Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Simor: Magyarország még tíz évig sebezhető

A magas és csak lassan csökkenő államadósság miatt Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben fennmarad - mondta Simor András.

Simor András jegybankelnök szerint szükség van az inflációs célkövető rendszerre, ha a Magyar Nemzeti Bank lemondana erről a laza fiskális politika mellett, akkor az mindenképpen a kamatok emelkedésével járna.
A GKI Gazdaságkutató keddi konferenciáján Simor András Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója kérdésére válaszolt, mivel a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke felvetette, kell-e ragaszkodni az inflációs célkövetési rendszerhez akkor, ha a célt a laza fiskális politika miatt nem lehetett eddig elérni.

A jegybankelnök hangsúlyozta, a laza költségvetési politika mellett az a legkisebb rossz, ha a monetáris politika tartja magát a célhoz. Ha nem ezt tenné, feladná a függetlenséget és az árstabilitást, mint a várakozások "horgonyát", s akkor emelkednének a kamatok - fejtette ki.

Magyarország még tíz évig sebezhető

A magas és csak lassan csökkenő államadósság miatt Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben fennmarad Simor András jegybank elnök szerint, aki úgy véli, ahhoz, hogy az ország a régiós versenytársak átlagát elérje, a következő tíz évben nagyon fegyelmezett költségvetési politikára van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden a GKI Gazdaságkutató konferenciáján Budapesten hangsúlyozta, fiskális keresletélénkítés helyett csak a kínálat növelésével, a gazdasági növekedés gyorsításával lehet "kinőni" az államadósságot.

Simor András szerint az előző és a mostani kormány munkaerőpiacra ható intézkedései kioltják egymást, így a növekedésre gyakorolt hatásuk nem jelentős.

Kifejtette: a negatív kibocsátási rés, azaz a lehetségestől elmaradó tényleges növekedés a válság alatt 4 százalékra csökkentette az inflációs várakozásokat, az elmúlt néhány hónapban azonban a várakozások ismét emelkedetek. A monetáris tanács novemberben azért emelte meg az alapkamatot, mert monetáris szigorítás nélkül, a jelentősen növekvő élelmiszerárak mellett és a válságadók hatását figyelembe véve nem lehetne elérni az inflációs célt.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az eurót ma sem tartja kevésbé kívánatosnak, mint korábban, mivel nem az euró van válságban, hanem egyes országok.

Simor András úgy vélte jó lenne, ha a kormány "előrukkolna egy hiteles csatlakozási dátummal".

Olvasóink írták

 • 3. westi 2010. december 07. 16:46
  „Azért menekítetted ki Ciprusra a pénzedet, szarházi? Ilyen jellemtelen mocsok, hogy lehet MNB elnök?

  ..ja ez még gyurcsányi örökség!”
 • 2. elemér 2010. december 07. 11:43
  „A baj ott van tati hogy te és sokan ott a multban élnek, de a világ nem állt meg. Az hogy 10 év kell hogy a világ kijusson a válságbol gazdaság szakértök állitsák. Ha valamit tanulság volt ebböl az pedig hogy ujab válság is következhet 10 éven bellül. Ezt az okos tájékozott szakértök állitsák. Aztán lehet hogy közel állunk a világvégéhez, ammen.”
 • 1. tati 2010. december 07. 11:31
  „addig bőven kinyiffanok....
  mást sem hallottam életemben,csak hogy még 10év,még 5 év,stb.
  És ez nem pártfüggő volt!
  Minden kormány hazudott,csak mókusvakítás volt végig!!!
  ez van,ez egy birka nép,magunknak köszönhetjük a nyomorúságunkat!!!
  mindenki a maga sorsának kovácsa,valakinek sikerül ellavírozni,valakinek nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb, de mobilabb lesz az idei karácsony?

Tavaly az LCD tévé volt a karácsonyi slágertermék, idén várhatóan a hordozható eszközök -… Tovább olvasom