Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Ráfázhatunk, hiába tartjuk be a csekken szereplő határidőt

A sárga csekken feltüntetett fizetési határidő lejárata előtt legalább két nappal korábban érdemes befizetni a pénzt a postán.

A sárga csekken feltüntetett fizetési határidő lejárata előtt legalább két nappal korábban érdemes befizetni a pénzt a postán, miután májusban változtak a csekkbefizetéssel kapcsolatos szabályok - hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).

A civil fogyasztóvédelmi szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a 2010. április 30-áig érvényes szabályok szerint a befizetést igazoló postai bélyegzőn szereplő dátum jelentette a teljesítés időpontját. A 2010. május 1-jétől érvényes előírások szerint a befizetés azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett, azaz a szolgáltató számláján megjelenik.

A posta részére a jogszabály maximum két napot engedélyez a befizetett összeg címzetthez történő átutalására.

Az OFE azt kéri a szolgáltatóktól, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, a számlákon, a kísérő számlalevelekben szembetűnő módon hívják fel a figyelmet a változásra, és adjanak türelmi időt a változás megszokásához.

A fogyasztóvédők szerint fogyasztóbarát megoldás lenne, ha a csekkeken a befizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. háté 2010. június 06. 15:21
  „Ez egy szarkeverő írás, mintha direkt a szolgáltatok megbízásából készült volna.

  Összevárom én is a számlákat, van olyan, hogy utóbb érkezik hozzánk mint a feladás napja!”
 • 82. buggyant 2010. június 04. 06:57
  „Én is összevárom. Nem lustaságból. 10.-én fizetés van, utána feladom ami addig beérkezett. De olyan is van hogy pl mint ma, pénteken ráérek postára menni, veszek ki minuszba a számlámról, feladom a csekkeket, aztán jövő7en minden a helyére kerül mikor megérkezik a fizu. Utalni nem utalok, mert nincsen kedvem elkárolni az utalás díját. Csoportos beszedéssel nem fizetek mert nincsen kedvem elkárolni annak a díját. Ha a késedelem miatt előfordul, hogy kamattal terhelik meg a következő számlát (eddig még csak telefonnál tapasztaltam) akkor nem háborgok miatta, hanem elfogadom, mert a szolgáltató részéről is valahol jogos. Az a kb 14 ft még mindig kevesebb, mint az utalás díja. Nekem ez így jó. És amíg van lehetőségem csekken fizetni, és a feladóvevényeket a számlákkal együtt áttekinthető formában eltenni, addig miért ne választhatnám ezt a módozatot? Hm? Kit bántok ezzel? Hm? Nekem ez a praktikus. Aki vidéken lakik és minden posta messze van, annak elég a havi 1 postáramenetel.
  más: minden olyan fogyasztást, amit óra mér, a fogyasztó bejelentheti neten vagy telefonon, jogában áll ez alapján kiállított számlát kérni, ha nem fogadja el az átalányt. Ezt törvény biztosítja, de egyik szolgáltató sem reklámozza. Az áramot viszonylag jól lőtték be nálunk, a gázt havonta jelentem, a víznél megintcsak lehet kérni hogy mennyit számlázzanak.”
 • 81. soproni 2010. június 03. 18:30
  „Agent !Köszönöm szépen...elolvastam és egyetértek a véleményeddel.”
 • 80. miracle 2010. június 03. 16:49
  „A szolgáltatónak piszkosul semmi köze hozzá, hogy ki mikor kap fizetést.
  Úgy nézem itt egyesek alap matematikai műveletekkel nincsenek tisztában: ha egyébként minden kanyarban be tudja fizetni, az pontosan jelenti, hogy meg van rá a havi kerete és akkor már teljesen mindegy, hogy fizetés után 2 nappal vagy 20 nappal kell befizetni.
  Azok, meg akik egyébként sem szokták befizetni időben, mert várják a többi csekket, eleve jobb, ha hallgatnak. Szidják a netes rendszert, a csekkes hátrányáról meg szépen megfeledkeznek és lustasággal védik ki.
  Ha pedig valaminek határideje van, akkor igen is az adós gondoskodjon róla, hogy betartsa.
  Ha valaki esküvőre megy vonattal 300 km-re, akkor ne előtte 3 perccel induljon el, aztán majd mondogatja, hogy hol érdekli, hogy ez 4 óráig fog tartani, ő időben felszállt...
  -
  piroskaésabarkasz
  "Te igen szegény,az nem zavar ha a "visszatéritést"fél év múlva utalja vissza a "szolgáltató."
  Pont te beszélsz, aki ezt írta: "Nem fogok egyesével futkozni a postára."?
  Kettős mérce, te lesz.rod, de a másik oldalról meg háborogsz?”
 • 79. Agent 2010. június 03. 14:28
  „78 én gázóra állás bediktálást követően szoktam két három darab nulla forintra kiállított sárga csekket kapni, alap:)”
 • 78. Goldmund 2010. június 03. 14:07
  „76-ra:
  Az átalányt egy becsült fogyasztás alapján állapítják meg. Ha sok volt, érdemes fölírni egyhavi fogyasztást (persze nehéz megsaccolni, az év folyamán ez hogyan változik) és szólni nekik, hogy havi fogyasztásnak mennyit számoljanak.
  Én a víznél jártam úgy, hogy amikor a kéthavonkénti bediktálásról áttértek a "majd mi kitaláljuk, mennyit fogyaszt az ügyfél" típusú rendszerre, akkor hirtelen alaposan megemelkedett a vízszámlám. Előkerestem a korábbi számlákat, meg leolvastam a pillanatnyi állást és szóltam, hogy a fogyasztásom mennyi valójában. Csökkentették az összeget, meg kiderült, ők olyan furfangosak, hogy két hónapig küldenek számlát, aztán egy hónapot kihagynak. A csoda tudja, miért így csinálják, de nekem így is jó. :-)))
  Egyébként a kamatot illetően tévedsz, mert ha leolvasás után neked kellett volna 30e Ft-ot ráfizetned, akkor sem számoltak volna kamatot. Csak akkor azon szoktak pampogni az emberek, hogy egyszerre ennyit nem bírnak kifizetni.”
 • 77. Agent 2010. június 03. 12:40
  „76, illetve ezt érdemes elolvasni:
  http://www.jogiforum.hu/hirek/21224
  Alapból nyúltak le pénzt minden fogyasztótól, amely extra profitként, remélhetőleg legalább részben a krízisalapba, illetve azon keresztül rászorulókhoz jutott, szóval nekem ne ugráljanak:)”
 • 76. soproni 2010. június 03. 12:28
  „Mi van akkor,ha valakinek túlfizetése van,mert általányt fizet? Évente egyszer olvassák le az órákat és csak ezután fizetik vissza azt a pénzt,amennyivel többet a fogyasztók befizettek 1 év leforgása alatt. Miért nem adnak kamatot a fogyasztóknak a szolgáltatók azért,mert az ő pénzüket használják?Volt rá példa,hogy közel 30 ezer forintot kaptam vissza az Eontól amíg még általányt fizettem,de,ha én tartoztam volna ,akkor természetesen jogosnak tartották volna a kamat fizetését is. Hozhatnának már olyan rendeleteket is,amik a fogyasztók érdekeit védik.”
 • 75. Agent 2010. június 03. 11:29
  „74, úgy, úgy, viszont volt példa arra, hogy valamely vásárláskor (talán mobil, szolgáltatónál), közüzemi számla befizetését igazoló csekket is kértek, a számlakivonatot, amely tartalmazta az on-line átutalásokat - nem fogadták el, odabasz:) Sárga csekkek földje.”
 • 74. Goldmund 2010. június 03. 11:11
  „69. Agent 2010.06.03. 05:34
  "ha az országban általánosan tizedike a fizetésnap (ez sem választható opció), akkor a befizetési határidőt akár egységesen is pl. hó 15-ére határozzák meg"

  Ez nem egészen így van. Nálunk pl. 3-a a fizetésnap, a nyugdíjakat asszem 17-e körül viszik ki, de hallottam olyan cégről, ahol a fizikai dolgozókat szintén 17. körül fizették ki. Végül is tökmindegy: a havi fizetésből ki kell tudni gazdálkodni, akár előző nap, akár 25 napal előtte kaptunk fizetést. Én inkább azt tartanám fontosnak (akár jogszabályban is lehetne rögzíteni), hogy legyen méltányos idő a csekk kiküldése és a befizetési határidő között. Én másfél-két hetet tartanék korrektnek, és ezt pl. a MATÁV nálam tartotta is. Így ha a csekk a fizetésnap előtt pár nappal érkezik, akkor aki elköltötte a pénzét, kivárhatja a fizetést, de ha két héttel fizetés előtt jön a csekk, akkor meg nyilván még van pénze. Azért hoztam példának a MATÁV-ot, és azért múlt időben, mert hosszú ideje már csak nekik fizettem csekkel, majd egyszer, amikor 5 percnél többet vártam a postán, őket is áttettem csoportos beszedésire. Nincs sorbanállás, nincs határidő nézegetés, nem lehet elfeledkezni róla, nem lehet a csekket sem elkeverni. Én megszoktam ezt a rendszert és semmi szín alatt nem csekkeznék újra.”
 • 73. Horemheb 2010. június 03. 10:19
  „#72MTT:Én most fizettem be a kocsirészletet, felelősség, Casco, és életbiztosítást, illetve az Oktatási hivatalt......és mindezeket anélkül, hogy kitettem volna a lábamat a lakásból....a gép elől a Netbankon keresztül....Semmi más nem kell ehhez netelérésilehetőség (otthon, vagy Netcafe, vagy munkahely), egy mobiltelefon (ahová az sms-ek jönnek a szükséges aláírókóddal, vagy mint itt Németben bizonyos egyszer felhasználható TAN-számok. MIndent a netbenkon keresztül fizetek be. Mert az idő pénz......Meg persze kényelmes is. Kedden utaltam innen németből haza a magyar számlámra,ami ma megjött-ahonnan el lettek utalva ezek a tételek.”
 • 72. MTT 2010. június 03. 10:05
  „Miracle, úgy olvasson, hogy értse is! Nem azt írtam, hogy nem fizetem be csekket, hanem azt, hogy akkor, amikor fizetést kapok. A Matáv csekket is akkor, amikor van rávaló. De azt is ítram, hogy még soha nem kapcsolták ki a szolgáltatást. Egyébként a net 1/3-a a gáz és villanycsekkemnek. Szép napot.”
 • 71. AHA 2010. június 03. 09:39
  „Egyáltalán,mi a bánatnak írnak rá dátumot?
  Elég lenne a hónap neve is.Ritka mint a fehér holló aki dátum szerint fizet.”
 • 70. Agent 2010. június 03. 05:36
  „+ persze ezekért a maximum 5-6 napos "késésekért" soha egyik szolgáltató sem számított fel késedelmi kamatot, vagy bármit, hiszen ha ezt tennék, csak ennek a meghatározására illetve utána a jogosságok kivizsgálására külön osztályt kellene fenntartaniuk.”
 • 69. Agent 2010. június 03. 05:34
  „Nos, szögezzük le, hogy nem hatóságokról beszélünk, hanem szolgáltatókról, akiknek egyrészt nem kellene hatóságként viselkedniük, másrészt pedig az ügyfél (vevő, akitől a bevétel származik) elégedettségre kellene törekedniük. Ebbe beletartozik az is, hogy ha az országban általánosan tizedike a fizetésnap (ez sem választható opció), akkor a befizetési határidőt akár egységesen is pl. hó 15-ére határozzák meg. Én is egyszer megyek postára havonta, tizedike után, tehát mindent havonta fizetek, hogyan azt kell, persze jövője nincsen a sárga csekkeknek, viszont egyelőre van munkájuk a postai dolgozóknak.”
 • 68. piroskaésabarkasz 2010. június 02. 22:49
  „Miracle 52. Te igen szegény,az nem zavar ha a "visszatéritést"fél év múlva utalja vissza a "szolgáltató."”
 • 67. Goldmund 2010. június 02. 22:46
  „Ne gúnyolódj!
  Ha valaki a postán fizet, semmi köze ahhoz, hogy hány napig ülnek ott a pénzen.
  Ha egy hivatal felé bármilyen határidőt teljesítened kell, akkor az a FELADÁS (!!!) dátumára vonatkozik. Szépen néznénk ki, ha azért is az ügyfélnek kéne felelősséget vállalnia, hogy a posta hány nap alatt kézbesít levelet vagy utal át pénzt.”
 • 66. miracle 2010. június 02. 22:22
  „Goldmund
  Meg lehetőleg a postával is kommunikáljanak, hogy mennyi naponta nyomják át a pénzt, külön ügyelve arra, hogy ahol csak egy Postás Marika van, onnan lassabban megy, meg esetleg a technológia is változhat. Illatos papírt ne küldjenek?
  Primax
  Tévedsz van, rá kapacitásuk. Kb 10 programsor és 0,0001 sec gépidő a szoftveren, hogy késett beérkezés esetén megfejelje a következő havit X Ft/nap késedelmi díjjal. Ha ez meg van hirdetve, mehet automatikusan, nem kell semmit adminisztrálni. Ugye te is érzed, hogy ez 40 évvel a Holdraszállás után nem egy fogós probléma, meg azt is, hogy nem Piri néni vezeti már ezeket a kockás füzetben.
  Az egy dolog, hogy eltekintenek ettől és ebben igazad van, hogy emiatt úgysem változik semmi. Vagy majdnem semmi, mert aki idáig 9 napot késett, az most 11-et fog és ha 10-nél volt az ingerküszöb, akkor ezentúl pechje lesz.”
 • 65. Goldmund 2010. június 02. 22:02
  „Miracle.
  A számlán fel van tüntetve, hogy csekkel vagy csop. beszedésivel fizet az ügyfél. Ennek alapján írják rá, mi a befizetési határidő. A csekken meg pláne az legyen rajta, semmi más dátum. (A csop. beszedésivel fizető ügyfél számlájánál meg úgyis lényegtelen a határidő, mert ha késve emelik le a számláról, nehogy már az ügyfelet hibáztassák.)”
 • 64. Primax 2010. június 02. 21:57
  „Az emberek többségét ez a rendelkezés nem érdekli.
  A szolgáltatóknak pedig nincs kapacitásuk arra, hogy fogyasztók százezreit - havonta - figyeljék és értesítsék.
  Pár napos csúszás eddig is belefért, ezután is bele fog férni.
  Esetleg "megpótlékolják" a későn/később fizetőket, de ez megint csak rengeteg adminisztrációval járna.
  Marad - tehát - minden a régiben...”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vodafone McLaren Mercedes üzlet nyílt Budapesten

Június 6-ig minden vásárló 20%-os kedvezménnyel juthat hozzá az üzletben kapható Vodefone McLaren… Tovább olvasom