Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 21°C | 32°C Még több cikk.

PEZ-cukorka gyárat avattak Jánossomorján

Egymilliárd forintos beruházással több mint 6 ezer négyzetméteres gyárat épített az Ed. Haas Hungaria Kft. és a PEZ Production Europe Kft. Jánossomorján.

Az új üzem Európa egyetlen PEZ-cukorka előállítójává vált, miután az osztrák anyacég Magyarországra telepítette át a gyártást Ausztriából - közölte Kulcsár Róbert, a PEZ Production Europe Kft. ügyvezetője a gyáravatás alkalmából tartott sajtótájékoztatón pénteken.

A világon jelenleg mindössze két PEZ gyártó működik; az egyik az Egyesült Államokban, New York mellett, a másik a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján. A magyarországi gyár évente kétezer tonna cukor feldolgozására képes, közel ezerféle termékvariánst állít elő, és gyártmányait 90 országba exportálja. A beruházással 100 új munkahely létesült.

A tulajdonosi kör révén tartozik össze a Haas és a PEZ, együttesen több mint 300 embernek ad munkát a két cég.

A Haas 1989 óta van jelen Magyarországon, működését a PEZ-cukorkák gyártásával kezdte - ismertette a sajtótájékoztatón Bozori Tibor, az Ed. Haas Hungaria Kft. ügyvezetője. Néhány év múlva az osztrák családi vállalkozás a Haas-gyártmányok előállításával bővítette magyarországi gyártmánypalettáját Jánossomorján. 2001-ben a PEZ- és a Haas-vonal kettévált. A pezsgőtablettával a Haas cég a 2000-es évek elején piacvezetővé vált Magyarországon.

Az új gyárat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára avatta fel. A politikus a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az új kormány mindent megtesz azért, hogy az értékteremtő munka területén bővüljön a foglalkoztatás.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. vanessa 2010. október 06. 20:50
  „jo estét!bocs a keksz gyár rendszerváltáskor angol kézbe került,utána a a danon vette meg,”
 • 23. nagy_greg 2010. október 02. 12:14
  „Mert a jó MAGYAR zsíroskenyér, gulyás leves, és palacsinta EGÉSZSÉGES? Jaj, anyám.”
 • 22. akinemfél 2010. szeptember 19. 08:56
  „pancser
  Hahaha...”
 • 21. pancser 2010. szeptember 18. 23:39
  „A cukor egészségtelen akkor, ha mértéktelenül fogyasztják. Egyébként nélkülözhetetlen a táplálkozásban, a legfontosabb energiaforrásunk, szénhidrát nélkül meghalunk. Aki nem ad édességét a gyerekének, mértékkkel persze, az beteg gyereket nevel lekileg biztosan. Az anyatej is édes, nem is kicsit!”
 • 20. hogyisne 2010. szeptember 18. 23:21
  „Azért ha valaki oly büszke a magyar szármázásra, fogalmazni (= önmagunkat kifejezni írásban) megtanulhatna! Pancser, ez magának nem mindig sikerül.”
 • 19. hogyisne 2010. szeptember 18. 21:24
  „Hogy ne piszkáljatok, megnéztem, a PEZ-ben cukor van édesítőszer helyett.
  Ettől függetlenül még egészségtelen! Én nem veszek a gyerekeimnek ilyesmit, még akkor se, ha magyar munkahelyet jelent a gyártása.”
 • 18. Csiripiszli 2010. szeptember 18. 21:17
  „... ezért nem kell PEZ cukrot enni .... egészségtelen a javából! Főleg gyerekeknek ne adjunk!”
 • 17. hogyisne 2010. szeptember 18. 20:47
  „Szerintem a PEZ-ben nem csak magyar cukor nincsen - másmilyen sincs. Helyette valószínűleg aszpartam van - mondom, szerintem! Ui. nem néztem utána, de ma már mindenbe azt teszik. A cukor se a legegészségesebb, cserébe az aszpartam olcsó, műanyag, és nagyon veszélyes a fogyasztása az emberi szervezetre - több tanulmány is készült erről, amit az FDA (US Food and Drug Administration) eltitkol!”
 • 16. fortuna54 2010. szeptember 18. 17:51
  „...Igazad van, A PEZ cukorkát megsózták,és magyarossan bepaprikázták.Söt tervezik,hogy egy kevés fokhagymával is izesíteni tervezik.Ha már nincs világhíres magyar cukor,azért mégis legyen valamit nyalogatni.”
 • 15. KoPi 2010. szeptember 18. 14:08
  „http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/meghosszabbitott-cukorrepa-diverzifikacios-palyazat-.html”
 • 14. pancser 2010. szeptember 18. 09:10
  „.. <moderálva> A cukorrépa földek nem parlagok, mást termelnek rajta, egyetlen állástalan sem lett, aki meg a gyárban dolgozott, néhány száz ember összesen az mind elhelyezekedett azóta.
  Ehhez egyébként a PEZ-nek semmi köze. Érdekes, hogy neked a munkahely amit a csoport teremtett az nem számít, meg az a töménytelen pénz sem amit idehoztak. Mégis, azok jobbikos "vállalkozók" aki a szemem láttára jól élnek(BMV, Kabriók, Audik), de nem tudom miből, azzal dicsekednek, hol nyaraltak télen. Gondolom a Balatonnál barnították le magukat januárban. Ennyit a kivitt haszonról.”
 • 13. KoPi 2010. szeptember 18. 06:44
  „Természetesen fenntartom, az 1-es hozzászólásomban leírtakat, de részletezem:
  1. A PEZ cukorka egy szemét, tele van mesterséges ízesítő és színező alapanyagokkal.
  2. Hazai alapanyagból cukorkát már nem tudnak gyártani - már ha van benne cukor - mert az egykor méltán világhírű magyar cukoripart szétverték. Ennek hozadékaként mind a cukorrépát megtermelő mezőgazdaságban, mind pedig a cukorgyártó iparban tízezrek lettek állástalanok. Ennek kompenzálására volt egy uniós "támogatás", például azokban a városokban, ahol megszűnt a cukorgyártás, pályázni lehetett főterek és díszterek felújítására. Nesze neked! Munkahely helyett díszburkolat, meg szökőkút.
  3. Most aztán nagyon kellene örülni, hogy a megszűnt több tízezer munkahely helyett a PEZ néhány száz munkahelyet létesít? Természetesen indiai bérekkel, állami támogatással és úgy, hogy a hasznot kiviszi az országból. Hát ennek azért én nem tudok felhőtlenül örülni.
  4. Azok, akik most azt írogatják, hogy valakinek semmi se jó, inkább azon gondolkodjanak el, hogy a bennszülötteknek odavetett színes üveggyöngyök helyett talán a hazai mezőgazdaság, ipar, feldolgozó ipar és kereskedelem fejlesztése lenne számunkra a kitörés útja és nem multinacionális gagyigyárak támogatása.”
 • 12. Jánosi 2010. szeptember 17. 20:19
  „Mármint az új gyár!”
 • 11. Jánosi 2010. szeptember 17. 20:18
  „háté!

  Ez tipikusan a tyúk és a tojás esete. Szerintem a Hungarocandyt Jánossomorján alapították.
  Egyébként a gyár kb. 2 éve működik.”
 • 10. Agent 2010. szeptember 17. 20:16
  „te írtad:
  "Megszüntetünk munkahelyet, üzemet, majd pár év múlva visszajövünk, mint a megváltók?"”
 • 9. Agent 2010. szeptember 17. 20:15
  „"A cukorkát Győrben a Vásártér u. és a Kálvária u. sarkán csomagolták, mert itt volt a Győri Plast Kft. csomagolóanyag-gyártó üzeme"

  A cég még mindig ugyanitt gyártja a PEZ-boxokat (többek között), a csomagolás Jánossomorján van.”
 • 8. háté 2010. szeptember 17. 19:59
  „Na, egy: hol írtam, hogy Jánossomorjáról elment?
  Valószínű kevésbé vagy tájékozott, a PEz-t Győrben alapították, ez kellett ahhoz, hogy Jánossomorjára ki tudjon települni
  A cukorkát Győrben a Vásártér u. és a Kálvária u. sarkán csomagolták, mert itt volt a Győri Plast Kft. csomagolóanyag-gyártó üzeme
  1989: A Győri Keksz és Ostyagyár a linzi HAAS céggel vegyesvállalatot alapít Hungarocandy Kft. néven és elkezdi a PEZ préselt cukorka termelését és forgalmazását. Ugyanekkor a Vogel céggel karöltve megalapítja a Győri Plast Kft. csomagolóanyag-gyártó vegyesvállalatot, melynek nyomán korszerű és esztétikus csomagolású tasakokat készítenek a Dr. Oetker néven forgalomba kerülő sütőpor és vaníliás cukor számára.

  1989: A Győri Keksz és Ostyagyár a linzi HAAS céggel vegyesvállalatot alapít Hungarocandy Kft. néven és elkezdi a PEZ préselt cukorka termelését és ...
  A győri központú cég 1998-ban PEZ-Haas Hungaria Hungarocandy Édesipari Kft-vé, majd 2001-ben Ed.Haas Hungaria Kft-vé alakult át.”
 • 7. hogyisne 2010. szeptember 17. 19:56
  „Kopinak szerintem igaza van, ami a terméket illeti. Szemét. Műanyag szarság - aromákkal.
  Viszont velünk gyártatják ezt a szemetet, úgyhogy nekünk jó, mert fizetnek érte - hisz, mint minden halandó ma a Földön, mi is csak pénzből élünk :(
  Ja, erről jut eszembe, tudtátok, hogy a kóla remek vízkőoldó? Tuti WC tisztítószer! Próbáljátok csak ki.”
 • 6. Agent 2010. szeptember 17. 19:34
  „.. nem kicsit vagy tájékozatlan, de sebaj:)A PEZ mindig is Jánossomorján termelt, nem ment el, nem jött vissza.”
 • 5. háté 2010. szeptember 17. 19:19
  „Mi is az igazság PEZ-éknél?

  Megszüntetünk munkahelyet, üzemet, majd pár év múlva visszajövünk, mint a megváltók?--hogyan is nevezzük ezt?--sz@rnak--az emberek, megtévesztésének.
  Azért felvették a nagy beruházási hitelt, majd az ezzel járó adókedvezményeket.
  --
  Mielőtt egyesek --Van akinek semmi sem jó--szöveggel jönnének illene a tényeket ismerni!

  1989: A Győri Keksz és Ostyagyár a linzi HAAS céggel vegyesvállalatot alapít Hungarocandy Kft. néven és elkezdi a PEZ préselt cukorka termelését és ...
  A győri központú cég 1998-ban PEZ-Haas Hungaria Hungarocandy Édesipari Kft-vé, majd 2001-ben Ed.Haas Hungaria Kft-vé alakult át.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végén leáll a győri Lite-On - 250 ember marad munka nélkül

A 450 dolgozóból 200-at vesz át az osztrák Melecs helyi elektronikai cége. Tovább olvasom