Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Összehozza a családot a válság?

Egy frissen közzétett brit közvélemény-kutatás eredményei szerint a recesszió akár pozitív hatással is lehet a családok életére.

Egyre többen úgy próbálják ugyanis költséghatékony módon megoldani az étkezéseket, hogy a család tagjai együtt és egyfélét esznek - adta hírül az ELTE Társadalomtudományi Kara.

A többség hetente többször együtt étkezik

Az Oxford University és a YouGov közös kutatásának eredményei szerint egyre több brit család választja az otthoni étkezéseket, hogy ezzel is csökkentsék kiadásaikat. A válaszadók közel ötven százaléka mondta ugyanis, hogy a korábban megszokottnál kevesebbet járnak étterembe, hogy a családi költségvetést szinten tudják tartani.

A felmérés során megkérdezettek 67 százaléka állította, hogy hetente legalább három alkalommal együtt eszik a család, ráadásul a válaszadók közel fele esetében ez mindennapos jelenség. A családok életében az esti étkezés az, amelyet a legnagyobb arányban együtt fogyasztanak el. Ötből négy szülő mondta ugyanis azt, hogy gyermekeik a vacsorát legalább az egyik, de gyakran mindkét szülő társaságában költik el.

A gyakoribbá váló otthoni étkezés a családtagok által együtt töltött idő mennyiségére is érezhető hatással van. Hatból egy válaszadó szerint ugyanis az utóbbi időben jelentősen megnőtt az az idő, amelyet egymás társaságában töltenek.

Spórolnak az étkezésen

A felmérés során megkérdezettek közel 60 százaléka mondta hogy az elmúlt fél-egy évben gyakrabban vásárolt félkész, előre fagyasztott ételeket, mert véleménye szerint ezek kifizetődőbbek. Mindemellett a válaszadó szülők negyede a spórolási szándék jegyében igyekszik elérni, hogy a család tagjai ugyanazt egyék, továbbá 36 százalékuk jobban odafigyel arra, hogy az elkészített étel ne vesszen kárba.

Viccelődnek és tévét néznek evés közben?

A felmérést készítő kutatók szerint a kulturált étkezési szokásokra vonatkozó értékítéletek változóban vannak. Bár a megkérdezettek 95 százaléka úgy véli, számít, hogyan viselkednek a családtagok az ebédlő asztal mellett, sokan közülük meglehetősen megengedő attitűdöt vallanak. Mintegy 40 százalékuk tartja csak udvariatlannak az asztal mellett elhangzó disznó vicceket, vagy a testi, biológiai funkciókra vonatkozó megjegyzéseket.

A válaszadók mintegy kétharmada továbbra is az asztal mellett étkezik, de csak tízből négy ember véli úgy, hogy ki kell kapcsolni a tévét, amíg a család eszik, és közel ugyanannyian vannak, akik az ebédet, vacsorát a televízió előtt ülve fogyasztják el.

Olvasóink írták

 • 2. Agent 2009. augusztus 26. 15:49
  „"valamint tv-t sem fognak nézni,mert kikapcsolják a villanyokat."

  látod ez az ami pont összehozhatná a családokat, sokaktól hallottam, hogy áramszünet esetén gyertyát gyújtottak és a család tagjai elkezdtek beszélgetni egymással - és rájöttek, hogy az utóbbi időben teljesen elfelejtettek beszélgetni egymással. Persze a mai átlag erkölcsi szint miatt az emberek zöme még adásszünet/áramszünet esetén is bambán bámulja a képernyőt, hogy mikor lesz már ismét adás - nem vicc, a nézettség felmérések alapján a fél órás/órás ORTT általi elsötétítések alatt sem csökken jelentősen a kereskedelmi televíziók nézettsége, na ez egy világos bizonyítvány.”
 • 1. tricse 2009. augusztus 24. 15:03
  „Persze hogy összehozza--az egész famíliát--egymáshoz járnak kölcsönért kuncsorogni!
  Ja hogy együtt eszik otthon a család? Miből?
  Ugyanazt eszi mindenki--fene a jó dolgukat,eddig mindenki azt kapott amit akart?
  Magyarországon családokat fog tönkretenni és szétzülleszteni a válság,mert nem lesz mit együtt vacsorázni,nem lesz miről beszélgetni csak a panasz,valamint tv-t sem fognak nézni,mert kikapcsolják a villanyokat....soroljam?
  ehh”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulat jöhet ősszel?

Pozitív fordulatot várnak a második negyedév után a magyar bruttó hazai termék alakulását illetően… Tovább olvasom