Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Szakképzési konferencia Győrben - Videó

Kihívások és válaszok a pályaorientációban és a szakképzésben címmel tartottak pénteken konferenciát Győrben.


A pályaorientáció gyakorlati jelentősége, szakképzési kihívások, új járműipari szakmák születése Győrben, a versenyképesség kulcstényezői – e jelentős témakörök kerültek pénteken megvitatásra az Iparkamarában. Fontos volt, hogy a vállalatok részéről ugyanúgy érkeztek képviselők, mint a ˝másik˝ oldalról, azaz a képzés területéről is.

Az értekezés célja, hogy a cégeknek és a térség közoktatási intézményeknek, valamint a helyi szakképzéseknek közös fórumot hozzon létre, ezzel elősegítve, hogy piacképes szakmát adjanak a diákok kezébe.

A duális szakképzési modellben a gyakorlati és elméleti oktatás aránya lényeges mértékben az előbbi felé tolódott el, a korábbiakhoz képest 70-30% a megoszlási arányszám. A szakképzésben eltöltött idő 3 év, ami úgy oszlik meg, hogy az első évben az iskolák tanműhelyeiben sajátítják el a tanulók az adott szakma rejtelmeit, majd a második két évet meghatározott vállalatoknál töltik el.


Szakképzési sajtótájékoztató a Győri Iparkamarában


Jelenleg 126 szakma élvez prioritást ebben a szakképzési modellben, térségünkben kiemelt szerepet kap a járműgyártás, amely területen továbbra is jelentős hiány mutatkozik szakképzett munkaerőt illetően. Ez a szám csak még tovább növekszik, hiszen számos autóipari cég indít új gyárakat hazánkban.

Létrejött a pályaorientáció sajátos szervezeti formája: Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, melyben a gyermekek nem iskolás, hanem már óvódás koruktól kezdve megtekinthetik élményszerű bemutatókon a legkülönfélébb szakmák technológiáit. A projekt vezetője: Mayer Gábor.

A Klaszter a piaci igényeink figyelembevételével szeretné biztosítani a egfelelő minőségű és mennyiségű szakember utánpótlást
A Klaszter a piaci igényeink figyelembevételével szeretné biztosítani a egfelelő minőségű és mennyiségű szakember utánpótlást

2008-ban 10 helyi érdekeltségű cégek létrehozták a Professio Fémipari és Szakképzési Klasztert, melynek célja, a fémiparban tevékenykedő győri és Győr környéki vállalatok összefogása, versenyképességük javítása, a fémipari tevékenységekből adódó együttműködésen és közös képviseleten, érdekérvényesítésen keresztül, továbbá a szakemberhiány újszerű, innováción alapuló megoldása. A Klaszterben gyakorlatot végzők számára biztosítva van a modern technológia háttér, az itt elsajátított tudással naprakészek lehetnek. A vállalkozások nyitottak a szakképzésben résztvevők felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a buszsofőrök bérével?

A Volán társaságoknál a bérmegállapodás egy alágazati megállapodás, vagyis a közúti közlekedési… Tovább olvasom