Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Számoljon! - Elindult a vagyonadó kalkulátor

A kormány szerint az adócsökkentés és a társadalmi igazságosság miatt szükség van az értékalapú vagyonadóra.


Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a vagyonadó bevezetését a 2010. évi adóátrendezés egyik "nagy vívmányának" nevezte, amely megteremtette a munkára rakodó terhek csökkentésének fedezetét.

Itt érhető el a kalkulátor >>

Minden infó itt >>
A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózóknak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény (Nért.) szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához. Az APEH becslést igénybe venni szándékozók számára az adóhatóság egy adatvédelmi tájékoztatót tett közzé, az ott található rubrika kitöltésével lehet nyilatkozni arról, hogy az adózó hozzájárul a közölt adatok nyilvántartásához, kezeléséhez. Ennek hiányában az adatlapot nem lehet kitölteni és elmenteni, így nem is továbbítható.

Az APEH a forgalmi érték kalkulátor igénybevételét az adatkérő személyére és az ingatlanról közölt adatokra kiterjedően naplózza, és a közlést követő 6. év végéig őrzi meg. A becsült forgalmi érték kalkulátor működtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követő illetékkiszabások alapján ellenőrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel.

A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzői és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket. A becsült forgalmi érték nem feltétlenül azonos a tényleges forgalmi értékkel, mert lehetnek az ingatlannak olyan - a kalkulátor által figyelembe nem vett - sajátosságai is, amelyek a valós forgalmi értéket érdemben befolyásolják. A nagy alapterületű lakóingatlanok esetében akár jelentős eltérések is lehetnek az ingatlan egyedi sajátosságai miatt.Az adó alapja ugyanakkor minden esetben a tényleges forgalmi érték. Ha azonban a kalkulátor használatához megjelölt adatok valósak, és az adózó bevallásában a kalkulátor által becsült értéket tünteti fel ingatlana forgalmi értékeként, vagy erre tekintettel nem nyújt be adóbevallást, akkor az adóhatóság egy esetleges adóellenőrzés során akkor sem állapíthat meg bírságot, késedelmi pótlékot, ha az ingatlan valós forgalmi értéke magasabb a bevallásban szereplő értéknél.

A kalkulátorhoz készített tájékoztató felhívja a figyelmet arra: előfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, de a számított érték (ezt is ki lehet számítani az APEH honlapján) alapján az adózót - fizetési kötelezettséggel nem járó - bevallási kötelezettség terheli. Erre célszerű figyelni, mert aki bevallási kötelezettségének nem tesz eleget, az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja. Az APEH a vagyonadó alapvető szabályairól részletes tájékoztatót készített, amely ugyancsak elérhető az állami adóhatóság honlapján az Adózási információkon belül, az Információs füzetek között.

A Fidesz szerint az ingatlanadó-kalkulátort eleve nullára kellett volna állítani, ugyanis egy leendő Fidesz-kormány az első döntései között eltörli majd az ingatlanadót, és kamatosan visszaadja a pénzt a családoknak. Az Alkotmánybíróság februárban tárgyalja a vagyonadót kifogásoló beadványokat, korábban azt ígérték, hogy még a bevallási határidő előtt meghozzák döntésüket ebben a kérdésben.

A kormány bízik az Alkotmánybíróság bölcsességében, hiszen mind az adócsökkentés, mind a társadalmi igazságosság miatt szükség van Magyarországon az értékalapú vagyonadóra - mondta Szollár Domokos.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. gjozsi88 2010. január 13. 12:22
  „Truder!
  Persze azt is írtad egyébbként,hogy a vállalkozó keresi a kiskaput is!!!???
  Akkor a te érdeked is a 93-ba általam leírtak!
  Te is abban vagy érdekelt!!!
  Ezt az irányt jelenleg a baloldalon az MSZP tartja, azzal a különbséggel, hogy van bennük még szociális érzékenység, ezért nem ment át a Reform bizottság javaslata egy-az egyben!
  A Bokros vezette gondolkodás számunkra, akik eddig huzták az országot, kedvezményeket nyújtana és azokat is jobban bevonná az adózásba, aki eddig nem vagy alig fizetett!!!
  a fidesz populizmusa finanszírozhatatlan!
  A jobbik értékelhetetlen!!!”
 • 101. Truder 2010. január 13. 10:26
  „Gjózsi ez nagyon egyszerű matematika, anélkül, hogy elsummantanám az adót! Biztos olvastad alább, tisztességesen fizetek, mert engem arra nevelt anyám, apám, hogy legyek becsületes! Aki az, rajta is veszít! Ma az él jól, aki csal, lop, gátlástalanul hazudik! És anélkül, hogy bonyolult számításokba, meg oknyomozásokba kezdenék:
  A bevételem nem nő, csak a kiadásaim, (mert egyre nagyobb terheket rónak ránk) illetve még ha nőtt is, lényegesen kevesebbel, mint a kiadásaim.
  Mert minden költségem emelkedett,(nem kicsivel) amit nem ruházhatok át másokra, a vevőimre, mert akkor végképp lehúzhatom a rolót. 100 Ft áremelkedést is megjegyeznek..(csak mondom..)
  Pedig nincs erő felett felvett hitelem, amire utaltál. Nem szavaztam arra, hogy szórjuk a közpénzt. Nincs kacsalábon forgó luxuslakásom, nyaralóm, 20 millás kocsim..stb.
  És aki eddig húzta a terhek zömét, most is az fogja, mert mindig azt a lovat ütik, amelyik húz!
  Úgyhogy ezektől a példabeszédektől nem leszek előbbre anyagilag.”
 • 100. gjozsi88 2010. január 13. 08:19
  „Truder!
  Ha neked csak ennyi jött le, az nem az én hibám!
  Amit állitok, hogy NEM CSAK A KORMÁNY, HANEM MINDENKI BENN VAN ABBAN, HOGY ÍGY ÁLL AZ ORSZÁG!
  Aki eddig huzta az országot és fizetett közterhet az most kevbesebbet fog, aki nem vagy alig az most többet fog!

  "Szerintem én meg dolgozom, (egyre többet)tisztességgel adózom,(egyre többet) nevelem a gyerekeimet--és egyre szarabbul élek. "

  Miért élsz szarabbul, ha tisztességgel adózol?
  Anélkül, hogy a zsebedbe turkálnánk!
  Lehet hogy eddig nem átlagbér után adóztál, vagyis alig fizettél be a közbe...? Ugye akkor neked adót csökkenteni nem lehet!!!
  A 3 millióan elmentetek esetleg arra szavazni, hogy szórjuk a közpénzt!(ingyen diploma, kedvezményes utazások, nem kell több pénz az utóbbi időbe nagyot fejlődött, ezáltal megdrágult egészségügybe...!)
  Azt állítani, hogy ellopják...! Az egy fideszes hergelés, ugyanis az 98 as hozzászólásom szerint aprópénz és most ráadásul, a jobboldal kivételével mindenkit felelőségre vonnak, azt a látszatot keltve, hogy csak a baloldal sáros! Ez a legnagyobb csusztatás!
  Erő felett vállaltál hiteleket...! Azt mondják a hozzáértők, hogy a jövedelem 15, max 20%-ig!! érdemes felvenni azt! A túlzott eladósodásnak gazdaság visszafogó hatásait már leírtam..!”
 • 99. Truder 2010. január 12. 20:32
  „Tehát a közpénzek elherdálása csakis a jobboldalhoz köthető természetesen.-szerinted
  Szerintem én meg dolgozom, (egyre többet)tisztességgel adózom,(egyre többet) nevelem a gyerekeimet--és egyre szarabbul élek.
  Nagyon nem érdekel, hogy ki cseszte el,(mert csak az egymásra mutogatás, hazudozás, ködösítés megy, mert egyes csoportok érdekei ezt kívánják meg, olyan csoportok, akik nem, vagy alig dolgoznak, és érdekes módon kőgazdagok...) az érdekel, hogy mért én, és a hozzám hasonló kisember szívja meg. Mért nem ott tisztogatnak, ahol igazán kellene, maguk közt.”
 • 98. gjozsi88 2010. január 12. 12:44
  „Az ellopott pénzekről annyit, hogy Pálinkás József ,aki nem köthető baloldalhoz, a reform bizottság tagjaként mondta, hogy ha a gazdagoktól mindent elvennénk, akkor is max 1 hónappal tovább tudnánk fizetni nyugdijakat!
  Ennyit az arányokról!!!
  Az ellopott pénzeknél van és kell is keresni, de az alap problémánkat nem oldanánk meg!!!!”
 • 97. gjozsi88 2010. január 12. 12:39
  „annyit:
  A közvagyon elherdálásáról az a véleményem, mielött félreérted, hogy azt el kell számolni, de minden oldalon, de külön kell választani az elherdálást és gazdasági racionalitáson alapuló szerkezeti átalakításokat is!!!”
 • 96. gjozsi88 2010. január 12. 12:35
  „Truder!
  A magyar adósságállomány 76%-a lakossági(mely a fidesz lakásprogramjával kezdődött) és vállalati hitel fele-fele arányban, az állami hitel 24%!
  Ez utóbbiba benn vannak a népszavazással és a 2/3-os törvényekkel elutasított ellátórendszerek átalakításából fennmaradó pazarló rendszerek költségei, a zömében jobboldali önkormányzatok működésre fenntartásra felvett hitelei kibocsátott kötvényei és nem utolsó sorban a fejlesztésekre fordított uniós pénzek lehívásához szükséges önrészek is!
  Azt mondhatjuk, hogy az adósság állomány legkisebb része köthető kizárólag a kormányhoz!
  Az emberek megélhetését leginkább a lakosság eladósodása, (mely inkább a fidesz lakásprogramhoz köthető) vezetheted vissza, ugyanis ,mivel a jövedelme jelentős részét törlesztésre fordítja, nem tudja megvenni amit gyártanál neki, ezért nem kell gyártani, igy a munkahelye is megszünik...! A gazdaság egyik fékje!
  Másrészt volt itt egy gazdasági túl termelésből adódó világgazdasági válság!!!!
  Ellopni közpénzeket nem csak kormány közeli privillégium, azok Zscuchlag és társai bíróságon felelősségre lesznek vonva, ezeket a baloldal nem akadályozza elszámoltatni! De azt is látni kell, hogy a jobboldalon számtalan eset van ,ami bíróságra tartozna, de valahogy azok az ügyészségen fennakadnak!!!
  Pl a Zsuchlag ügyről naponta nyilatkozik az ügyészség, az ennél nagyobb értékű százhalombattai fideszes alpolgármesterről csak a baloldali médiából hallunk!!!”
 • 95. Truder 2010. január 12. 12:17
  „Az országot eladósítani tisztességes? Az emberek megélhetését elbizonytalanítani tisztességes? Szétlopni az államvagyont tisztességes? Csak annak van joga betartatni a szabályokat, aki maga is elöl jár ebben...”
 • 94. gjozsi88 2010. január 12. 12:14
  „még annyit!
  Az tisztességes, hogy a vállalkozó akinek van lehetősége kiskapuk keresésére elönybe van a 100%-ra bejelentett munkavállalóval szemben????”
 • 93. gjozsi88 2010. január 12. 12:09
  „Truder!
  Mindent megtennék, hogy másokat is vonjanak be az adózásba, és ezért érvelek, hogy az állam kiadásaira szükséges forrásokat minél többen dobjuk össze, hogy fejenként kevesebbet kelljen bedobni!
  Közben támogatnám az ésszerű kiadásokat! Ugyanis nonszensz, hogy munkaerőpiacon használhatatlan ingyen diplomákra fordítunk, az aktiv munkavállalókon kivül szinte mindenkinek kedvezményes utazást biztosítunk, a fa és szénfűtést nem, de a kényelmesebb táv és gáz fűtést támogatunk...stb!
  Ezek nem létfontosságú kiadások!!!
  Ugyanis közös teherviselésnek kellene lennie!!!
  1,8 millióan tartunk el (és ebben benn van a versenyszféra közel 60%-t kitévő 100 000 ft bruttó alatti jövedelem, mely alig fizet be) 8 millió embert úgy, hogy az utóbbiak semmiről nem hajlandóak lemondani!
  Társadalmi konszenzus nélkül nem megy!
  Azt nem várom el ugyan, hogy a 8 millió vidáman mondjon le mindenről, de azt igen, hogy szolidáris, belátó legyen velünk, akik termelünk szemben!
  De azt nem értem, hogy az 1,8 millióból a ténylegesen befizetők miért nem értik meg, hogy ez az ő érdekük!!!!
  De azt viszont nem értem”
 • 92. Truder 2010. január 12. 11:59
  „Gjózsi egy utolsó kérdés. Mondd, te hogyan csinálnád, ha te lennél a munkaadó vállalkozó?
  Nyilván nem alkalmaznál nyugdíjast,(nehogy jobban járjál..) és mosolyogva, boldogan fizetnéd a járulékokat, béreket, adókat(nem sorolom, hogy milyen neműeket, mert sok van),bérleti és anyagköltségeket. Netán a beteg alkalmazottad után boldogan kiperkálnád a táppénz hozzájárulást.
  Eszedbe sem jutna, hogy kiskaput keress.. Gjózsi, Te vagy Isten vagy, vagy UFO..”
 • 91. gjozsi88 2010. január 12. 11:41
  „Truder!
  Pont erröl van szó!
  Az aki eddeig befizetett, annak csökkennek a jövedelem alapú terhei és emiatt az adózatlan fekete pépnzekből is létező fogyasztást és tulajdont kívánja adóztatni!
  Az adócsökkentés azoknak jó, akik eddig befizettek, nekik kompenzálódik azaz több marad meg a jövedelemadó csökkentésen, mint amennyibe a fogyasztása illetve a tulajdonadója kerül!!!
  Csökkenteni annak fognak, aki eddig befizetett!!!!!”
 • 90. gjozsi88 2010. január 12. 11:38
  „Truder!
  még annyit:
  Ellenőrizni lehet, de az nem elég ,bizonyítani is kell!!!
  Mondok egy példát:
  Van egy kisteher fuvarozó vállalkozó, tüzépekről szállít ki!
  Egyrészt nyugdijast alkalmaz részmunkaidőben, mert nem kell fizetni utána, másrészt olyan másod állásuakat, akik egy nyomtatott, nem szigorú számadású szállítóval és egy kölcsönadási szerződéssel lefedte a fekete munkáját! A bevételi oldalon, mivel lakossági szolgáltatást nyujt, számlát nem ad!
  Ez utólag nem ellenőrizhető, tetten érés esetén is nagyon nehezen!!!
  Egy csak egy példa volt!!!”
 • 89. Truder 2010. január 12. 11:34
  „88. hozzászólás gjozsi88 2010.01.12. 11:28
  Két malomban őrlünk..sajnálom, bocs, de nem vitázom veled! Látom, itt már sokan feladták..
  Tudomásul vettem, hogy a vállalkozónak kötelessége magán kívül, még 15 léhűtőt eltartani..”
 • 88. gjozsi88 2010. január 12. 11:28
  „Truder!
  Az elején azt mondtam, amiből a vita kialakult, hogy a vállalkozók jelentős része!!!!
  Azért fizessen többet a nagy kalapba, mert a költekezés tekinthetjük állandónak, hogy ezt a szükségletet minél többen és emiatt egyénenként kevesebb bedobálásával teremtsük elő!
  Szerinted tisztességes azzal a munkabéressel szemben, aki 100 % bére után fizet járulékot adót és ebből teljes áron vásárol, hogy a vállalkozó, aki a saját szükségletének nagy részét(legalábbis a nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkeket) átcsurgatja a vállalkozáson és ha áfa körös áfa mentesen???
  Azt meg ne mondd, hogy ilyen alig van, mert nem ez a gyakorlat!!!”
 • 87. Truder 2010. január 12. 11:11
  „85. hozzászólás gjozsi88 2010.01.12. 10:50
  Ne általánosíts, mert nem igazságos! Vannak tisztességes vállalkozók, nem kevesen! Korántsem úgy van már, hogy nem jelented be az alkalmazottat, mert ellenőriznek minden szarért, és kőkeményen büntetnek!(mint írtam, vállalkozz!)
  Azért fizessen többet a nagy kalapba, hogy odafönt többet tudjanak lopni, szétosztani.. Így gondoltad?
  Pontosan az ő döntéseiket követően keresi mindenki a kibúvókat, mert amúgy a bőrt is lenyúzzák róluk. Lehetetlen adónemeket találnak ki(már nevet sem tudnak adni nekik)csak azért, hogy pont annak, aki megdolgozik érte, minél kevesebb maradjon a zsebében!(pl: különadó...)
  Úgyhogy nyugodtan megszakadhat a szíved..”
 • 86. gjozsi88 2010. január 12. 10:54
  „hehe08!
  82-re!
  "az átlagjövedelmben benne vannak a budapesti bérek is amik kb 2-3szorosak a többi megyéhez képest....."

  Hát igen adót csökkenteni csak annak lehet, aki eddig fizetett!
  Azok tartották fenn a közszolgáltatásokat, miközben a kisbefizetők is kivettek, mert mindenkinek ingyen...ez is, az is!
  Miközben a kisbefizetők, egy része feketén kap pénzt és bizony költ!!!!
  Nem létező jövedelemből????”
 • 85. gjozsi88 2010. január 12. 10:50
  „Truder!
  Megszakad a szívem a vállalkozókért!
  Mindent költségelnek ,a dolgozóikat minimálbérre jelentik be, vagy be sem,...!
  De ugye nem azt akarod mondani, hogy nem így van!!!
  Ha tisztességgel adóznának, akkor az államnak többen dobnánk össze a szükségletet és kevesebbet kellene adózni mindenkinek! Azaz tovább csökkennének az adók!!!”
 • 84. gjozsi88 2010. január 12. 10:44
  „jánosi!
  Arról beszélünk, hogy aki eddig befizetett, átlagbérről beszélünk, azaz tisztességgel adózott, annak többel nő a jövedelme, mint amennyivel megnőttek a terhei!!!!
  Ez egyszerű!
  Akinek 180-200 000 közt van annak kb 15 000 körül marad havonta keresőként, a terhek növekedése (EZT SZÁMOLTA KI A BLIKK ,hogy a gyengébbek is értsék) családonként havonta 15 000ft.-al nőnek!!!!
  Aki nem vagy alig járult hozzáa közhöz, annak most ily módon többel kell! Igy az országot eddig jövedelemadóval huzóknak kevesebbet kell (a fent jelzett módon)és aki adózatlan jövedelméből fogyaszt annak ily módon kell!!!
  A 100 ft-os levezetésednek egy szépség hibája van, hogy a felsorolt adók különböző adóalapokból jönnek létre! Egy részük árbevétel alapú, másrészük, jövedelem alapú..!
  Ez így valóban zagyvaság!
  Truder érti...!
  No comment!
  A 100ft bruttóból eddig kb 54% nyi, azaz 54 ft volt adó terhelés, most ez 46%-ra azaz 46 ft-ra mérséklődött!!!!”
 • 83. Truder 2010. január 12. 08:56
  „82. hozzászólás jánosi 2010.01.11. 21:52

  Igen, láttam a levezetésedet, Gjózsin kívül mindenki érti...”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség nem bízik anyagi körülményeinek javulásában

A válaszadók 63 százaléka szerint rosszabbul él mint egy évvel ezelőtt és rövid távon nem is bízik a… Tovább olvasom