Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Szemmel vezérelhető mobiltelefon

Szemmel vezérelhető mobiltelefont mutatott be a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató.

A barcelonai Mobil World konferencián kiállított készüléken a fülhallgatókhoz kapcsolt elektródákkal segítségével, pusztán a szemmozgások alapján lehet hívásokat kezdeményezni és fogadni, vagy akár zenét hallgatni.

A fülhallgatóhoz kapcsolt elektródák azt a szakemberek által régóta ismert jelenséget használják ki, hogy a szemgolyó elülső és hátulsó pólusa között potenciáldifferencia létezik. A szemgolyók mozgásával bekövetkező potenciálváltozásokat, úgynevezett elektro-okulogrammokat (EOG) az orvostudomány elsőként a 20 század első felében kezdte kutatási célra, elsősorban diagnosztikai célokra használni.

A szemmozgás-érzékelő rendszer még a becsukott szemhéjjal történő szemmozgások potenciálváltozásait is képes érzékelni, a fejlesztőknek mindössze egy olyan szoftvert kellett írniuk, amely az elektródákból érkező jelekhez rendeli a telefon fontosabb funkcióit.

A zenelejátszás indításához, megállításához a felhasználónak határozottan jobbra, majd balra kell mozgatnia a szemét. Egy adott dal átugrásához a szemgolyót kétszer jobbra kell mozdítani.

A hangerő vezérlése már több gyakorlatot igényel: hangosításhoz a szemgolyót fölfelé, majd az óramutató járásával megegyező irányba, halkításhoz pedig szintén fölfelé, majd az ellenkező irányba kell forgatni.
A DoCoMo szerint az eszköz még csak prototípusként létezik, de a kísérleteik azt bizonyítják, hogy néhány éven belül a mobilok talán ehhez hasonló megoldásokkal lesznek vezérelhetők.

Olvasóink írták

  • 1. RudyD 2010. február 17. 16:25
    „Az ötlet ilyetén felhasználása is határozottan blődli. Mindenesetre ha már az MTI is komoly fogamzászavari lehetnek főleg a kapcsolt elektródákkal segítségével. Vagy lehet hogy a sok írástól már golyózik a szemük, aminek a hatására egy ilyen rájuk kötött tefelónnal olyan pszihó-teknó-remikszet nyomatnak a saját fülükben be, hogy akaratlanul is elpépelnek pár sót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább esnek a lakásárak

A lakásárak az idén várhatóan 9 százalékkal esnek múlt évi 7,6 százalékos reál árcsökkenés után -… Tovább olvasom