Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Rossz hír a frankhiteleseknek: tovább erősödhet

A svájci frank további erősödésétől tart az alpesi ország kormánya.
 
A berni kabinet gazdasági államtitkárságának (SECO) kedden megjelent előrejelzése szerint a világgazdasági problémák és bizonytalanságok miatt a befektetési menedéknek tekintett frank erősödése tovább folytatódhat.

A nemzeti fizetőeszközre nehezedő nyomás fokozódása "súlyosan veszélyeztetheti a svájci gazdaság növekedését" - áll az előrejelzésben, amely szerint Svájc hazai összterméke (GDP) a korábban becsültnél kisebb mértékben, 1,9 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedhet jövőre.

A svájci frank árfolyama hétfőn történelmi rekordot ért el az euróval szemben. Egy euró akkor 1,2004 frankot ért. Kedd reggelre kisebb korrekció ment végbe, az eurót 1,21 frank felett jegyezték. Ugyanekkor a svájci frank 219,38 forintba került, míg hétfőn este 220,65 forinton volt az árfolyam. A történelmi csúcs 226,33 forint volt, ezt tavaly szeptemberben regisztrálták.

A SECO az idei előrejelzésén nem változtatott, a svájci GDP 2,1 százalékkal nőhet 2011-ben. A gazdaság egyelőre jól viseli az erős frank hatását, ugyanakkor az exportőrök már most is kénytelenek beérni a korábbinál kisebb haszonnal, mert a korábbi árakon már nem tudják értékesíteni termékeiket, szolgáltatásaikat. "Ha tartós marad az erősödés irányába ható nyomás, akkor a kivitelben jelentős negatív hatásokra kell számítani 2011-ben és 2012-ben" - áll az előrejelzésben.

Az export mostanáig a nagy feltörekvő piacokon és az Egyesült Államokban mutatkozó kereslet eredményeképpen dacolt az erős frankkal, az utóbbi hónapok adatai viszont arra utalnak, hogy a feltörekvő piacokon a konjunktúra elérte a csúcspontot, és egyre bizonytalanabb, hogy miként alakul az amerikai gazdaság helyzete - áll a SECO előrejelzésében.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. gjozsi88 2011. június 28. 18:46
  „janika!
  Látom azt hiszed, hogy az állandóan változó világban a te mostani helyzeted is állandó!
  Azzal, hogy földet tudsz művelni saját céljaidra, még nem lesz fenntartásra költséged, azaz mindenképp piac kell, hogy ne magad áss, kapálj....arról nem beszélve, hogy az eszközök is amortizálódnak, ahogy az ingatlanjaid, az egészséged változása sem állandó!
  Azaz nem tudod kizárni az életedből a pénzügy politikát, mely azokat a gazdasági változásokat követi, melyek a gazdaság szektoraiból visszahat rá!
  Arról nem beszélve, hogy a terményedet csak piacon, piaci áron tudod eladni, hogy pénzhez juss! Ha sok van olcsóbb, ha kevés drágább......miközben a kiadásaid is változnak, drágul az üzemanyag, az alkatrész!
  Ugye az sem mindegy, hogy mennyit ér a pénzed, mit kapsz érte?
  Arról nem beszélve, hogy azt a túltermelésedet, amiből nyereséget és költséget szeretnél kivenni, azt bizony piacon tudod megtenni......nagyon nem mindegy, hogy lesz-e valaki aki megveszi!
  Kp-ért veszi-e, vagy esetleg hitelt vesz fel rá, mert ugye a hitelnek költsége van, neki meg emiatt kevesebb pénze amit erre fordíthat, ezért kevesebbet is tud megvenni tőled.....!”
 • 24. janika 2011. június 27. 13:32
  „"gjozsi88"
  Ha én öröklök a szüleimtől pár hektár földet, hozzávaló művelési eszközökkel, gazdássági épületekkel és lakóházzal a nejemmel jó egészségben vagyunk sőt a gyereket is jó dolgosok .Akkor mi közöm nekem a .... a pénzpiacok, nemzeti bank, monetáris tanács.....mind egy-egy gazdasági mutató bejelentésére reagálva módosít a kockázat besoroláson, a monetáris politikán!" ehhez a maffia szervezethez?”
 • 23. gjozsi88 2011. június 23. 18:42
  „knifemaster

  A dolog szépséghibája, hogy Drábikra Te hívatkoztál.....aki gazdasági kérdésekben nem illetékes!
  Drábik akkor került képbe, amikor Te elkezdtél érvelni mellette!
  Hadd kérdezzem meg, hogy miért Drábik, miért nem Gobbi Hilda.....legalább annyira kompetens!
  Ezen az alapon egy kocsmai ivó cimbora is!

  A belinkelt cáfolatodról megállapitotta egy hozzád hasonló fanatikus, hogy ellentmond saját állításainak!
  Ugyanakkor egy szó nincs arról, hogy a monetáris politika alakulását hogy befolyásolják a gazdaság adatváltozásai!

  "S utoljára,Én meg had hívjam fel a figyeled arra ,hogy a sok balblabla amiről azt hiszed,hogy az mozgatja a világot,megeshet ,hogy csak kirakat .Sőt nekem meg ez a véleményem"

  Ez egy gyöngyszem.....főként attól, hogy fantomizálsz valamit, amiről alapvető működéséről sincs fogalmad sem!
  Egyébbként a kérdésem továbbra is aktuális, mert mint mondtam a filmed nem foglalkozik vele:
  Hogy lehet, hogy a pénzpiacok, a MNB mind-mind a gazdasági adatokat elemzi, prognosztizálja és ebből von le következtetéseket és ezután erősödik, gyengül a deviza a valuta, változik a monetáris politika!?????”
 • 22. knifemaster 2011. június 22. 22:21
  „21. gjozsi88 2011.06.21. 19:42
  Szóval el nem árulod,hogy mit tanultál de Drábikot meg "leszólod" csak mert nem gazdasági szakember.Ugye ez szerinted is magáért beszél?

  Megcáfolni?Belinkeltem már sok mindent amit cáfoltanak szántam.
  Az már egy másik kérdés ,hogy tudomást sem igen akarsz róluk venni.De attól még ne engem akarj hülyének nézni,sőt még kezelni se...szakember...:D

  S utoljára,Én meg had hívjam fel a figyeled arra ,hogy a sok balblabla amiről azt hiszed,hogy az mozgatja a világot,megeshet ,hogy csak kirakat .Sőt nekem meg ez a véleményem.”
 • 21. gjozsi88 2011. június 21. 19:42
  „20!
  Nem a személyem fontos....a véleményem!
  Cáfold meg!

  Hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy a pénzpiacok, nemzeti bank, monetáris tanács.....mind egy-egy gazdasági mutató bejelentésére reagálva módosít a kockázat besoroláson, a monetáris politikán!
  Azaz követi, reagálja a gazdaság visszaható hatását!!!!”
 • 20. knifemaster 2011. június 21. 19:27
  „17. gjozsi88 2011.06.20. 16:23
  Áruld már el,TE mit tanultál?”
 • 19. gjozsi88 2011. június 21. 18:47
  „janika!
  Nem veszed észre, hogy semmit nem lehet kezdeni a tudatlanságoddal!
  Persze összeesküvés elméletek gyártása konkrétumok nélkül az számodra a sikeres műfaj.....!
  Hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy a pénzpiacok, nemzeti bank, monetáris tanács.....mind egy-egy gazdasági mutató bejelentésére reagálva módosít a kockázat besoroláson, a monetáris politikán!
  Azaz gazdasági adatoktól függ a pénzpiacok változása, de olyat még nem hallottam, hogy egy partizán pénzpiaci bejelentéstől változtak gazdasági adatok!”
 • 18. janika 2011. június 20. 18:44
  „14. janika 2011.06.19. 15:13

  "gjozsi88" mivel okos ember talán tudja a megoldást és közzé is teszi ez ügyben.
  "Továbbra is állítom, hogy a gazdaság pénzpiacra való visszahatásából keletkező monetáris problémákat nem a bank gerjeszti, az a saját eszközeivel lokalizálja!"
  Hát igen ez volt várható "gjozsi88"-tól! Naná nem mutyizik a politika és a bűnüldözés a hasznon!”
 • 17. gjozsi88 2011. június 20. 16:23
  „16. knifemaster
  Válaszoltam a Drábikodra.....csak elfelejtetted megnézni!
  Érdekelne, hogy mitől hiteles egy olyan ember, aki nem végzett közgazdaságit...jogász és filozófus!....gazdasági kérdésekben?

  Egyébbként attól, hogy ellentmondásos nem lehet hiteles......!

  Továbbra is állítom, hogy a gazdaság pénzpiacra való visszahatásából keletkező monetáris problémákat nem a bank gerjeszti, az a saját eszközeivel lokalizálja!”
 • 16. knifemaster 2011. június 19. 19:36
  „Még valami.
  Linkeltem már neked Drábik Jánostól is,aki csöppet hitelesebb mint Te.Hányszor nézted meg?
  Ennyi.”
 • 15. knifemaster 2011. június 19. 19:33
  „10. gjozsi88 2011.06.19. 08:43

  Figyelj <moderálva>,amit te tudni vélsz az honnan van,te találtad ki ?
  Ennyit a saját kútfőről.

  Rossz hírem van,attól még hogy vannak ellentmondások,lehet hiteles.
  Mivel senki nem ismeri az összes tényezőt,talán nem is ellentmondás az ellentmondás.
  Nézd már meg a "MAGYAR NEMZETI BANK " oldalán található jegybank törvényt.hogy hogyan is kezdődik.
  Mert az álltalad mesefilmnek tartott filmekben elmondottak és a jegybanki törvény eleje között kísérteties a hasonlóság. Gyk egy az egyben ugyanaz.

  S mégvalami.
  Nem azért linkeltem be a filmeket,mert nincs saját kútfőm,hanem mert egyszerűbb mint gépleni,vagy plagizálni.
  Azt hittem nem vagyok érthető de tévedtem. Egy elvakult fax vagy csak aki szerint mindenki hülye csak Te vagy helikopter.
  Jaj,de hát ezt már én egyszer neked leírtam....:D”
 • 14. janika 2011. június 19. 15:13
  „"gjozsi88" mivel okos ember talán tudja a megoldást és közzé is teszi ez ügyben.
  Mi a különbség? A bérleti díj és a kölcsönök nem fizetése esetén? Mindkét esetben elmarad a haszon (kamat) de lehet, hogy a tőke tartozás vagy a kölcsönzött, bérbe adott dolog selejté totálkárosra futása.
  Lehet, hogy megnyílnak az adósok börtönei? Tény, hogy az egyik esetben már csalás fokozattá minősítették a tartozást és a büntetés 400 ezer forint és felfüggesztett börtön! A bankok eltudják intézni, hogy e rendszer hibája miatt csalókká minősítsék a hiteleket fizetni nemtudókat? Akkor lesz annyi kamat, hogy tudjanak az összes spekulánssal mutyizni?”
 • 13. janika 2011. június 19. 14:27
  „Valóban nem könnyü a "szélmalom harc a zsidókkal és a vörös-ködös manipulátorokkal megértetni, hogy előbb-utóbb el fogy a kizsákmányoltak türelme és idézve Torgyán doktort "patak-vér" fog folyni! No és, akkor annyi lesz a naplopóknak.”
 • 12. gjozsi88 2011. június 19. 09:39
  „janika!
  Olvasgatom tömör pár szavas hozzászólásaidat, melyben fantomokkal, vörösökkel, zsidókkal vivsz célmalomharcot eszméletlen tudatlansággal!
  Egyébbként számtalanszor elmondtam, hogy senkinek nem érdeke a rövid távú kizsákmányolás, ugyanis piac csak addig leszünk, mig van termelésünk ,gazdaságunk!
  Piacgazdaságban, melynek fogalmait nem ismered, működése számodra rendkivűl magas, semmiot nem adnak ingyen!”
 • 11. janika 2011. június 19. 09:34
  „"9"- aki érdekelt az embertársai kizsákmányolásában, attól ne várj mást mint a vörös ködöt a szeme előtt, valamint a félelmet a privilégiuma elvesztése miatt.”
 • 10. gjozsi88 2011. június 19. 08:43
  „9!
  Látom saját kútfőből nem megy....!

  Gondolom olvastad azt a kommentet is:
  "Zseniális film, habár készítője néhány ponton olyat állít, amit ő maga cáfol meg a filmben. Ezek a hibák viszont elnézhetők, úgy vélem."

  Itt a lényeg az, hogy saját maga cáfolja saját állításait!!!!”
 • 9. knifemaster 2011. június 18. 20:36
  „8. gjozsi88 2011.06.17. 18:12

  Ezt a kettőt nézd meg,ha beledumálnál közben,nyomj pause-t.

  http://www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

  http://www.youtube.com/watch?v=ZPWH5TlbloU&feature=share”
 • 8. gjozsi88 2011. június 17. 18:12
  „knifemaster!
  Örömmel láttam, hogy sikerült levezetned azokat a dolgokat, melyek a gazdaságból pénzpiacra visszaható következményekké válnak!
  A folyamatok iránya a nem mindegy!
  Ugyanis a nemzeti bankoknak a gazdaságból visszaható inflációs nyomás kezelése a legfőbb feladata!
  Nem a bank állítja elő, hanem megpróbálja lokalizálni!
  De ez nem fedezet nélküliséget jelent, hanem egy gyakorlatilag késleltetett fedezetet!
  Erre épül a pénzpiac is, ugyanis senkinek nem érdeke az infláció elszabadulása!
  Ezért van, hogy büntetik a tőzsdei hazardirozást!!!!”
 • 7. dünnyögő 2011. június 16. 21:51
  „Cseréljünk velük kormányt. A miénk sportkormány.”
 • 6. Agent 2011. június 16. 19:40
  „"A svájci frank további erősödésétől tart az alpesi ország kormánya."

  Pár hazai "szakértő politikust" kell átadni nekik jó pénzért, majd ők elrendezik az árfolyamot:)”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutálisan nőtt a zöldségek és a gyümölcsök ára

Áprilisban 45,2 százalékkal nőttek az agrártermékek termelői árai az egy évvel korábbihoz képest a… Tovább olvasom