Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Tesco sztrájk - Elhalasztották a sorsdöntő tárgyalást

Egészen csütörtökig úgy tudtuk, ha a Tesco vezetése és a szakszervezetek csütörtöki, utolsó tárgyalásán sem születik megállapodás a bérekről, pénteken akár elkezdődhet az országos sztrájk az áruházláncnál. Ezt a tárgyalást aztán jövő szerdára áttették.
Mivel most már két szakszervezet is sztrájkbizottságot alakított, s mindkettővel tárgyalóasztalhoz kell ülnie a Tesco vezetésének, ezért a sorsdöntőnek titulált bértárgyalást tegnapról  jövő hét szerdára tették át. Akkor ott lesz minden fél. Az új fejleményről Potyondi Antal, a  Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Győr-Moson-Sopron megyei titkára tájékoztatta lapunkat.

A tét továbbra is ugyanaz: ha nem sikerül megegyezni az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor elvileg az országos hálózat 200 Tesco-egységénél és a központban mintegy 16.500 munkavállaló szüntetheti be a munkát.

A kérdés is változatlan: mikor?

Tegnapig úgy lehetett tudni, hogy ha csütörtökön nincs bérmegállapodás, akár már pénteken megkezdődhet a munkabeszüntetés. A mostani állást tekintve ebből annyi továbbra is leszűrhető,  hogy gyorsan fog
reagálni a szakszervezet akkor is, ha a jövő héten nem sikerül kicsikarni a Tesco vezetéséből a követeléseik teljesítését. Egyes sajtóhírek szerint az a legvalószínűbb, hogy szeptember elején valamelyik hétvégén találnának zárt ajtókat a vásárlók. Ha lesz egyáltalán sztrájk.  
A bér csak egy a követelések között,  a munkatársi létszám  15 százalékos növelését szintén alapkérdésnek tekintik a szakszervezetek.
 Fotó: archív  A huszonöt százalékos béremelés mellett a tizenöt százalékos létszámnövekedés alapfeltétel a szakszervezet részéről, mint ahogy azt is elvárják, hogy a szintek közötti bérkülönbségek egyértelműek legyenek, s az évek után járó hűségbónuszt is  alkalmazzák a Tescónál.

Potyondi Antalt kérdeztük arról is, hogy valós fenyegetettség lehet-e az ötszáz fős elbocsátás, amelyről hallani lehetett az elmúlt napokban. Azt felelte, hogy hivatalosan ilyen szándékról  nem tudnak, ezt nem erősítette meg nekik senki, de mendemondák szintjén valóban beszélnek erről az irodai munkatársak.
Bolti szünet 200 üzlet

Ha nem sikerül megegyezni az érdekképviseleti szervezetekkel, akkor elvileg mintegy 16.500 munkavállaló szüntetheti be a munkát.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetési vállalkozások: 3,069 milliárd forint adózott nyereség az első fél évben

A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye 10,514 milliárd forintra nőtt. Tovább olvasom