Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Permetszeres paradicsom a Tescóban -

A Tesco álláspontja szerint megtévesztette őket beszállítójuk, akitől a határértéknél több növényvédő szert tartalmazó paradicsom-szállítmány származott.

A Tesco álláspontja szerint megtévesztette őket beszállítójuk, akitől a határértéknél több növényvédő szert tartalmazó paradicsom-szállítmány származott, emiatt lépéseket tesznek a vállalkozással szemben. A Vidékfejlesztési Minisztérium még pénteken tette közzé honlapján, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának (NTI) szakemberei a szekszárdi Tesco áruházban olyan, spanyolországi eredetű paradicsomot találtak, amely a megengedettnél magasabb mennyiségben növényvédő szert tartalmazott. 

Tesco hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében aláhúzta: az érintett paradicsomszállítmányt azt követően helyezték ki a polcokra, hogy a beszállító nyilatkozatot tett arról, hogy az általa szállított termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi határértékeknek való megfelelést is. Az áruházlánc közölte, hogy a hatóság által bevizsgált paradicsomokból országosan mindössze 22 karton, azaz összesen 220 kilogramm került forgalomba náluk, ebből 20 kilogramm a szekszárdi áruházban.

A Tesco tájékoztatása szerint a hatóság április 11-én vett mintát a szekszárdi áruházban, a termék szavatossági ideje 2011. április 14. volt, eddig lehetett értékesíteni a terméket. A hatóság a laborjegyzőkönyv elkészítése után, április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsom-szállítmány növényvédőszer-tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb. Mivel a paradicsomok lejárati ideje április 14. volt, így a termékek az értesítés napján már nem voltak elérhetők az áruházban - közölte a Tesco.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. tonybacsi 2011. augusztus 01. 18:30
  „Aki szeret a Tesco-ban vásárolni,vásásroljon a Tesco-ban!!!
  Aki nem szereti,ne vásároljon a Tesco-ban!!”
 • 23. Muaddib 2011. május 06. 10:26
  „Kb.16-éves voltam mikor saját nevelésű kipróbált nyugatról szerzett magokból (akkor még nagy szó volt) kelt tápkockás paradicsom palántákat árultam.
  Az egész piacon enyém volt a legszebb, amiért még sem ment a biznisz, hogy a vásárlók inkább az idősebb kofában bíztak meg ezt nem is rejtették véka alá.
  Annak ellenére már ránézésre is mérföldekre le voltak maradva a palánta minősége az enyémhez képest.
  Ma már nem árusíttok a piacon, de nézegetve a kínálat minőségét az elmúlt 26-évben nem változott semmi.
  Szóval arra akarok kilukadni, hogy mert régi egy őstermelő az még tényleg nem garancia a minőségre.
  Bár legjobb tudomásom szerint, aki kint árul naplózni kéne a permetezést, amit a hatóság ellenőrizhet, de lehet, hogy tévedek.
  A Tescoba is beszállítók hozzák az árút kisebb nagyobb vállalkozások, esélye annak, hogy tételesen minden árú szigorú ellenőrzésen menjen át kb. annyi, mint az őstermelőnek.
  Az őstermelők egy részének a fejükbe kéne vésni, hogy ha életben akarnak maradni, akkor csak a minőségre törekedni nem elég jobbnak lenni a hipereknél hanem százszor jobbnak kell lenni.”
 • 22. pancser 2011. május 03. 16:30
  „Hiba van a kréta körül! Azért répacukor mégsem a méh természetes tápláléka, engem nem zavar, de felesleges olyan nagy hanggal lenni. A, mai világban már nehéz eldönteni mi a természetes, egyáltalán van-e olyan vagy mi is az a természetes? A természet kegyetlen, a gyengét elpusztítja. Az ember kissé úrrá lett ezen de nem eléggé. Nincsen ma már vegyszermentes élelem, csak az a kérdés mennyit tartalmaznak. Hol a határ? Ahol a hatóság meghúzza. A határértéken belüli élelmiszerek is tartalmaznak vegyszert. Egyébiránt e vegyszeres világban is tovább élünk mint akár a szüleink.”
 • 21. Dozer 2011. május 03. 15:53
  „:D még egy kérdés... tudod miért eteti cukorral a méhész a méheit? Ha megválaszolod rájössz egyből, hogy ez szükséges, és egyátalán nem kerül az asztalodra ;)”
 • 20. pancser 2011. május 03. 15:22
  „Volt aki mézet hamisított, ez tény, más meg bort stb. Hazánkfiai bővelkednek ötletekben. Egy biztos, a TESCO áruja állandó ellenőrzés alatt van, a piacon árult sok minden pedig nem. egyébiránt a méhek cukorral etetése sem éppen fair dolog, az antibiotikumokról nem is beszélve. "Dozer" a méhészek sem szent emberek, hanem közönséges halandók. Hol nincsen gazember? Mindenhol akadhat éppen úgy mint a spanyol paradicsomtermelők között”
 • 19. Dozer 2011. május 03. 13:45
  „pancser sajnos fogalmad sincs a mézbotrány kiváltó okairól... de jegyezd meg, a méhésztől mikor elviszik a mézet, mintát vesznek, bevizsgátatják. Ergo ha a felvásárló által kiszerelt mézben találnak valami nem odavaló anyagot, akkor azt könnyű kitalálni hol kerülhetett bele... ;)
  Nem mellesleg amiket mégis találnak azok általában állattenyésztésben meghatározott határértékek töredéke, senkinek semmi baja nem lesz tőle... legalábbis ha több ezerszeresét meg bírod enni a disznóhúsban illetve marhahúsban (és ez engedélyezett!)... akkor ebben is.
  A méhészet esetében (még!) egyátalán nincs meghatározva határérték, tehát az elfogadható szint a 0,0. Hogy hogy kerül bele mondjuk az a szer a mézbe aminek nem kellene benne lenni? Hmmm mondjuk a virágporszegény időben a méhek által a szomszédos állattartó telepről behordott por alakú takarmányból (táp)... és még több egyéb módon. Itt az esetek 95% -ában nem arról van szó, hogy a termelő tesz valamit a kaptárba... vagy a mézbe, hanem a véletlen műve és kivédhetetlen... ráadásul semmilyen élettani hatása nincs.
  Jah, és szeretem azokat akik fennen hangoztatják, hogy a mézbotrányok így, mézbotrányok úgy... közben semmit nem tudnak a hátteréről, mivel nem olvasnak utána. Természetesen ebben a média a legnagyobb hibás, hiszen a háttérinformációt mindig elhallgatják pedig az a legfontosabb.”
 • 18. pancser 2011. május 03. 13:01
  „15-höz! Nem mondtam, hogy minden őstermelő lelkiismeretlen. De emlékezz a méz kapcsán már nem egy botrány volt. A másik: a kevésbé ártalmas, de tartós hatású rovarölő szerek, de mondhatjuk a gombaölőkre, is drágák. ebből a spórolásból következik ami következik!”
 • 17. Madarász 2011. május 03. 12:19
  „Dozer, pedig sajnos sokakkal kapcsolatban igaza van pancsernek.

  Egyik ismerősnek egyszer a piacon őstermelőtől vett salátától pár órán belül több százezret érő kanári állománya pusztult el az utolsó madárig, mi lett volna, ha a gyereknek adja oda az ebédhez?

  De volt olyan, aki egy anyókához járt házi tojásért, lelkendezett, hogy milyen szép sötét a sárgája, aztán egy idő után elkezdtek a citromsárga madarakban narancsszínű foltok megjelenni, mert a szép szín a tojásszínezőtől volt, nem a zöldtől, meg a többi földi jótól.

  Szabadhegyen a Jereváni úti kis piacon is tavaly a tata minden lelkiismeret furdalás nélkül zsákszám árulta a zöldbabot, amit véletlen a szomszédja lepermetezett.

  Mi is szoktunk bio zöldséget árulni és most úgy tűnhet, hogy magunk ellen is beszélek, de sajnos ilyen világot élünk!
  Valahol a többségből kihalt a becsületesség, ezért nem árt az óvatosság.”
 • 16. bojtár 2011. május 03. 10:40
  „pancser te reménytelen vagy”
 • 15. Dozer 2011. május 03. 10:20
  „pancser, a hozzászólásaidból sugárzik valami nem is tudom hogy fogalmazzak... rosszindulat.. esetleg csakazért is a másik lova sántuljon meg, stb..

  A munkánk mellett őstermelőként 25 éve termelünk zöldséget... paprikát, paradicsomot uborkát stb. A méhészetünkből értékesítünk mézet.
  Soha semmilyen minőségi kifogás nem volt az áruval kapcsolatban. Hidd el a termelő nem tesz mérget abba amiből meg kell élnie. (mielőtt vitatkoznál, a méz átvételekor pl. a felvásárló minden esetben mintát vesz és bevizsgáltatja... ugyanazt a mézet árulom otthonról is, max olcsóbban... de ha neked megér 1000 forinttal többet vedd meg a tecsóban :)
  A zöldségről meg annyit, hogy melyiket választod... azt ami az én kertemben termett, és amikor leszedtem érett, piros egészséges és ízletes volt és két - három órán belül az asztalodon lehet... vagy a külföldit ami mikor leszedték zöld volt, műtrágyát nyomják neki folyamatosan, zötyögött egy hetet mire a boltba került, és a zöldségraktárban egy kis vegyszeres segítséggel lett piros... ha te a multinál árultat választod, akkor csak tapsolni tudok.
  (egyéb boltokról meg ne beszéljünk, mert számtalanba én szállítok... akik persze feltolják az árát istenesen de ez egy másik történet... de vedd a boltit)”
 • 14. machers 2011. május 03. 09:43
  „Szerintem mindenki vásároljon ott és azt amit akar. Ezzel együtt, mintha láttam, hallottam volna a sajtóban olyanról, hogy remek kis üzemekben, mindenféle szemétből, illegálisan készített "termékeket" forgalmaztak a piacokon.”
 • 13. pancser 2011. május 03. 09:35
  „10! AHA Hát én ismerve a magyart aki az ersősávba dobálja a megunt dolgait, ha mérget akarok enni a piacra megyek. Egy áruházban az ellenőrzés folyamatos, a piacon semmilyen. A pógár permetez aztán másik nap viszi az árut a piacra. Megteheti, nincsen egyetlen biztos módszer sem a lekiismeretlen termelők elllen.
  Mint képzett szakember mondom, az árú az áruházakban minden tekintetben biztonságosabb, de nem csak a paradicsom esetében. Ellenőriztem már termelőket, volt akinek a lova pusztult el a kertben legelet fűtől a gyümölcsfák alatt. Nem lehetett kideríteni mitől mert a szövetek annyiféle növényvédőszert tartalmaztak. Nem kell a népet azok ellen hangolni akiknél minden tekintetben biztonságosabb árú van mint a piaci árusoknál.”
 • 12. Madarász 2011. május 03. 09:31
  „AHA!
  A multiké és nagykereké sem mindig szép és egyforma. Főleg az akciós.

  Másrészt az őstermelőé is lehet szép és egyforma, főleg, ha válogatják. Mi évekig árultunk biozöldséget, ami kicsi volt és nem szép azt megettük, ami egyforma és szép volt, azt meg kivittük a piacra.

  Szóval elkezdhetsz kötözködni, de mivel évekig segítettem és nagyon jól ismerem azt a világot, tudok egyet s mást.

  Többek között az is, hogy az idősek közül sokan, hűde jó felkiáltással nyakra-főre szórják a műtrágyát, meg locsolják a tápoldatot, hogy gyorsabban nőjön és nagyobbra a zöldség és az egész tele van nitráttal, meg a talajvízbe is beszivárog.”
 • 11. balintos66 2011. május 03. 09:06
  „Ez csak egy eset!(és atöbbi?)
  Külnben is mire meg volt a vizsgálati eredméy addigra eladták!!!!!!!!”
 • 10. AHA 2011. május 03. 08:35
  „Madarász
  Te nem ismered fel a termelői zöldséget,tojást?
  Eléggé különbözik a tescos mocskoktól.Igaz,hogy a termelőé nem olyan szép egyforma,sőt lehet,hogy itt-ott egy kicsit néha kukacos is,de az okosabbja már tudja,hogy az a jó.”
 • 9. Madarász 2011. május 03. 08:17
  „1. Kolombela, ennyire ne vegyél mérget rá!

  Tavaly valaki a Jereváni úton feltűnően olcsón árult zöldbabot nagy mennyiségben, a többiek meg bosszankodtak, mert amíg el nem fogyott neki, senki nem tudott eladni egy dekát sem. Aztán véletlenül elszólta magát, hogy a szomszédja permetezett, rávitte a szél, ezért gyorsan leszedte és eladta, nem fagyasztotta le a családnak.

  Umberto!
  Veszel két szem magyar almát, amit vegyszerrel kezelnek, hogy ne veszítse el a tél folyamán a nedvességét...

  Miracle!
  Ez nem feltételezés, sajnos tény!
  Egyébként azt sem tudhatod, hogy nem a tesco-s tojást, vagy zöldséget veszed meg sokkal drágábban az "őstermelőktől", ugyanis sokan azt csinálják, hogy megveszik a multiknál, aztán eladják háromszoros áron a piacon.”
 • 8. miracle. 2011. május 03. 07:26
  „"6. Agent 2011.05.02. 20:38
  Piacon is bármikor megvehetsz ennél sokkal durvább anyagokat tartalmazó zöldséget.."

  Ez csak feltételezés tőled, az viszont bizonyított tény hogy a tecso mérgezett zöldséget árul
  Ennyi”
 • 7. umberto 2011. május 02. 21:18
  „Spanyolországba általában Észak-Afrikából érkezik (egyébként rendszeresen) az EU-ban már rég nem használható, de ott még alkalmazott (EU-ból odaexportált) rákkeltő növényvédő szerrel kezelt paprika, paradicsom stb. A spanyol gyümölcs, zöldség tehát jó eséllyel észak-afrikai, csak ide már EU-s termékként kerül.

  Na, én ezért zöldség-gyümölcsből én csak a magyart veszem meg, ár ide vagy oda. Ha túl drága, akkor meg inkább veszek 2 szem magyar almát, ha annyira szükségem van a vitaminra.”
 • 6. Agent 2011. május 02. 20:38
  „Piacon is bármikor megvehetsz ennél sokkal durvább anyagokat tartalmazó zöldséget, a különbség csuoán annyi, hogy az soha nem derül ki (mert ugye sokan vakon megbíznak a termelőkben)”
 • 5. Cloeon_dipterum 2011. május 02. 20:11
  „Határérték? ...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik és új csúcson a benzin ára, a gázolaj kevesebbe kerül

Emeli bruttó 4 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Tovább olvasom