Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Szuperbruttó: Mi az? És jó lesz nekünk vele ezután?

Februárban, amikor a januári fizetést kézhez kapjuk, kiderül, jó ötlet volt-e a szuperbruttó. A pénzügyminisztérium szerint jól járunk: több marad. Számolja ki!


"A szuperbruttósítás egyszerű technikai eszköz: a munkavállaló információt szerezhet arról, mekkora költséget jelent a munkaadó számára" - magyarázta a kisalfold.hu kérdésére Kresztyankó Zsuzsanna, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A szuperbruttó lefordítva magyarra és (egyszerűen) átültetve a számok nyelvére azt jelenti, hogy január 1-vel az adóalap (az eddigi bruttó bér) megnövekszik a munkáltató által fizetett járulékkal.

A Pénzügyminisztérium jövedelem kalkulátorával kiszámolhatja hány forinttal nő a januári fizetése >>
Ez számokban: ha valaki 100.000 forint bruttó jövedelemmel rendelkezik, akkor most az adóalapot nem a 100.000 forint jelenti, mert ehhez hozzáadódik a munkáltató által fizetendő 27 %-os járulék is, így a munkavállaló 127.000 forint után adózik ezután, s ezt az összeget kell behelyezni az adótáblába.

Ezzel párhuzamosan az alsó sávhatár a korábbi 1,9 millió forintról 5 millió forintra nőtt, az adókulcsok pedig csökkentek (32 és 17 százalékra).

"A változtatások eredményeképpen gyakorlatilag valamennyi adózó több jövedelmet vihet haza, nettó keresetük növekedni fog. A növekmény az átlagkereset szintjén másfél havi keresetnek megfelelő többletet jelent" - tájékoztatta portálunkat Kresztyankó Zsuzsanna.

Több lesz?
Több lesz?
Szakértőnk, Sej Attila, a Buda-Cash Brókerház győri irodájának vezetője hasonló módszerrel magyarázta a szuperbruttó lényegét, de hozzátette, az adójóváírás jogosultsági határa is jelentősen emelkedett a tavalyihoz képest, jelenleg a határ évi 3 millió 188 ezer forint, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető igénybe, legfeljebb 4 millió 698 ezer forint éves jövedelemig. Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 forint.

Sej Attila úgy látja, körülbelül 200.000 forintos bruttó havi bérnél, már jelentős különbséget figyelhetünk meg a nettó kifizetett havi bérben. Ezt befolyásolja, hogy csökkentek az adómértékek, de a legjelentősebb befolyásoló tényező, hogy a sávhatárt nagy mértékben tolták felfelé, és az adójóváírás is sokkal magasabb jövedelemig jár.

Táblázatunkból kiderül, mennyi az annyi
Táblázatunkból kiderül, mennyi az annyi


Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. széchenyi12 2010. január 19. 12:45
  „Gyerekek: Mit mondott a gyúrcsótány? Hát azt, hogy tudja milyen nehéz is megélni havi 40 ezer nyugdíjból!
  Ugyhogy ne panaszkodjatok!”
 • 91. maradando 2010. január 15. 01:35
  „Én még emlékszem mikor az SZDSZ aktivisták falra firkálták "KAMAT ADÓ TÖRVÉNYTELEN".
  Igaz azóta a falfirka a törvénytelen,de helyette a" SZUPERBRUTTÓ TÖRVÉNYES" . Hogy is van ez ?”
 • 90. hehe08 2010. január 14. 08:11
  „georgbob
  az egészségügy színvonaláról többek között a pénztelenség, az empátia teljes hiánya, a nemtörődömség, a nem profitorientáltság tehet.....
  aztán tehetünk mi is.....:
  - (tudom muszályból, de) juttatunk zsebbe borítékot.....
  - nem jelentjük fel őket akkor amikor nem veszik észre műtét után, hogy embóliája van valakinek (pedig egyszerű vérvétel....)”
 • 89. georgbob 2010. január 13. 22:47
  „Természetesen ezt értem. Mégsem kapom meg azt az elvárható színvonalat 12 év alatt 1 alkalommal 1 napra!!! Ez a dühítő...”
 • 88. hehe08 2010. január 13. 22:18
  „86 Goldmund
  Ennél szebben megfogalmazni nem is lehetett volna. Köszönöm!
  Lényeg a lényegben.”
 • 87. RickCartman 2010. január 13. 20:07
  „kiszámoltam: jobban fogok járni. Nekem ennyi elég. Nem hiszek a demagógiának: én nem élek rosszabbul, mint 4 éve , mint 8 éve, mint 12 éve,stb. A saját pénztárcámnak/bankkártyámnak már csak hiszek! Vagy nem jól teszem?”
 • 86. Goldmund 2010. január 13. 13:01
  „84.hsz-ra:
  Ez vagy te. De van egy réteg, amelyik akárhány évet él, egy fillér járulékot nem fizet. Viszont egészségtelen életmódja és lakáskörülményei miatt ő is, a gyerekei (mind a tíz!) tele vannak ilyen-olyan betegséggel, ezért folyton orosi ellátást vesz igénybe a népes család. Továbá körülményeire tekintettel ingyen kapja a gyógyszereket (közgyógyellátás), le is rokkantosítják, de a gyerekei is rokkantak lesznek majd testi-szellemi fogyatékosságaik miatt (hja, ahol apuka részegen nemzi a gyereket, anyuka meg dohányzik a terhesség alatt, netán még némi rokoság is van köztük!).
  Az ő ellátását is te (meg én és még sokan mások) fizetjük.”
 • 85. sándor71 2010. január 13. 12:43
  „http://www.pm.gov.hu/php/adokalkulator1.php itt a jövedelem kalkulátor”
 • 84. georgbob 2010. január 13. 09:56
  „hehe08...nem hinném, hogy csak én egyedül fizetek járulékot. Úgyhogy ezt még szorozd be néhány millióval. Ami pedig az ellátást illeti: 12 éve fizetek járulékokat, ehhez képest egy napi bennfekvésem alatt a kórházban még kanalat sem kaptam az ehetetlen ebéd mellé, WC papír, kéztőrlő sehol...Pedig én fizetek, csak fizetek...Jogosan kérhetném számon, nemde?”
 • 83. tornacipő 2010. január 13. 08:23
  „futóbab 2010.01.12. 18:19 -
  ha tudnál értően olvasni, akkor a cikkben ott van a pénzügyminisztérium kalkulátora, ott bármilyen összeget kiszámolhatsz
  ha az értő olvasás nem megy, akkor ne is próbálkozz, inkább menj vissza az első osztályba”
 • 82. knifemaster 2010. január 13. 08:07
  „81.
  ". Csak hát panaszkodni egyszerűbb."

  Mert a magyar társadalom nagy része ilyen agymosott állapotban nőt fel és leledzik.
  Tudom,ronda amit írok,de én így látom.
  Viszont nem teljesen értek egyet Agentel,mert elvileg most már Magyarország a "lehetőségek hazája" :),
  mégis sokan vannak még akik a jelenlegi rendszerben sem tudják megtalálni még a számításukat.S ez nem rajtuk,vagy nem csak rajtuk múlik.”
 • 81. Lobbo71 2010. január 13. 07:47
  „Agent: " neked esetleg megtiltotta valaki, hogy többet keress? El van zárva előtted az út, hogy többre vigyed és ezáltal magasabb fizetésre tegyél szert? Szerintem nem."

  Ez nagyon ott van, ezt kellene az embereknek kiírni nagy plakátokra meg a buszok oldalára, hogy a sírás helyett gondolkodjanak. Csak hát panaszkodni egyszerűbb.”
 • 80. ValóSág 2010. január 13. 07:03
  „Gratulálok georgbob!
  Teljesen tiszta, világos levezetés! Csak sajnos a fórumozók közül is sokan nem veszik a fáradságot arra, hogy részletesen elolvassák!
  A cikk meg levezethetné a ezer forint alatt keresők idei jussát is, de nem tudom miért érdekelt a "Buda-Cash" abban, hogy falazzon a kormánynak. Bizony kiderülne, hogy jóval kevesebbet visznek haza az alkalmazottak az idén, mint tavaly.”
 • 79. knifemaster 2010. január 13. 06:44
  „78.
  Az orvosok fizetése nem az egészégügyi járulékokból van fizetve....elvileg.
  Amit a munkavállalótól vontak eddig,az minimum az egészségügyi alapellátásra,és a majdnai nyögdíj kifizetésre ment...elvileg.Mert itt már semmi sem az ,aminek látszik.
  Bár a nyugdíjpénztárba befizetett összegek sorsa is kérdéses.Hisz háborúban szoktak megszűnni ezek az intézmények a lóvéval együtt,és még bármi lehet.
  De ez már erősen OFF.”
 • 78. hehe08 2010. január 12. 22:28
  „76
  számold már ki, hogy egy év alatt a befizetett járulékaid hány vakbélműtétre elegendők???
  vagy hány orvos havi keresetére....”
 • 77. Goldmund 2010. január 12. 22:03
  „74-76. hsz.
  A közszolgáltatásokat az állam abból fedezi, amit adó és egyéb járulékok formájában beszed. Mindegy, milyen felosztásban!
  Az, hogy ELVILEG a munkáltatótól vagy a munkavállalótól vonja le, GYAKORLATILAG semmi különbséget nem jelent. Az állam be akar szedni egy adott összeget. A munkáltató pedig ki kell, hogy gazdálkodja az alkalmazottja ÖSSZES járulékát, hogy az illető kapjon annyit, amennyiért még hajlandó ott dolgozni.

  Az eddigi rendszer (ennyit fizet a munkáltató, annyit meg a munkavállaló) semmi egyéb nem volt, csak játék a számokkal!

  És még valami: az, hogy csökken az adóteher (tehát többet visz haza a munkavállaló), az teljesen független attól, hogy most bevezették a szuperbruttósítást.”
 • 76. georgbob 2010. január 12. 21:31
  „primax...amiket felsoroltál, azt nem a munkaadó fizeti be utánam, hanem én magam a béremből!
  nyugdíjjárulék:9,5%
  egézségbiztosítási járulék:6%”
 • 75. Agent 2010. január 12. 21:23
  „73, neked esetleg megtiltotta valaki, hogy többet keress? El van zárva előtted az út, hogy többre vigyed és ezáltal magasabb fizetésre tegyél szert? Szerintem nem.”
 • 74. Primax 2010. január 12. 21:15
  „" Azt azért megkérdezném, hogy mi a <moderálva> közöm van nekem ahhoz a járulékhoz, amit a munkáltató utánam fizet???!!! " ( #33. AstarothZ )
  Például abból gyógyítanak/vizsgálnak/szállítanak/etetnek a kórházban/műtenek meg, ha szükséges. Inkább ne legyen rá szükséged. Ebből van a nyugdíj, táppénz, segély, stb...
  Ennyi a közöd hozzá.
  Épeszű állampolgár ezt nem "lopja el", mert saját maga alatt - is - vágja a fát.”
 • 73. Roly 2010. január 12. 21:14
  „" Sej Attila úgy látja, körülbelül 200.000 forintos bruttó havi bérnél, már jelentős különbséget figyelhetünk meg a nettó kifizetett havi bérben. "
  Na ez jó. Csórikám azt is látja ki mennyit keres?!!! Az emberek többsége örül ha a minimálbért megkapja, sőt örül ha munkahelye van!
  Minden felső vezetőnek, politikusnak minibálbér fizetést havonta és minden támogatást megvonni tőlük!!!
  Vajon akkor is így látnák a dolgokat??? Higyje el amit írnak, és mondanak, az , akinek tollas a háta. Őket vegyétek palimadárra....”
92 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben nőhet a gázár

Nem vár könnyű év a hazai gázfelhasználókra: az energiahordozó importára folyamatosan emelkedni fog,… Tovább olvasom