagyobb baromság a cikkben. Főtanácsos, vezető-főtanácsos az ott eltöltött szolgálati évek alapján lesz valaki. Vezető főtanácsossághoz vagy 30 év ott végzett munka kell (most nincs előttem az előmeneteli rendszer, csak kb. mondom ezt), előtte van a főtanácsos, ahhoz is kb. 20 év kell. Szóval ez csak az idősebbeknek jöhet számításba, nekik is csak akkor, ha szinte egész életüket közszférában töltötték.
  "Jól hangzik a főmunkatársi státusz, sőt jól is lehet vele keresni: átlagosan havonta 222.000-et." Nem tudom, a főmunkatárs kiféle-miféle titulus (nem illeszkedik bele az előmeneteli rendszerbe). Lehet, hogy ezt nem a szolg. évek alapján adják. De a fene megette, ha bruttó 222e Ft-ot egy diplomás embernél sokall valaki.”
 • 5. Dodo57 2010. június 02. 21:04
  „Minden a pénz körül forog! Aki közelebb van a tüzhöz az a semmittevésért is nagyot kaszál!!!”
 • 4. mecsoka 2010. június 02. 20:30
  „Itt sem a kisember kaszál nagyokat, az biztos”
 • 3. pirosász 2010. június 02. 19:12
  „ÉRHETŐ??”
 • 2. lacuslaszlo 2010. június 02. 16:33
  „Méghogy érthető e ? A zemberek tudják mit miért. A szféra tovább nem bővithető, a kevésbé szolidáris elemeket ki kell rugni, legyen helye a az uj nemzedéknek. Végkielégitésre meg nem futja. Olcsobb az alkotmány modositása. Világos , nem? Mily dolog lenne nem dotálni a holdudvart?”
 • 1. Agent 2010. június 02. 15:33
  „Hmm, bár fizetésnek nem olyan horribilis összegek, leírhatták volna a prémiumok és a cafeteria mértékét, ugyanis ott dolgozótól tudom, hogy pl. az ÁPV-nél ezek a juttatások általában meghaladták a havi bér összegét, értem ez alatt mondjuk azt, hogy 400e nettó fizetés mellé évi másfél milla cafeteria, illetve a negyed évente járó havi fizetésnek megfelelő prémium, plusz év végi 6 havi bérnek megfelelő prémium, figyelem, nem urban legend, csak egy a sok pénzcsap közül, ideje megszüntetni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontosak az árak - Előtérbe az akciós vásárlások

Csökken a vásárlók lojalitása, egy-egy jó vétel reményében hajlandók más láncokat is felkeresni. Tovább olvasom