Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Oszkó: idén már nő a gazdaság, a hiánycél tarható

Sok országban örülnének a hatalmat átvevő kormányok egy ilyen egyensúlyi állapotú államháztartásnak - mondta Oszkó Péter.

Oszkó Péter szerint az első negyedéves GDP adatok ismeretében biztosan állatható, hogy idén már nő a gazdaság, és a pénzügyminiszter szerdai budapesti tájékoztatóján megerősítette azt is, hogy a 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycél tartható. Kifejtette: az elmúlt 80 év egyik legnagyobb gazdasági válságát kellett átvészelnie Magyarországnak, s miközben rengeteg problémát sikerült megoldani, bőven maradt még a jövőre is.

"Az elmúlt egy év a probléma megoldásáról és nem annak keletkezéséről szólt" - fogalmazott Oszkó Péter. A gazdaság állapotát jelzi, hogy éves összehasonlításban 0,1 százalékos, illetve kiigazított alapon 0,2 százalékos GDP növekedést közölt a KSH, ami azt mutatja, hogy a GDP idén már növekedni fog, véget ért a recesszió Magyarországon - mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy országok tucatjainak strukturális problémáit tekintve, a magyar költségvetés igen jó állapotban lévő, stabil költségvetésnek minősíthető.

Oszkó Péter
Oszkó Péter


Sok országban örülnének a hatalmat átvevő kormányok egy ilyen egyensúlyi állapotú államháztartásnak - mondta. Oszkó Péter megerősítette: "kormányzati szándéktól függ, hogy Magyarországon tartja-e a hiánycélt az új kormány. Ha az új kormány tartani kívánja a 2010-re tervezett GDP arányosan 3,8 százalékos hiánycélt, akkor az tartható, természetesen a megfelelő intézkedésekkel". Megjegyezte azt is, hogy miközben a költségvetésben vannak kockázatok, amelynek mértéke néhány tizedszázalékot jelent, "a mai világban ez természetes, s ezeket a kockázatokat kell kezelnie az új kormánynak".

Oszkó Péter elmondta: áprilisban 27,1 milliárd forintot, az első négy hónapban 637 milliárd forintot tett ki az államháztartási hiány, ami az éves tervezett hiány 72,5 százaléka. A Pénzügyminisztérium május végére a korábbival megegyező, 719,4 milliárd forintos deficitet vár, ez az éves prognosztizált hiány 82 százaléka és a GDP 2,7 százalékának felel meg - tette hozzá. Nem kívánta véleményezni a most felálló kormány tervezett lépéseit, de újságírói kérdésre elmondta: a szaktárca kiszámolta, hogy a költségvetésnek 400 milliárd forintjába kerülne a szuperbruttó megszüntetése.

Jelezte azt is, hogy a személyi jövedelemadó csökkentése növelheti a lakosság kiadásait, de munkahelyeket nem teremt. A 24 milliárd euró összeget kitevő devizahitelek forintra való átalakításával a jelenlegi kormányzat is foglalkozott, de nem talált megfelelő megoldást a teljes összeg átkonvertálására - válaszolta újságírói felvetésre a pénzügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy ugyanakkor a bajba jutott devizahitelesek számára programot dolgozott ki a kormány.

Olvasóink írták

 • 5. load 2010. május 18. 23:54
  „4. Reális
  Oszkó pártonkívüli.
  Miről beszélsz?”
 • 4. Reális 2010. május 13. 09:04
  „Tipikus milliárdos,lenéző,nagyképű,gyurcsányista szöveg!Ezért van 19%-uk!Már csak a legidiótább nyugdíjasok és romák szavaznak rájuk!”
 • 3. bojtár 2010. május 12. 22:29
  „Oszkó: idén már nő a gazdaság, a hiánycél tarható--->nálatok.
  Nálam tovább bővül az illegálissan felépült villám.
  megy a függöny mögött a valóság:D”
 • 2. akinemfél 2010. május 12. 22:02
  „Gyurcsányizmus.”
 • 1. pirosász 2010. május 12. 20:40
  „Ugyanabból a számsorból mennyi mindent lehet kiolvasni! Mindig annak van igaza akit a média jobban támogat! Ezt hÍvják demokráciának!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegénység és fogyasztás: az olcsóbb termékeket keresik

A legtehetősebb települések közel négyszer annyi vásárlóerővel bírnak, mint a legszegényebbek. Tovább olvasom