Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Pang a búzapiac, alacsonyan az árak

A búzaárak most mintegy 20-25 százalékkal alacsonyabbak mint tavaly az év hasonló időszakában voltak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, a helyzet hasonló, mintegy hónappal korábban volt, még mindig pang a búzapiac Magyarországon csak az árak lettek még alacsonyabbak.

Ezzel egyetértett Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára is kiegészítve a GOSZ elnökének véleményét azzal, hogy a búzát csak a malmok veszik napi szükségleteik kielégítésére. Készleteik feltöltésére pedig általában nincs pénzük, a hitel ugyanis drága mind forintban, mind devizában.

Emellett nincs kereslet külföldön sem a magyar búza iránt. Mind a vevők, mind az eladók kivárnak. Kereslet hiányában pedig a tőzsdei jegyzések is folyamatosan tovább csökkennek. A búza tonnájáért a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában 28-29 ezer forintot kell fizetni. A tavalyi ár viszont 38-40 ezer forint volt tonnánként.

A fekete-tengeri kikötői ár pillanatnyilag 31 ezer forint körül alakul, azaz a 30 ezer forint körüli tonnánkénti magyar induló ár magas. Így itt gyakorlatilag nincs a magyar búzára külföldi kereslet. A GOSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a kikötői árban benne van a szállítási költség is, ami tonnánként 7-8 ezer forint, vagyis a termelő ténylegesen a terményért tonnánként 20-22 ezer forinthoz jut.

Korábban Pótsa Zsófia már utalt arra is, hogy a gazdálkodók pedig azért várnak ki, és tartják a magtárakban az árut, mivel a 30 ezer forintos tonnánkénti jelenlegi búzaár még a jó minőségű búza előállítási költségét sem fedezi. Emellett a múlt évről maradt, úgynevezett átmenő készlet is jelentős, 800 ezer és 1 millió tonna közzé tette a szakember.

Az őszi búzából az idén 1,138 millió hektárról 4,31 millió tonnát takarítottak be Magyarországon, a hektáronkénti termésátlag pedig elérte a 3,82 tonnát. Ez mintegy 20-25 százalékkal kevesebb a tavalyi termésnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unióra számítanak a tejesek

Azonnali uniós beavatkozást sürget az EU tejágazatának megmentése érdekében a Tej Terméktanács. Tovább olvasom