Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Stabil évre számít a kunszigeti alkatrészgyártó

Az autóipari alkatrészeket gyártó Federal Mogul Kft. idén 13-14 milliárd forintnyi forgalomra számít.

Ferenczi Gyula, a cég kunszigeti gyárának vezetője elmondta, hogy a válság előtt még 800 embert foglalkoztató üzem korábban sokakat elbocsátott, a jelenlegi 650-es foglalkoztatotti létszám azonban a válság mélypontjához képest javult; a cég mintegy 50-70 új alkalmazottat vett föl 2009 második fele óta.

Hozzátette: a társaság számára a magyar piac túl kicsi, külföldön ugyanakkor a megrendelésállomány szinten maradására számítanak.
A tömítéseket, csapágyakat és ablaktörlőket gyártó cég minden jelentős magyar autóipari társasággal kapcsolatban áll, legfontosabb partnerei közé többek között a BMW, a Volkswagen, a Daimler, míg az alkatrészgyártók közül a Continental és a Bosch tartozik. Ferenczi Gyula elmondta, hogy a cég kutatásfejlesztéssel is foglalkozik.

Krózser József, a társaság ügyvezetője a magyarországi pótalkatrészek piacát mintegy 40 milliárd forintra becsülte. Megjegyezte: a kereskedelmi forgalom Magyarországon érzékelhetően csökkent, a vásárlások az olcsóbb termékek felé tolódtak el. A cég a közeljövőbeli fejlesztéseivel a minőségi vevők megrendeléseit célozza meg.

Krózser József a Daimler folyamatban lévő kecskeméti beruházásáról kifejtette: a cég minden bizonnyal a német autógyártó beszállítója lesz, amennyiben a Mercedes motorokat is Magyarországon kívánják majd gyártani, de nem lesznek partnerek, ha a Daimler például csak karosszéria-összeszerelésre specializálja a kecskeméti üzemet. Konkrét megkeresés eddig még nem volt.

Rostislav Psota, a Federal Mogul közép-európai marketingigazgatója ismertette, hogy a New York-i tőzsdén jegyzett anyacég 2009-ben 5,3 milliárd dollár árbevétellel zárta az évet. A számos országban jelenlévő cég globálisan 39 ezer embert foglalkoztatott tavaly az év végén, ehhez képest 2008 első felében még 50 ezer dolgozója volt. Hangsúlyozta: a cég komoly racionalizálási programot hajtott végre, ennek köszönhetően nyereségessége nem romlott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások és gazdaság: semmi meglepő - Elemzés: ápr. 7-12.

A lehetőség adott a régóta szükséges változtatásokhoz. Tovább olvasom