Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Október végén leáll a győri Lite-On - 250 ember marad munka nélkül

A 450 dolgozóból 200-at vesz át az osztrák Melecs helyi elektronikai cége.

Október végén beszünteti a termelést az autókban használt CD- és DVD-lejátszókat gyártó győri Lite-On; a cég üzemcsarnokának és alkalmazottainak egy részét az osztrák Melecs helyi elektronikai cége veszi át.

A két táraság pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: a 19 ezer négyzetméteres gyártótér mintegy harmadát vette bérbe az új cég, de a tervek szerint a fennmaradó területre is beköltözik egy - egyelőre megnevezni nem kívánt - társaság. A Melecs konyhai elektronikai eszközökhöz, valamint a rend- és katasztrófavédelmi szervezetek kommunikációját támogató Tetra-rendszerhez gyárt majd itt egységeket. A mintegy 450 dolgozóból körülbelül kétszázat vesznek át.

Bernhard Pulverer, az osztrák cég három ügyvezetőjének egyike elmondta: évi 140 millió eurós forgalmat bonyolítanak, ebből mintegy 100 millió az elektronikai termékek részesedése, a többi gépek és kapcsolóberendezések adják; az elektronikai termelés körülbelül egyharmadát kívánják Győrbe csoportosítani.

Októberre kiválogatják az alkalmazotti gárdát, beállítják a gépparkot, megkezdik a próbaüzemet, s 4-5 hónap alatt érik el a tervezett teljesítményt. A társaság tíz évre vette bérbe a Lite-On-tól a gyártelep egy részét, de a futamidő lejárta után meg is vásárolhatják a területet.

A helyszín kiválasztásánál Győr mellett szólt burgenlandi üzemük közelsége, de a megfelelő infrastruktúra (az autópálya közelsége és az üzemcsarnok minősége), valamint a munkaerő magas képzettségi szintje is.

Hans-Martin Maier, a Lite-On társaság ügyvezetője elmondta: öt évvel ezelőtt, a csúcson még öt és félezer embert foglalkoztattak, ma mintegy 450-et, de a társaság életében mindig voltak felívelő és leszálló periódusok, s végig azt tartották szem előtt, hogy rugalmas megoldásokkal legyenek úrrá a nehézségeken; a bérbeadás is azt célozza, hogy ne álljon üresen a terület.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. elemér 2010. szeptember 20. 15:11
  „A világgazdasági forum kétféleképen itéli az ország versenyképességét, macro és micro. Macro a globális versenyképet nézi ahol Finnország vezet az USA elött. Micro (BCI) az üzleti versenyképességet nézi. Milyen üzleti barátságos egy ország. Itt az USA vezet Finnország elött. Jobb marketing, befektetések könnyebek, nagyob verseny a piacon és jobb a helybeli támogatás partnerektöl. Mo.-n szerintem ezekután egyes felsorolt követelményeken kellene változtatni. Nagy gazdaságok a BCI-ban vezetnek. Itt egyedül az USA és Japán az elit. Itt a privát cégek versenyképességét amik a gazdaságot naggyá teszik veszik figyelemben. Méret magában nem tényadó. USA-hoz viszonyitva kina itt csak a 61-ik helyen, vagyis a béka segginél tart. Ezt persze knifemaster nemtudja, pedig ezért jobb az USA-ban mint Mo.-n. Remélem ezzel segitettem.

  http://www.forbes.com/business/2004/10/14/cx_pm_1014wef.html

  http://www.weforum.org/en/initiatives/gcp/Global%20Competitiveness%20Report/index.htm”
 • 33. tradermike 2010. szeptember 19. 23:33
  „Namajdnem igazam lett. Kesergő banda...

  Kicsit megfordítanám a szemlélet: Arról volt-e már komment, hogy van jópár komoly nemzetközi cég, akik pár éve jelentős lendülettel elhagyták Európát, ám most sírva menekülnek vissza ide Kínából? (A konkrét példa kedvéért Németország->Kína->Székesfehérvár). Hmm? Nem? Pedig van több is, és én azt mondom, ebből akár még visszavándorlódási hullám is lehet. És a mindenkori kormányzat első feladatai között kéne szerepelnie annak, hogy tárt karokkal várjunk minden ilyen leendő vállalatot.

  Amint bebizonyosodik egy cég számára, hogy presztizst (avagy közvetlenül vevőt) veszít a kínai gyártással, vagy hogy a kinti "szakemberekkel" nem tudja tartani ugyanazt a minőséget, már csomagolnak is és hajókáznak vissza a gyártósorok Európába. Mert lehet, hogy káddugót, gumikacsát, zöldlézert, és masszázspapucsot remekül lehet gyártani odakint is, de ABS-t, légzsákot, sőt: mosógépet, hűtőt sem fognak tudni a szükséges minőségben és költséghatékonysággal gyártani. És ez nem kérdés, ez tény.”
 • 32. knifemaster 2010. szeptember 19. 22:09
  „31. hozzászólás Agent 2010.09.19. 20:04
  Nagyon jó.
  Akkor most próbálj meg gondolkodni azon,hogy mire is akart Dwatson meg én is rámutatni.
  Mellébeszélni már nagyon jól tudsz.”
 • 31. Agent 2010. szeptember 19. 20:04
  „30, szerintem meg éppen azért felesleges rinyálni, ami már bezárt, elbontották, a helyén már lakóházak állnak, lévén az ezek utáni kapálózáshoz képest a helyben futás is haladás:)
  A Rába meg a szovjet piac összeomlása miatt zsugorodott a mai méretére, ez van, a szabadpiac minőséget vesz csak, az meg erősen hiányzott a rábából jó ideje, a munkakultúrával egyetemben.”
 • 30. knifemaster 2010. szeptember 19. 19:28
  „29. hozzászólás Agent 2010.09.19. 17:27

  Érdekes módon minden iparágunk hirtelen veszteséges lett a "rendszerváltás " óta.

  A Ringa ami évtizedekig minőségben exportált.
  A kohászat ózdon,amit 1 ft-ért "adtak el",ahol a svédacél bugáit öntötték.Aztán a konkurencia(mert az volt) kivitte a techológiát ,a feltételekre szart egy nagyot, a gyárat beolvasztotta magába,a kormány meg vigyorgott.
  A Rába motor ahol egy új fejlesztést lenyúlt a menedzsment.
  A Rába jármű ,ahova ede bácsi autógyártást is hozni akart csak megfúrták.
  A cukorgyárak,bizony piacképtelenek voltak,be is zártak 10 et a 11 ből azért veszem én meg a szlovák cukrot a CBA-ban.
  A Textilipar,ami Európai szinten is előkelő pozíciót foglalt el.
  Az olajgyár,ami érdekes módon mégis eladásra került,aztán nem is termelt többet.Pedig vbeszteséges volt nemde?Biztos nem piacszerzés miatt vették meg á dehogy.
  És még hosszú a lista,hirtelen ennyi jutott eszembe.

  Lehet,hogy te a földön jársz,de nem ártana kimászni a gumibelsőből,aztán felébredni végre...”
 • 29. Agent 2010. szeptember 19. 17:27
  „Hát, emlékeim szerint a Philips is jóval a rendszerváltás után jött Győrbe:)
  Oké, bezárt/elköltözött pár üzem, általában azok, amelyek "szem előtt" voltak, javarészt elavult rendszerű piacképtelen cégekről van szó. Viszont a város szépen körbeépült cégekkel, nem beszélve a régióról, tehát az éremnek két oldala van.”
 • 28. knifemaster 2010. szeptember 19. 14:53
  „27. hozzászólás Agent 2010.09.18. 22:48

  Miért ,Te hogy tudod?”
 • 27. Agent 2010. szeptember 18. 22:48
  „"A rendszerváltás óta csak bezárnak,leépítenek,lebontanak,megszűntetnek,eladnak mindent"

  őőőő, a holdon tetszik élni, vagy esetleg még messzebb?”
 • 26. Dwatson 2010. szeptember 18. 20:51
  „A rendszerváltás óta csak bezárnak,leépítenek,lebontanak,megszűntetnek,eladnak mindent,szisztematikusan tönkre teszik a magyar ipart,kereskedelmet,mezőgazdaságot,kiszolgáltatva ezáltal az országot a multiknak.A rendszerváltó pártok nem ezt ígérték,de ők a felelősek érte.élükön a sosemhazudó Orbánnal!”
 • 25. mitzekatze 2010. szeptember 18. 10:31
  „18. Agent: Hát a bérek szerintem a győri egységben sem szárnyaltak. 72 bruttó több műszakban!????!!!! Szánalmas! A leépítés is elég sunyin zajlott, szépen csendben, majd pedig derült égből villámcsapás szerencsétlen dolgozóknak: bementek dolgozni aztán elküldték őkét.”
 • 24. knifemaster 2010. szeptember 18. 01:10
  „21. hozzászólás passuth 2010.09.17. 18:27
  De igen szoktam,de mondtam én ,hogy nem?
  Egyáltalán,hogy jön ez ide?”
 • 23. háté 2010. szeptember 17. 21:43
  „5. hozzászólás Agent

  --nehéz, bizony nehéz!-van amikor értelmetlen,-hát az.”
 • 22. Andersen 2010. szeptember 17. 20:05
  „Volt egy törvénytervezet arról, hogy ezekben a multiláncokban meghatározott mennyiségű, Magyarországon gyártott termékeknek kell lenni a kínálatban.Mi van ezzel?”
 • 21. passuth 2010. szeptember 17. 18:27
  „17,te soha nem jársz Tesco-ba,Lidl-be ?te nem nyelsz ?”
 • 20. RickCartman 2010. szeptember 17. 18:10
  „1 millió új munkahely...vagy lemaradt a minusz jel a sohasem hazudónál?”
 • 19. lyrak 2010. szeptember 17. 17:58
  „Emberek! Most csodálkoztok? A cikk írja, hogy 5000 ember dolgozott ott. Most meg "csak" 200 megy utcára. Ügyes egy cég volt ez. A nagyfőnök arról nem beszél, hogy hogyan fogyott el 5000 ember, miért nem volt ekkora cikkezés?????”
 • 18. Agent 2010. szeptember 17. 16:11
  „12, legalább tájékozódj.
  A Lite-On csupán növelni szerette volna a jelenlétét az autóipari beszállítói területen - pont kapóra jött nekik, hogy a Philips ezidőtájt éppen profiltisztítás címszó alatt megvált az autóipar számára CD és DVD lejátszókat gyártó üzletágától - tehát, szó sincsen arról, hogy ne lenne kereslet a termékekre, csupán az a helyzet, hogy a gyártást még nagyobb nyereséget elérve tudja megvalósítani kínában, ahol egy dolgozó kap nettó 15 kHUF nak megfelelő RMB-t (vagy jüant ha jobban tetszik), még úgy is, hogy bekalkulálja a szállítási költségeket, lévén, hogy az európai piac nem is bővül annyira, mint a kínai belső piac.”
 • 17. knifemaster 2010. szeptember 17. 15:13
  „16. hozzászólás Andersen 2010.09.17. 14:13
  "Lehetnének itt munkahelyek, csak sok-sok pénz kell hozzá"

  Azt a megoldást kellene alkalmazni itt is amit a japánok alkalmaztak Tokió újjáépítésénél.
  Persze ahhoz előbb vissza kellene venni a monetáris jogokat.

  A multik meg mehetnének.Igen meglehet ,hogy az elején sz@r lesz,ki tudja,de legalább lenne kiút.
  Az országnak nincs már önfenntartó ereje,szó szerint mástól függünk,és pont ezért azt csinálnak velünk amit akarnak.
  És az is szépen csak nyelni fogja a sz@rt tovább,aki úgy odavan a multikért.”
 • 16. Andersen 2010. szeptember 17. 14:13
  „Lehetnének itt munkahelyek, csak sok-sok pénz kell hozzá.Pl. kihasználhatnánk az ország a földrajzi fekvését, logisztikai elosztó kp, lehetnénk Európában, de ehhez jó minőségű autópályák, főutak kellenének (ezeken segédmunkások is foglalkoztathatók nagy számban), aztán a parlagon heverő földjeinket, meg a többit nem csak megművelni kellene és értékesíteni a megtermelteket, hanem feldolgozni magas színvonalon.Amihez szintén korszerű feldolgozóüzemekre van szükség, aztán a készterméket értékesíteni, amihez meg piac kell. és ez utóbbiban ne legyenek illúzióink.At EU-nak nem kell a magyar konzerv és mezőgazdasági termék, mert ezt ők már régen felosztották a nagyok részére, tehát maradnak a fejlődő országok, és az orosz, valamint a szovjet utódállamok piacai...nincs új a Nap alatt.”
 • 15. westi 2010. szeptember 17. 13:40
  „szocdem 2010.09.17. 13:36
  A ...... sem érdekli az állandó kioktatásod.Én így tapasztalom,te meg úgy gondolod ahogy akarod!
  Lesz...m!”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz új IMF hitelszerződés

Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi… Tovább olvasom