Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

PSZÁF: nem átlátható a lakossági hitelek kamatozása

Tavaly a fogyasztók számára kedvező változást jelentett a jelentős kockázatokat hordozó devizában történő eladósodás korlátozása.

Tavaly több, a háztartások hitelezésének feltételrendszerét érintő szabályozás változott, de az életbe lépett szigorítások ellenére a lakossági hitelek futamidő alatti kamatozása továbbra sem látható át kellően, ahogy folyószámlák díjstruktúrája sem - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön első alkalommal publikált fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében.

A hazai pénzügyi piacok 2010. második félévi fogyasztóvédelmi helyzetét bemutató dokumentumban a PSZÁF a háztartások hitelezése kapcsán megjegyezi, hogy tavaly a fogyasztók számára kedvező változást jelentett többek között az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeinek további szigorítása, a lakosság részére jelentős kockázatokat hordozó devizában történő eladósodás jelentős korlátozása. Leszögezi: az életbe lépett szigorítások ellenére a lakossági hitelek futamidő alatti kamatozása továbbra sem látható át kellően.

A felügyelet fogyasztóvédelmi szempontból ösztönzi a referencia kamatlábhoz kötött, a futamidő alatti fix kamatfelárú termékek elterjedését, mivel a hosszú távú szerződések költségeinek kiszámíthatósága növeli az átláthatóságot és a versenyt, és egyben csökkenti az ügyfelek kiszolgáltatottságát. A befektetésekkel kombinált betéti termékeknél fogyasztóvédelmi aggályokat vethet föl a termék jellemzőihez (hosszú futamidő, a klasszikus betétektől eltérő kockázatosság) képest hiányos, nem kiegyensúlyozott tájékoztatás - olvasható a PSZÁF közleményében.

Mint írja: a konstrukciók összetettségéhez, kockázatához illeszkedő fogyasztóvédelmi elveket, előírások kell megfogalmazni a megfelelő tájékoztatás érdekében. A lakossági hitelintézeti folyószámlák díjstruktúrája gyakran átláthatatlan, nehezen hasonlítható össze, s az egyes szolgáltatók közötti váltást a pénzügyi intézmények nem segítik elő. A befektetési (unit-linked) biztosításoknál a nem körültekintő fogyasztóknak több biztosításközvetítő nem ad teljes körű tájékoztatást, s így az ügyfél sokszor nincs tisztában a termékhez kapcsolódó tényleges kockázatokkal. E termékek díjstruktúrája az átlagosan tájékozott fogyasztó számára sok esetben átláthatatlan, az ajánlatok, alternatív lehetőségek összevetése nehézkes.

A tőkepiaci befektetési szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok nem tartalmaznak olyan konkrét fogyasztóvédelmi elemeket, mint például a hitelezés kapcsán. Szükséges, hogy a befektetési konstrukcióknál egységesedjenek a tájékoztatási követelményekre, a befektetői ismeretek felmérésére és intézmények általi értékelésére, mindezek tényleges végrehajtására vonatkozó feltételek, hogy a befektetővédelem következetesen érvényesíthető legyen - szögezi le a felügyelet. A dokumentumban a PSZÁF felhívja a figyelmet, hogy a pénzügyi válság, illetve a válsággal összefüggő károk következtében jelentősen megnőtt a pénzügyi szektor egyes intézményeiben és szolgáltatásaiban csalódott ügyfelek száma; a bizalomvesztési folyamat gyengítheti a piacok stabilitását, ezért fokozottan szükséges a bizalom helyreállítása.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. április 10. 06:47
    „"PSZÁF " sem látja át a deviza üzérkedési palamániákat! Persze hisz a deviza és a deviza alapú kölcsönök még köszönő viszonyban sincsenek egymással.Érdekes még is csupán deviza hiteleket dumálnak. A virtuális mánia éli a világát ebben az országban. Hisz az emberek becsapása nem bűn ebben az országban!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhúzódnak a bértárgyalások

Az idén is elhúzódnak a bértárgyalások, az ágazatok többségében még nem született megállapodás. Tovább olvasom