Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Parragh László: szükség van ágazati különadóra

Az ágazati különadók eszközei lehetnek a gazdaságban képződő, jelenleg eltorzult jövedelemszerkezet kiegyenlítésének - jelentette ki Parragh László.

Ugyanakkor, például a lejáró koncessziók újratárgyalásakor is olyan feltételeket kell szabni, amely megakadályozza a nemzeti jövedelemnek a térségben rekordszintű kiáramlását - közölte a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

A kamarai elnök szerint például a kamatterhek, a kommunikációs, vagy az energiaköltségek csökkenését eredményezhetné a monopóliumok korlátozása hatósági eszközökkel, és ez hozzájárulna a versenyképesség javításához. Mint elmondta: térségi versenytársainkkal, így Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával összehasonlítva, Magyarországról rekordszintű a megtermelt nemzeti jövedelem kiáramlása.

Ezen belül a legnagyobb tételt az államadósság kamatterhei jelentik, amelyre évente többet költünk, mint a teljes egészségügyi szférára, és jelentős a külföldi tulajdonú vállalatok profit-repatriálása is. Példaként említette, hogy 2003 és 2008 között a külföldi tulajdonú energetikai cégeknek a beruházáshoz mért megtérülési mutatója 107 százalékos volt. A kereskedelmi társaságok esetében ez az arány 80 százalékos, a pénzügyi tevékenységet folytató gazdálkodók esetében pedig 155 százalékos.

Eközben az ipari felhasználók számára a földgáz drágább Magyarországon, mint Németországban, vagy Ausztriában. A jegybanki alapkamat is magasabb, mint a velünk versenyző országokban, a vállalati hitelek kamatai szintén magasabbak, és például a mobiltelefon használatáért csaknem a dupláját fizetjük annak, mint amit a németek, vagy az osztrákok.

A bankrendszerben kirívóan magas a kamatmarzs, ami azt jelenti, hogy még mindig nem alakult ki ezen a piacon olyan mértékű verseny, mint az unió régi tagállamaiban. Míg 2006-ban a magyar GDP vásárlóerő paritáson még 65,1 százaléka volt az uniós átlagnak, addig 2008-ban már ugyanez az érték csupán 62,9 százalék volt, miközben Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása csökkentette az átlagot - fejtette ki a kamara elnöke.

Parragh László arról is beszélt, hogy a kamara véleménye szerint csak a szakképzés erősítése javíthatja a foglalkoztatási arányokat. Ezért semmi értelme 18 éves koráig valakit az iskolapadban tartani, ahelyett, hogy valami gyakorlatilag hasznosítható tudást elsajátítson.

Ugyanakkor a szakképző intézményekben is fontosnak tartják a gyakorlati képzés, az egyetemeken, főiskolákon pedig a természettudományos, műszaki oktatás erősítését.

Munkaadói képviseletként a kamaránál szintén fontosnak tartják a munka törvénykönyve, illetve a sztrájktörvény átalakítását, mert a leginkább veszteséges állami vállalatok átalakításának legfőbb akadálya a megcsontosodott szakszervezeti rendszer, illetve annak szereplői - mondta Parragh László.

Olvasóink írták

  • 1. rommel 2011. március 27. 12:15
    „FIZESSENEK A MULTIK IS ADÓT !!!!!!!!!!!!!
    AKI EGYETÉRT NYOMJON EGY : +”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális munkaajánlatok álláskeresőknek

Felhívás Győr környékieknek is: a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Mosonmagyaróvári… Tovább olvasom