Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

T. Ház elé kerül a gyorséttermeket szabályozó fideszes javaslat

Célkeresztben a McDonald's és a Burger King.

Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: indítványa szerint a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában "különös figyelmet kellene fordítani" például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermek számára, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak. "Csak olyan termékekhez kapcsolódjanak ezek a kedvezmények, amelyek megfelelnek a kormány népegészségügyi céljainak és törekvésének összetételében, minőségében, származásában" - jelentette ki Lázár János.

Emellett minden terméken pontosan fel kellene tüntetni az összetevőket, és minden gyorséttermi hálózat üzletében megfelelő mennyiségű és minőségű tájékoztató anyagot kellene elérhetővé tenni. Lázár János kitért arra is, hogy szerinte speciális eszközökkel arra kell kényszeríteni ezeket az étteremhálózatokat, hogy a különböző népegészségügyi programokat támogassák. Példaként közölte, Hódmezővásárhelyen, ahol polgármester, akkor épülhet McDonaldís, ha minimum nyolcmillió forinttal hozzájárulnak a helyi népegészségügyi program azon részéhez, amely arról tájékoztatja a gyermekeket, hogy miért egészségtelen gyorsétteremben táplálkozni. Nagyon fontos, hogy az állam előírja a kalóriabevitel, a sótartalom csökkentését - emelte ki. Megjegyezte, a szabályok a gyorséttermek esetében nemcsak az élelmiszerekre, hanem az italokra is vonatkoznának.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, a célkeresztben elsősorban a McDonaldís és a Burger King van, valamint a közétkeztetés, de például a "sarki gyrosos" nincs. Hangsúlyozta, nem áll szándékában a gyorséttermeket korlátozni vagy betiltani. Olyan szabályokról van szó - tette hozzá -, amelyek Ausztráliában vagy például az Egyesült Államokban kiválóan működnek. Lázár János azt mondta, egyeztetni fog az ügyben érintett étteremláncokkal. Javaslatának lesz egy másik része is: konzultálni fog az LMP-frakcióval, amely már régóta szorgalmazza, hogy a közétkeztetésben ugyanezek a szempontok érvényesüljenek az egészséges táplálkozás, az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Olvasóink írták

  • 3. lr 2011. június 14. 10:29
    „Lézerjani zsebébe mennyit kell dugni a mekinek?”
  • 2. dorombolok 2011. június 13. 22:00
    „Ha Hódmezővásárhelyen minimum 8 millió Ft.-al hozzájárulnak a népegészségügyi program azon részéhez .... Tehát ha hozzájárulnak akkor minden rendben van , nincs egészségkárosítás ! !Minden mehet tovább. 8 millkával még az egészséget is meg lehet váltani.Tipikusan LÁZÁR gondolkodásmód: akinek van pénze jőjjön leg előre , akinek nincs pénze menjen a legelőre?”
  • 1. miracle 2011. június 10. 16:46
    „Kocsmákban nem árulnak semmi egészségtelent?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidéki anyukák tudatosabban választanak reggelit

Tudta, hogy a falun és vidéki nagyvárosokban élő édesanyák jóval tudatosabban választják ki az… Tovább olvasom