Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Stabilan nyereséges az Ajka Kristáy

Stabil nyereséggel zárta a tavalyi évet, és az idei év első öt hónapját is az egyedi üvegműves termékeket gyártó Ajka Kristály Kft.

A cég 2010-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem 38 millió forintos adózott eredményt ért el, idén január-májusban 788 millió forintos nettó árbevételt és 62 millió forint mérleg szerinti nyereséget realizált - mondta Katzer Zoltán ügyvezető igazgató az MTI-nek.

Elmondta: a Fotex-csoporthoz tartozó cég jelenlegi rendelésállománya folyamatosan leköti a termelési kapacitást, 2010-ben 61 százalékkal nőtt az árbevétel, az idei évre 2,1 milliárd forintos bevételt, és 170 millió forintos adózás utáni eredményt terveznek.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy a 2009-es válság súlyos gazdasági helyzetet eredményezett, s a cég bírósági csődgondnokságot kért. A társaság működése azóta stabilizálódott, s a 2009 decemberében lezárult csődegyezség szerinti tartozásukat 2012. június végéig teljesítik.
Katzer Zoltán tájékoztatása szerint az ajkai gyárban, amelynek fejlesztésére tavaly több mint 90 millió forintot költöttek, felújították a kemencét és gépi üvegadagoló berendezést vásároltak.

Elmondta: A cég egyedi megrendelésre készített iparművészeti értéket képviselő termékeinek 90 százalékát exportálja. A többi között az Egyesült Államokba, Írországba, Németországba, Franciaországba szállítják a Tiffany, Polo Ralph Lauren, Rolls Royce, Waterford márkanéven forgalmazott ólom- és kálikristályból kézzel készülő poharakat, kelyheket, és egyéb üvegműves termékeket - emelte ki.

"A termékekre sajnos nem az Ajka Kristály neve kerül rá, csak a származási ország jelöléséből derül ki, hogy Magyarországon készült"- mondta az ügyvezető. A gyártott termékek 15-20 százaléka kerül a forgalomba Ajka márkanév alatt, ezeket főként a keleti piacokon, Japánban, Dél-Koreában, Dél-Afrikában és Oroszországban értékesítik.

Katzer Zoltán a legújabb megrendelésükről elmondta, hogy az orosz elnöki rezidencia részére a cári sast ábrázoló gravírozott termékeket készítenek.

Szólt arról is, hogy Magyarországon jelenleg nem képeznek üvegipari szakmunkásokat - üvegfúvókat, üvegcsiszolókat-, ezért az elmúlt évek gyakorlatát követve a fiatal, jó kézügyességgel rendelkező munkavállalókat a cég saját gyakorlati képzése keretében tanítják be. A 2010-ben Magyar Brands díjjal jutalmazott Ajka Kristály Kft. alaptőkéje 1,117 milliárd forint, jelenleg közel 300 főt

Olvasóink írták

  • 1. prandesz 2011. június 30. 09:22
    „Stabilan nyereséges az Ajka Kristáy
    Hát ez a cím a csúcs!! Bravó kisalföld!!! Csk így tovább!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velux 25 - Ünnep a családdal

Családi Nappal, 2000 résztvevővel ünnepelte 25 éves évfordulóját a VELUX Magyarország Kft. Tovább olvasom