Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Orbán: Jön a válságadó - A Tesco már reagált

További válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A Tesco szerint ezzel a munkahelyteremtést adóztatják. A válságadó hírére esett a Telekom árfolyama.


21:12 - Katona Tamás:  "Megint a nép fizet, csak nem egyértelműen, hanem majd apránként"


Az MSZP szerint Orbán Viktor bejelentését ősszegezve az egyértelműen megállapítható, hogy "megszorítások lesznek, legfeljebb áttételesen, bár van itt direkt változat is" - reagált a miniszterelnök szavaira Katona Tamás, a szocialisták elnökségének tagja.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy a miniszterelnök szerdai beszédében három ágazatot érintő, költségvetési bevételt javító intézkedést jelentett be, mely új adók kivetését jelenti. A politikus szerint ez egyértelműen azt jelenti majd, hogy ezek a cégek a veszteségeiket valamilyen formában átterhelik a fogyasztókra, "azaz megint a nép fizet, csak nem egyértelműen, hanem majd apránként".

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a foglalkoztatási és demográfiai fordulat szándékát - mondta Harrach Péter a kormányfő beszédére reagálva az MTI-nek.

A KDNP frakcióvezetője kiemelte: különösen fontosnak tartják egy családi jellegű, új és átfogó adórendszer megalkotását. A kormánypárti politikus a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe folyósított összeg átutalásának felfüggesztéséről azt mondta: ez az átmeneti megoldás elfogadható, jól illeszkedik a hároméves válságadó rendszerébe.

Azzal kapcsolatban, hogy a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben juttat pénzt az állam, Harrach Péter rámutatott, ez az összeg súlyos hiányt jelent az államháztartás számára. Az összeg átutalásának felfüggesztése azt jelenti, hogy nem a nyugdíjasok járandósága csökken. Az államháztartási hiány mérséklése pedig közös érdek - tette hozzá.

"Közel áll a szakszervezetek elképzeléseihez" a miniszterelnök által bejelentett arányos teherviselés, a Liga úgy véli, hogy ez ellentétes lehet a kormány által bejelentett egykulcsos személyi jövedelemadóval, "amely kizárólag a gazdagok számára biztosít előnyöket" - közölte a szakszervezeti szövetség szerdán az MTI-vel.

A kereskedők többsége még nem alakította ki álláspontját a válságadóról, mert nem ismerik a részleteket, a Tesco viszont aggodalmát fejezte ki a tervezett "hipermarketadó" bevezetése miatt. Az energetikai cégek a részletek ismeretében foglalnak majd állást az évi 70 milliárd forint különadóval kapcsolatban.

A technológiai fejlődés ütemét csökkentené a távközlési cégekre kiróni tervezett válságadó, a nemzetközi példák pedig azt mutatják, hogy az Európai Unió nem támogatja a távközlés különadóját - közölte az IFUA Horváth and Partners tanácsadó cég.

A pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni a kormánynak a magánnyugdíjpénztárakat érintő tervezett intézkedésével szemben, amely az ötvenes éveket idéző, burkolt államosítást jelent - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség az MTI-vel. A szövetség közleményben adta tudtul, hogy mély megdöbbenéssel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését.

Összességében nem adócsökkentés, hanem adóátcsoportosítás történik a lakosságtól az extraprofitot termelő vállalkozások terhére - kommentálta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst Ú Young adószakértője a kormányfő által bejelentett adóintézkedéseket.

Ne legyen kétségünk a felől, hogy az ágazati adókat végül - ahogy a bankadót is - a lakosság fizeti majd meg, ugyanis ezek az adók árképző tényezők lesznek - hangsúlyozta az adószakértő. Hozzátette: lehet, hogy az szja-csökkentés egy része ezen az ágon kerül majd vissza az államkasszába.

17.50 - Orbán-bejelentések - Matolcsy: már az idén 221 milliárd forintot szed be a kormány

Idén összesen 221 milliárd forintot spórol meg az állam a három "pótadóval" és a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami nyugdíjkasszába irányításával.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek a kormányfő szerdai beszéde után azt mondta: ez az összeg szükséges ahhoz, hogy az örökölt gazdasági folyamatokból következő államháztartási deficitet visszakorrigálják 3,8 százalékra. Matolcsy György a miniszterelnök által szerdán bejelentett válságadókkal kapcsoltban közölte: mindhárom "pótadó" három évre szól, azaz az idei év fennmaradó részére, 2011-re és 2012-re. A távközlési, telekommunikációs szektor "pótadójáról" kifejtette: e szektortól évente 61 milliárd forint várnak. A szektorban ma 122 milliárd forint a nyereség - fűzte hozzá azzal, hogy ahogy a bankrendszer esetében, itt is a profit-tömeg 50 százalékára vetik ki a pótadót, amelynek a nettó árbevétel az alapja. Az energiaszektorról szólva azt mondta: a ma meglévő 20 milliárd forintos, úgynevezett Robin Hood-adó felett vetik ki a pótadót szintén három évre, ennek összege évente 70 milliárd forint; ugyancsak a nettó árbevétel alapján lesz kivetve, és nagyjából ez is a nyereségtömeg felét érinti.

A bolti kereskedelmi szektort érintő adóról Matolcsy György azt közölte: itt 30 milliárd forintos pótadót vetnek ki ugyanúgy három évre. Háromkulcsos az adó: 500 millió forint nettó árbevételig nulla a kulcs, 500 millió forint és 100 milliárd forint közötti nettó árbevétel esetén 0,1 százalék, ezt meghaladó esetben pedig 2 százalékos lesz a kulcs - tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert érintő döntésről azt mondta, az a nyugdíjak védelmét szolgálja. "Ma vagy megszorítás van, vagy beállítjuk a 3,8 százalékos hiánycélt" - fogalmazott. Hozzátette: a három pótadó mellett még hiányzik 60 milliárd forint, az pedig pontosan 2 hónapnyi, november-decemberi kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetés. Emlékeztetett: most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíj-pénztárnak, akik összesesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi azt a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. A tárcavezető úgy vélekedett: ha az állam nem tud az állami nyugdíjkasszába pénzt betenni, mert nincs, így az emberek befizetése nem a kötelező magánnyugdíjpénztárba megy, hanem az állami nyugdíjkasszába kerül.

Idén ez kettő, jövőre 12 hónap, azaz összesen 14 hónapról van szó - foglalta össze. Megismételte: az állam úgy döntött, hogy az állami nyugdíjkassza felé irányítja a magán-nyugdíjpénztári befizetések havi 30 milliárd forintját. A három pótadóból már az idén 160 milliárd forintos bevételre tesz szert a büdzsé, ehhez jön hozzá a kéthavi magánnyugdíj-pénztári befizetés, azaz összesen 221 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy az örökölt gazdasági folyamatokból következő államháztartási deficitet visszakorrigáljuk 3,8 százalékra - foglalta össze Matolcsy György.

Magyarország biztonságos finanszírozásához arra van szükség, hogy az országot pénzpiacról finanszírozzuk, a pénzpiac akkor bízik az országban, ha amit ígértünk, betartjuk, azaz betartjuk a 3,8 százalékos hiánycélt - tette hozzá azzal, hogy ezt csak megszorításokkal lehetne betartani, vagy költségvetési bevételnövelő tételekkel. Hangsúlyozta: az Orbán-kormány szakított a megszorítások politikájával. A jövő évi adórendszerről a miniszter csupán annyit mondott az MTI-nek: nagyon egyszerű lesz, a korábbi személyi jövedelemadó-rendszer huszada lesz az adminisztrációs kötelezettség. Arányos, egykulcsos, családi személyi jövedelemadózás lesz január 1-től, a kulcs 16 százalék lesz; és segíteni fogja a gyermekvállalást, a családokat - közölte.

17.25 - BÉT - A válságadók hírére esett a Magyar Telekom és a Mol árfolyama

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 242,61 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 23.648,58 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 37,6 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a nap nyertese a Richter és az OTP volt, míg - a miniszterelnök délutáni beszédének hatására - elsősorban a Magyar Telekom, de a Mol is gyengült.

Orbán Viktor délután azt jelentette be, hogy további válságadókat terveznek bevezetni. Ezt a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetik be a költségvetésbe három éven keresztül. A bejelentés szerint a távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektor évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncok 30 milliárdot fizetnek be.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője azt mondta: a Mol esetében a piac számított erre az intézkedésre, a Magyar Telekomnál viszont az összeg nagyobb volt a vártnál. Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója szerint is a hírek hatását a Mol és a Magyar Telekom kereskedésében lehetett lemérni. Mindkét szakértő úgy vélekedett, a bejelentés részleteinek ismeretében lehet megmondani, hogy mennyire befolyásolják az intézkedések az árfolyamok alakulását. Varjú Péter úgy vélte, a Magyar Telekom akár tovább is eshet.

A szakértők szerint a csütörtöki kereskedést már elsősorban a nemzetközi piaci hangulat fogja meghatározni, így az amerikai vállalati eredmények és a makrogazdasági adatok. A Mol 145 forinttal, 0,69 százalékkal 20.850 forintra csökkent, 6,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 172 forinttal, 3,11 százalékkal 5.702 forintra erősödött, forgalmuk 22,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 19 forinttal, 2,92 százalékkal 631 forintra esett, forgalma 4,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 1365 forinttal, 2,88 százalékkal 48.700 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 398,0 millió forintos forgalom mellett 250 forinttal, 1,10 százalékkal 23.050 forintra emelkedett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2.201,70 ponton zárt szerdán, ez 24,70 pontos, 1,13 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Korábban

További válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán egy budapesti rendezvényen.

A miniszterelnök bejelentette: három éven keresztül fizetik be a válságadót a megnevezett szektorok, már 2010-ben is. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektor évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncok 30 milliárdot fizetnek be.

A költségvetés helyzetét ebben az évben a most bejelentett válságadók 161 milliárd forinttal javítják, amely hozzáadódik a pénzügyi szektor által befizetendő 200 milliárd forinthoz. A miniszterelnöki beszéd arra utal, hogy a bankadó is három évre szól, azaz a pénzügyi szektor jövőre és 2012-ben is válságadót fizet be a költségvetésbe.

Tesco-Global Áruházak Zrt. állásfoglalása

"
Megértjük és elfogadjuk, hogy a kormány nehéz döntések előtt áll. Ugyanakkor aggodalmunkat fejezzük ki a tervezett hipermarket adó bevezetése miatt, ami valójában a munkahelyteremtést és beruházásokat adóztatná meg.

Ilyen adónemek bevezetése, ráadásul ilyen rövid határidővel és mindenféle egyeztetés nélkül komolyan fenyegeti az jó célok elérését.

Az a piaci bizonytalanság, amit az ehhez hasonló lépések okoznak, kifejezetten hátrányos az ország megítélése szempontjából, különösen egy olyan időszakban, amikor Magyarországnak mindennél jobban szüksége van külföldi befektetésekre és az ezek nyomán keletkező új munkahelyekre, gazdasági növekedésre."


 

Olvasóink írták

462 hozzászólás
 • 462. gjozsi88 2010. október 19. 19:29
  „még annyit:
  Az adataim az eurostat által is jóváhagyott számok és az MNB-nél megtalálhatóak!”
 • 461. gjozsi88 2010. október 19. 18:14
  „LAZA!
  A baj az, hogy a 20 000 milliárdos adósságállomány szerkezete szerint 76%-a magánszektoré és csak 24%-a az állami szektoré!
  Szerinred miközben nött az adósságállomány, csak a Kósa buktát követően 150 milliárd állami szektoré, lakossági 600 milliárd felett és eközben csökkent a költségvetési hiány!
  Ez hogy lehet?
  Persze nekem vannak számaim, sőt azoknak a részletei is, de neked...?”
 • 460. LAZA 2010. október 19. 13:17
  „"Értem én" No ezt ki szokta mondani?
  Hát a nagy gyurcsótány: mi kedves kis hibbant nérónk!Oszt itt ki idézi?
  A Robin józsi!
  Mi Robin (józsi)Hoodunk.
  A külföldi tulajdonban lévő bankok,a muútinaciónális cégek,áruházak,valamint a véglegesen megbukott helyi kiszolgálóinak a hős védelmezője. A közgazdászprofesszorunk.
  Az unos és untalan kopírozott számhalmazaival.Melyeket természetesen maga állított össze és azt hiszi ,hogy ezek mindent igazolnak.
  Egy adat azonban rendszeresen kimarad a felsorolásából:
  Nevezetesen a húszezer milliárdos állam adósság melyet túlnyomó részben a kedvencei halmoztak össze!”
 • 459. gjozsi88 2010. október 19. 10:23
  „szocdem!
  Arról beszélsz, hogy mit kéne látnom nagyban és bemutatod mi látsz kicsiben!

  "A GDP nem érdekli a piaci árakat!"

  Valóban!
  A baj az, hogy a piaci árak meg érdeklik a GDP-t ami a nemzeti össztermék!
  Minél nagyobb a GDP, annál több ujraosztható ,elkölthető jövedelem keletkezik, amiből lehet fogyasztani, és ez a fogyasztás termelés növekedést eredményez, ami növeli a GDP-t!
  Az az egyik sem működik a másik nélkül!”
 • 458. szocdem 2010. október 19. 10:04
  „457 Józsi!

  A GDP nem érdekli a piaci árakat! Ez egy parasztvakítás amit csináltok!

  Egy cég, ha előállít egy terméket - legyen egészségügyi, vagy orvosi műszer- akkor az nem fogja Tőled megkérdezni hogy emnyni a GDP-d hanem azt mondja hogy adj érte egy Eurot, vagy pusztulj el ha nem tudod kifizetni. (LÁsd Magyar egészségügy alapviszonyai!!!)

  Ettől függetlenül az állam tart fenn nyugaton is ellátórendszereket nem a tőketulajdonosok. Ejnye bejnye. Az a foximaxi teljesen hatástalanul mult el az életedben.... közgaz órákra kellet volna járni nem a kocsmába, akkor most értenéd, miről is van itt nagyba szó:)))))”
 • 457. gjozsi88 2010. október 19. 09:43
  „szocdem!
  Persze én hazudozok, mert nem értem, hogy egy termék árában hiába azonos az energia ára, ha az egyik kevessebb energiából készül, az hogy lehet egyforma energia költségű!
  Összecsusztatsaz mindent és elvárod hogy értsem meg!

  Hogy van ez? Mert erre nem válaszoltál!

  "szocdem!

  "A tőke nem tart fenn közszolgáltatást, csak az állam. "

  Az államnak miből van bevétele?

  ".
  A nyugati államok a magyar közszolgáltatások szintjének legkevesebb 10-12x -sét tartják fenn. Ezért hívja Őket a szakirodalom " szociális államnak"."

  Attól függ, hogy ezt a 10-12 szeres összeget mihez viszonyitod!
  Ugyanis a nyugatiak GDP jük kevesebb %-ból is a mi közszolgáltatásaink 10-12 szeresét tudják elkölteni!
  Tehát azt javaslom, hogy azt nézd meg, hogy az adott országok saját GDP jükhöz képest hány % ot költenek el!"”
 • 456. nagyfulesbagoly 2010. október 18. 17:59
  „szocdem
  igy van
  elárultak minket”
 • 455. szocdem 2010. október 18. 10:17
  „Józsi <moderálva személyeskedő>
  Nem jártál sem nyugaton melózni (én igen) sem itt nem járták multi cég gyártó csarnokában (én igen) azért kevered itt a szt. Fogalmad sincs arról amiről beszélni szeretnél! Te egy kövület vagy azok közül, akik már Kádár alatt a melósokat, a technológiát, és a négy évszakot okolták azért, mert a dönéshozók, és a kinevezett szakértők elárulták a nemzetet...

  nagyfülesbagoly!

  Én nem utálom a Józsit, csak felháborít a tudatlansága, és a hazudozása, amit megygőződésem hogy megbízásból csinál itt...
  Nem szoktam verekedni, elvi vitákat legalábbis soha sem intéznék ököllel..
  .....”
 • 454. gjozsi88 2010. október 17. 18:12
  „nagyfülesbagoly!
  még annyit:
  Szerinted mit mondott Nagy Sándornak ARISZTOTELÉSZ" mondjuk a magánnyugdij pénztárakról !”
 • 453. gjozsi88 2010. október 17. 18:06
  „Hogy jön ez ide?”
 • 452. nagyfulesbagoly 2010. október 17. 18:05
  „jocó ki volt NAGY SÁNDOR tanitója, ARISZTOTELÉSZ? sajnos nem emlékszem de te biztos tudod.
  csak azért kérdem mert mondott valamit a piac és pénzgazdálkodá közti külömbségről”
 • 451. gjozsi88 2010. október 17. 17:53
  „még annyit!
  Fejlett civilizációkban a vita a fejlődés alapja!”
 • 450. gjozsi88 2010. október 17. 17:52
  „449!
  Azt hiszem indulatok nélkül érvelek!
  Azokat az állitásokat cáfolom, amik ellentmondásosak és a gyakorlattal nem összeegyeztethetőek!
  Szégyenkezned más miatt nem kell!
  Amiatt érdemes lenne, hogy nem látsz különbséget!”
 • 449. nagyfulesbagoly 2010. október 17. 17:49
  „SZODEM VS JOCÓ
  meghívnálak benneteket egy pohár borra .de félek még a végén engem vernétek meg!!!!!!!!!!!
  muszáj ez???????????
  ez a TURÁNI ÁTOK 1000 év viszály és széthúzás.
  ti már nem is utáljátok egymást hanem gyülölitek.
  ja hát lehet így előrébb jutni?
  szégyenlem magamat miattatok...”
 • 448. gjozsi88 2010. október 17. 17:37
  „szocdem!
  A 445-re válaszolj!
  Mert ott állitasz az tőled idézetbe hülyeséget!
  A felvetésedre a 447-ben válaszoltam és nem azt mondtam, amire következtetsz!”
 • 447. gjozsi88 2010. október 17. 17:35
  „szocdem!

  "A tőke nem tart fenn közszolgáltatást, csak az állam. "

  Az államnak miből van bevétele?

  ".
  A nyugati államok a magyar közszolgáltatások szintjének legkevesebb 10-12x -sét tartják fenn. Ezért hívja Őket a szakirodalom " szociális államnak"."

  Attól függ, hogy ezt a 10-12 szeres összeget mihez viszonyitod!
  Ugyanis a nyugatiak GDP jük kevesebb %-ból is a mi közszolgáltatásaink 10-12 szeresét tudják elkölteni!
  Tehát azt javaslom, hogy azt nézd meg, hogy az adott országok saját GDP jükhöz képest hány % ot költenek el!”
 • 446. szocdem 2010. október 17. 17:34
  „442. hozzászólás gjozsi88 2010.10.17. 17:29

  Olyan baromságot álíltasz hogy az már fáj..

  Nem müködik a nyugati szociális állam.... Ezt komolyan írtad? Nem érzed magad nevetségesnek hogy ezt ide kell leírnod, és nem a Nobel pályázatodba??? Elvégre ezt - hogy a szocállam nem müködik nyugaton - rajtad kívül senki nem vette még észre.... Lehetnél atomfizikus is! Vagy ahhoz is úgy értesz mint ehez??”
 • 445. gjozsi88 2010. október 17. 17:31
  „szocdem!
  Itt a lényeg!

  "164. Épp ez az! A német boltban ami 100, az itt már 110! Sajnos ez van! De elgondolkodtató! A németek 100 egységében 10 euros netto bér van, a mienkben meg csak kb. 1 euros minimálbér.. Azonos alapanyag és energiaárak mellett! Szóval visszautalnék arra, hogy van a termelési elosztásban elegendő tartalék a gazdasági értékek (bér- ár- fogyasztási érték) helyreállítására"

  Lehet az energia ár azonos, ha ugyanolyan termék előállitásához a németnek kisebb energiára van szüksége, mert energia hatékony modern berendezése van!”
 • 444. szocdem 2010. október 17. 17:30
  „440. hozzászólás gjozsi88 2010.10.17. 17:11

  "Én hobbiból vitázom!"

  Nem ártana tudni is hogy miről...

  "Kell a technika! Szóltak ,csak ennek feltétele van!
  Forrás!"

  Te nem tudsz leszakadni erről a hazugságról.. Ostobaságot állítsz.

  Ahogy itt:
  A külföldi tőkének 40 év előnye van velünk szemben, ráadásul nem kell ilyen magas közszolgáltatást fenntartania, ugyanis alig van kedvezményük,

  1. a kölföldi tőkének semmyilen előnye nincs velünk szemben. Te tuti nem vagy a versdenytársa, Magyarország nem egy gazdasági egység mint Rákosi vagy Kádár Pajtás alatt, hanem gazdasági szereplők összessége. A gazdasági szereplőink összességének akkora hátránya van mint amekkorát engednek.

  2. A tőke nem tart fenn közszolgáltatást, csak az állam. A nyugati államok a magyar közszolgáltatások szintjének legkevesebb 10-12x -sét tartják fenn. Ezért hívja Őket a szakirodalom " szociális államnak".

  3. A melósoknak a kb 1600 euro átlagbérükhöz nem is kell sok kedvezmény, mert a családi pótlék legkevesebb 4x több, a lakhatás meg legalább 50%-al olcsób - ÉS ALANYI ÁLLAMPOLGÁRI JOG! Nehogy sírjunkj már ezért az adókedvezményes szemfényvesztő rabszolgatartásért amit itt reklámozol..”
 • 443. nagyfulesbagoly 2010. október 17. 17:30
  „jocó
  nem tudsz kiakasztani nem fogok sem káromkodni sem anyázni.
  az sem érdekel ha szándékosa csak "Egy" számnak szólítasz és nem a nick nevemen.
  bár mondtam rövidítheted is.
  de én most neked kitaláltam egyúj nick nevet
  legyél te a PI . 3,14
  illik rád szerintem:annak sincs vége, :):):):)
  legalábbis eddíg még nem tudták kiszámolni”
462 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszap: a MAL birodalom vége? - Interjú Tolnay Lajossal

A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért –… Tovább olvasom