Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tartozás - Tovább nőtt a lakossági hitelmulasztások száma

Egyre gyakoribb a lakosság körében a hitelek késedelmes fizetése, és a szaporodtak a bankkártyával való visszaélések is.

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági alrendszerében nyilvántartott élő hitelmulasztások, valamint bankkártya-visszaélések együttes száma egy év alatt - márciustól márciusig - 303 ezerrel - 27 százalékkal -, 1,426 millió darabra nőtt, az élő mulasztással rendelkező természetes személyeké pedig 127 ezerrel - 19 százalékkal - 784 ezerre.

A KHR-t működtető BISZ Zrt. honlapján közzétett adatokból kiderül: az idei első hónapokban tovább emelkedett a KHR-ben nyilvántartott fennálló és lezárt mulasztások száma: a 2010. december végi 1,767 millióról január végére 1,786 millióra, február végére pedig 1,791 millióra. A március végi adatok csökkenést mutatnak ugyan - az összes mulasztás ekkor 1,569 millió darab volt -, ám nem a helyzet javult ilyen mértékben, a csökkenés a törvényi változásoknak köszönhető.

A KHR-ben nyilvántartott még élő lakossági mulasztások száma az első negyedévben összesen 34 ezerrel - januárban 15 ezerrel, februárban 1 ezerrel, márciusban 18 ezerrel - emelkedett, és március végén 1,392 darabra rúgott. A BISZ-nek a hitelintézeti törvény (Hpt.) 2011. január 1-jétől hatályos módosítása szerint legkésőbb 2011. március 31-ig törölnie kellett a rendszerből azokat a referenciaadatokat, amelyek esetében a késedelmes tartozás teljesítésétől számítva egy év már eltelt. A lakossági hitelmulasztás és a vállalkozási hitelszerződés nyilvántartásokból a sikeres teljesítéssel lezárt adatokat ezután az egyéves elévülési idő elteltével automatikusan törlik.

A KHR többi nyilvántartásában, valamint, ha a mulasztás/fizetési késedelem nem teljesítéssel (például veszteségleírással) zárult, az adatok elévülési ideje változatlanul 5 év. A BISZ a törvény által előírt törléseket a honlapján közzétett adatok szerint március 12-én hajtotta végre, összesen 98.553 személy 232.471 darab hitelmulasztását törölve a lakossági nyilvántartásból. (A vállalkozási hitelszerződés nyilvántartásból 75.048 darab szerződéshez kapcsolódó késedelmes fizetésről szóló adat került ki.)

Az adattörlés nélkül márciusban is nőtt volna a fennálló és lezárt mulasztások együttes száma. A KHR-ben mulasztás miatt nyilvántartott természetes személyek száma januárban 7 ezerrel, februárban pedig 3 ezerrel hízott, míg márciusban 91 ezerrel csökkent a törvényi változás miatt, és a negyedév végén 848 ezer volt. Az élő mulasztások száma ugyanakkor az első negyedévben összesen 16 ezerrel - januárban 7 ezerrel, februárban 2 ezerrel, majd márciusban ismét 7 ezerrel - nőtt.

A KHR egy több mint 450 hazai bank és pénzügyi intézmény által közösen működtetett zárt rendszerű adatbázis, amely a pénzintézetek által átadott ügyfél- és szerződésadatokat kezeli, és hitelinformációt szolgáltat a pénzintézetek hitelbírálati folyamatának támogatására. A lakossági "feketelistás" nyilvántartásba azok kerülnek be, akik legalább a minimálbér (2011-ben 78.000 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el.

A vállalkozási alrendszer a vállalkozók adatait három nyilvántartásban tárolja: hitelszerződések, fizetésképtelen vállalkozások, felmondott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadási szerződések. A KHR-ben március végén 172 ezer társaságot tartottak nyilván, 6 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A fennálló és lezárt vállalkozói szerződések száma március végén 1,365 millió volt, 22 ezerrel kevesebb, mint tavaly március végén. Az élő vállalati hitelszerződések száma március végén 399 ezer darab volt, egy év alatt 27 ezerrel csökkent.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2011. április 27. 20:28
  „Úgy látszik a bűnüldözés még mindig nincs tisztába a devizaüzérkedés és a politikai spekulánsok szövetséges bűneivel! Ja persze, hisz egy parancsuralmi helyzetben ez elképzelhetetlen!”
 • 1. Phobos 2011. április 27. 20:25
  „Ez az új ország: három évet kap Orbántól, aki a magyarok védelmére merészel kelni

  A Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a kormányzat azzal összefüggésben, hogy "egy új bűnözési forma", az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon - jelentette be a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után.

  Szijjártó Péter kifejtette: a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik "másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek arra vonatkozó felhatalmazás nélkül".
  Azok pedig, akik "valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek, vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók". A szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülésen arra adott utasítást, hogy még szerdán nyújtsák be a parlamentnek a Btk. szigorítását.
  Ezzel párhuzamosan Szijjártó Péter Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása alapján azt is elmondta: a rendőrség mindenki ellen megteszi a szükséges intézkedéseket, aki részt vett az éjszakai gyöngyöspatai verekedésben. Az elmondottak szerint a rendőrség folyamatosan nyomoz az éjszakai gyöngyöspatai verekedés résztvevői után, folyamatosak az előállítások és a kihallgatások.
  (MTI nyomán)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd a fogászati turizmus fejlesztésére

A magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosításának… Tovább olvasom