Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Olcsóbban fűthetünk: 5 százalékkal adózik a távhő?

Várhatóan a legalacsonyabb áfa-kulccsal adózik a távhőszolgáltatás jövő januártól. A könnyítés kétmillió embert érint.

A legalacsonyabb, kedvezményes kulcs 5 százalék, ebbe a körbe tartoznak a könyvek, a napilapok és a gyógyszerek. A távhőszolgáltatás áfája jelenleg 25 százalék, de augusztus 1-től a szolgáltatás a kedvezményes 18 százalékos áfa-körbe kerül, ha az Európai Bizottság nem kifogásolja azt - erről a miniszterelnök és a szocialista polgármesterek hétfőn egyeztettek - értesült több forrásból az MTI kedden.

Az MTI úgy tudja, a kormány azt tervezi, hogy a távhőszolgáltatást az áfa alsó kulcsába sorolja majd, egyrészt azért, hogy olcsóbb legyen, másrészt a környezetvédelmi szempontok miatt, hiszen ez összes fűtési mód közül ez a leginkább környezetkímélő.

AZ MTI információi szerint az még nem biztos, hogy jövőre is 5 százalékos lesz a legalacsonyabb kulcs, de még ezzel együtt is jelentősen csökkenhet majd a távhő szolgáltatás áfája. A kormány a kérdést a jövő évi költségvetés készítésekor akarja rendezni, feltétel azonban, hogy a költségvetési egyensúly ne sérüljön - tudta meg a távirati iroda.A korábbi tájékoztatás szerint több mint 640 ezer lakásban van távhőszolgáltatás. Ezekben a lakásokban mintegy kétmillió ember él. A távfűtéses háztartások közül több mint 235 ezren jogosultak szociális alapon támogatást igénybe venni a távhőszámla kifizetéséhez. A távhőszolgáltatást további tízezer, nem lakossági fogyasztó is igénybe veszi.

A távhőszolgáltatás árában - szolgáltatótól függően - különböző a rendelkezésre állási és az energiadíj aránya, átlagosan azonban az energia ára a szolgáltatás díjának 60-65 százalékát teszi ki. A hőt és áramot együttesen termelő, úgynevezett kapcsolt erőművekben évi kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátását "takarítják" meg.

Olvasóink írták

  • 1. Bokk 2009. június 17. 18:16
    „Amíg olcsóbban pazarlunk, addig nem lesz jó. A megoldás a hatékonyság növelése, a felújítások nagyobb mértékű támogatása lenne. Nem beszélve arról, hogy az építőipar egy szegmensén is segítene. Hatékonyságnövelés az előállítástól a felhasználásig. Ne a gáz nagyfogyasztók számára legyen a gáz - költségszempontból számukra olcsóbb a szolgáltatás -, ne támogassák a távhő alternatívájának számító gázfogyasztást. A távhő számára nagy hatékonyságú erőművek álljanak rendelkezésre, az áramtermelés hulladékának számító hőt ne külföldi érdekeltségű cégektől vegyék rettentő drágán. Szigeteljék a vezetékeket, támogassák a fűtéskorszerűsítéseket, ne érje meg az utcára szellőztetni, fűteni. A rövidtávú választási sikerek miatt hatalmas összegeket költünk ártámogatásokra, és csak a töredékét felújításokra. A baromság netovábbja.
    http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=116780”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképtelen lesz a forinthitel

Magas kamata miatt versenyképtelen lesz a forintkölcsön a szakemberek szerint. A hónap végén… Tovább olvasom