Gazdaság

2019.03.13. 07:40

Tényleg gyorsabbak az önkiszolgáló kasszák a Sparban és a Tescóban? Szavazzon!

Közel egy évtizede vannak velünk az önkiszolgáló kasszák. Ön automata pénztáraknál fizet vagy klasszikus módon?

Szeghalmi Balázs

Az Auchan is fejleszt


A Tesco 2010 végén vetette be az önkiszolgáló pénztárakat a dunakeszi-fóti áruházában, majd kicsivel később a győri hiperbe is megjött az újítás. Napjainkban a Tesco hazai áruházainak közel kétharmadában üzemel automata kassza. A Sparnál a 381 saját egységből több mint 50 üzletben van önkiszolgáló kassza. Mindkét cégcsoport további fejlesztéseket ígér ezen a "fronton".


Sőt, hamarosan a Győrben és Sopronban is üzlettel rendelkező Auchan szintén "felveszi a kesztyűt". A francia tulajdonú multi ígéri: idén az összes magyarországi áruházába önkiszolgáló pénztárakat telepít.

Gyógyír a munkaerő-hiányra


Az nem kérdés, hogy az élelmiszerláncoknak megtérül az önkiszolgáló kasszák terjedése. A jelentős munkaerő-hiányt orvosolják a gépekkel. A téren jóval összetettebb a kép, hogy valóban gyorsabban távozunk az áruházból, ha az önkiszolgáló kasszákat vesszük igénybe?

Az idősebb generáció tagjai jellemzően ódzkodik az önkiszolgáló kasszáktól, de sokuk mind inkább felismeri előnyeiket. Fotó: Kisalföld-archívum (Mészáros Mátyás)

Az idősebb generáció tagjai jellemzően ódzkodnak az önkiszolgáló kasszáktól, de sokuk mind inkább felismeri az előnyöket. Fotó: Kisalföld-archívum (Mészáros Mátyás)

Több lopás, több félreárazás?


Egyes nemzetközi kutatások szerint az önkiszolgáló pénztáraknál gyakoribb a vásárlói lopás és az árucikkek félreárazása. Múlt héten adtunk hírt arról, hogy önkiszolgáló kasszánál lopott egy férfi a győri hipermarketben.


Elnézve a rendőrségi felvételeket, rejtély, hogy a férfi miként sétálhatott ki a teli kosárral. Főleg annak tükrében, hogy a győri hipermarketben a kasszáktól a kijáratig viszonylag hosszú út vezet. Ráadásul az üzletekben szinte mindig akad pár alkalmazott, aki ott áll az automatáknál. Szükség, kérdés esetén segítenek és persze "felügyeletet" is tartanak.

Próbálkozás a Coop-tól


A magyar láncok közül a Coop próbálkozott automata pénztár bevezetésével az egyik megyeszékhelyen lévő üzletében, de visszalépett. Azt tapasztalták, hogy a vásárlók jó része - főleg az idősebb korosztály - nem kedveli az új megoldást, ezért inkább újranyitották a hagyományos kasszákat - írta év elején a Napi.hu.

 

A hagyományos kasszáknál fizető vásárlók aránya üzletenként eltérő, de általánosságban 70-75 százalék körül mozog.

A hagyományos kasszáknál fizető vásárlók aránya üzletenként eltérő, de általánosságban 70-75 százalék körül mozog. Fotó: Délmagyar.hu

Szkenneljen és vásároljon


Mint írtuk, az önkiszolgáló kasszákat a Tesco alapozta meg itthon. A brit tulajdonú multi vezette be eddig egyedüliként a "scan&shop" (szkenneljen és vásároljon) megoldást. A vásárlás során szkennelni az árukat, majd a végösszeget fizetni egyszerűbb, mint a végén a kasszánál újrakezdeni a pakolást.

Írja meg véleményét!


Ha a témában van álláspontja, kérjük, írja meg az "[email protected]" e-mail címre vagy Facebook-oldalunkra hozzászólásként. A témát jövő héten folytatjuk az áruházláncok kérdéseinkre küldött válaszaival, a szavazás eredményével. Nyitókép: MTI (Máthé Zoltán).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!