Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Több tízezer panellakás rezsije csökken

A közelmúltban több mint 900, tavaly beadott panelpályázat nyert el 14,5 milliárd forint állami támogatást, melynek segítségével országosan újabb közel 47 ezer panellakás energiatakarékos felújítása valósulhat meg.

A 4,2 milliós lakásállományból 508 ezer lakás paneles, 312 ezer pedig egyéb iparosított technológiával készült. Az utóbbi évtizedekben nemcsak folyamatosan romló állaguk, de a dráguló energia miatt is mind nehezebb helyzetbe kerültek a bennük élők, akik számát 2-2,5 millióra becsülik. Ez hívta életre a panelprogramot 2001-ben. Ennek keretében 2006 végéig 190 ezer lakás - az iparosított technológiájú lakások 23 százaléka - jutott pályázat útján 35 milliárd forint állami forráshoz, mintegy 100 milliárd forint beruházást generálva.

Az állami támogatás mértéke maximum 400 ezer forint volt lakásonként (ma ez az összeg 500 ezer forint) és a lakóközösség, valamint az önkormányzat is szerepet vállalhatott a finanszírozásban. Az épületek hőszigetelését, a külső nyílászárók cseréjét, az épületgépészeti rendszerek felújítását magukban foglaló felújítások a korábbihoz képest 8-50 százalék közötti energiamegtakarítást eredményeznek - mondta Csider László, az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) főosztályvezetője.

Teljes cikk itt>>

Olvasóink írták

 • 8. MTT 2009. július 21. 08:35
  „2,-nek, TÖKÉLETESEN JÓL LÁTOD!!! Mikor fillérekért megvették, akkor nem sírtak...”
 • 7. JÓZSINÉNI 2009. július 20. 20:32
  „Ha a támogatás lakásonként négyszázezer plusz nekem kell ötszázezret kifizetnem,akkor az a három panellap kb. egymillióba kerül? Ebből egy családiház simán megvan.A távhősök meg majd kevesebb hőt fognak adni megemelt áron,mivel ott is kell a nyereség.”
 • 6. 13.István 2009. július 20. 20:18
  „Az újkori zsebmetszés, 8- 50- % megtakarítás inkább 8-12% igazságosabb, de aki beveszi az 50% -t az nem számol!”
 • 5. Gab2000 2009. július 20. 18:04
  „Ja és mindíg király még a lakástűz utáni kép a belföldi rovatban még mindíg így van fent a cikk.

  Biztos jelképes, hogy nem csak a lakás hanem az emberek is lassan már kiégnek anyagilag.

  Szerintem meg nem kell félteni a közös képviselőket, biztos csurran cseppen valami.”
 • 4. kóbor 2009. július 20. 16:59
  „T. Hozzászólók!!

  Igaza van PrettyWomen-nek??
  Kizárt dolognak tartom, hogy ne lenne valakinek pozitív tapasztalata!
  Egy hónapja fejeződött be nálunk a panel-program keretében a felújítás!!
  Ami pedig a közös képviselők korruptságát illeti...igen kemény kijelentés!!”
 • 3. TeknőcErnő 2009. július 20. 13:41
  „2-es!

  Persze! Ez - is - a szocialista igazságosság!

  ....”
 • 2. miracle 2009. július 20. 13:04
  „Akinek családi háza van, az csessze meg, szigetelje saját pénzből, igaz?”
 • 1. PrettyWoman 2009. július 20. 12:24
  „Bírom ezt a néphülyítő szöveget. Kár, hogy sokan bedőlnek neki, ahelyett, hogy utána számolnának. Amióta mi belevágtunk ebbe a hülye "takarékos" programba, azóta több mint félmillió forintunk már elment és hol a vége? A rezsink persze egy fillérrel sem kevesebb, csak egyre nő, hiszen mindenhol emelnek a szolgáltatók. De a közös képviselőknek ez egy irtó jó buli, roppant jól megélnek belőle. Nálunk most szerelték fel a ktg.megosztókat potom 50 000 forintért és még ha hozzáadom a fent említett összeget, el nem tudom hinni, hogy az valaha nekem visszajön. Azért mert egy-két ezerrel kevesebb lehet a fűtés. (Na persze ez sem biztos - hallva a tapasztalatokat másoktól). Na persze lehet, hogy 134 évig élünk, mint az üzbég kecskepásztor és akkor lehet, hogy visszajön a beleinvesztált pénz negyede.
  Na mindegy, tudjuk, Magyarországon a pályázati pénzek elbírálásánál van a legnagyobb korrupció. Akik ott vannak, biztos nem szegények és nem foglalkoznak a panellakók gondjaival. Jól járnak még a vállalkozók, akik a megbízást megkapják, a közös képviselők, akiknek irdatlan pénzek mennek a zsebükbe ilyenkor. Mi nem járunk jól, de olyan jól hangzik. Azóta a "takarékos" szótól már a hideg kiráz. Mert tudom, hogy nekünk a takarékoskodás már igen-igen sokba került. De hát ha megszavazza a ház, mint lehet tenni. Nyilván kiváló a marketingje.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker az eurókötvény

Nagy siker a magyar eurókötvény-kibocsátás, a közel háromszoros túljegyzés annak a jele, hogy nő a… Tovább olvasom