Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Nyugat-Magyarország tudása a XXI. századi gazdaságban

A „Nyugat-Magyarország tudása a XXI. századi gazdaságban" elnevezésű győri regionális döntéshozói kerekasztal-beszélgetést kedden rendezték a kamarában..

A fórumon a régió neves politikai és gazdasági vezetői, egyetemi oktatói vitatták meg a fejlődés szempontjából stratégiailag fontos kérdéseket.

A vállalati menedzserek jelentős része számára világos, hogy a tudásbővítés és az IT-világ ismerete egyetlen vállalkozás életéből sem hiányozhat a versenyképesség megőrzéséhez. A február 17-i (szerda) - „A XXI. századi vállalkozás játékszabályai" című- KKV-k számára szervezett győri vállalkozói fórumon a régió vállalati menedzserei megtudhatják, hogyan szerezhetnek versenyelőnyt az informatika okos alkalmazásával, mitől lesz cégük költséghatékonyabb, illetve melyek a legfontosabb informatikai alapismeretek.

Előzmények

Magyar tudás a XXI. századi gazdaságban - Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a MEFIT Alapítvány közös, nagyszabású figyelemfelhívó kampánya az „Európai e-készségek Hét" („European e-Skills Week") keretében.

A digitális felkészültség (e-skills) a foglalkoztatás bővítés, a versenyképesség növelés és a növekedési képesség motorja. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a MEFIT Alapítvány 2010 januárja és márciusa között országos méretű rendezvénysorozattal hívja fel a hazai szakmai közvélemény figyelmét a téma gazdaságunk élénkítésében és versenyképességünk növelésében betöltött kulcsfontosságú szerepére.

A rendezvénysorozat szervesen kapcsolódik az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által indított európai méretű kampányhoz, mely az Unió tagállamaiban zajlik a nemzeti partnerek együttműködésével. Az izgalmas kampány a döntéshozók, a kis- és középvállalkozások, a diákok, valamint informatikai szakemberek figyelmét hívja fel azokra a lehetőségekre, melyeket az infokommunikációs technológiák révén kialakított tudásfejlesztés és az ezáltal elérhető gazdasági, munka-és karrierlehetőségek kínálnak. A figyelemfelkeltő kampány csúcspontja az „Európai e-készségek Hét" („European e-Skills Week) lesz 2010. március 1-5. között.

A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják az e-készségek tömeges fejlesztésének megjelenítését Magyarország és az EU hosszú távú, a lisszaboni célokat megvalósítani kívánó és a szakterületi határokon átnyúló fejlesztési stratégiájában. Ugyanilyen fontos azonban a már évek óta létező stratégiai célkitűzések mellett konkrét és tömeges programok mielőbbi megvalósítása, amelyben minden érintett szektor összeadja erőforrásait a közös siker érdekében- a kampány ezen célok elérését hivatott támogatni.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége

A 18 éves Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a Magyarországon működő, részben vagy teljes egészében informatikai profilú IKT vállalkozások érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Küldetése, hogy kitörési pontok azonosításával, kidolgozásával és erőteljes lobbitevékenységgel pozitívan befolyásolja a hazai információs társadalom fejlődését. Magyarországi aktivitásán túl az Európai Unió legnagyobb informatikai szervezetének elnökségében (DIGITALEUROPE) is képviselteti magát, így tagjainak hatékony érdekképviseletet biztosít az Unióban is. A brüsszeli lobbi és pályázatok útján szorgalmazza a tudás-terjesztés megvalósulását a magyar IKT piacon. Az IVSZ aktív kommunikációval igyekszik minél több tagját bevonni a szövetségi életbe, a hatékony közös munkába.
A lisszaboni stratégia felülvizsgálatának és új szakaszba léptetésének várható egybeesése a magyar elnökség 2011-es időpontjával mindenképpen erőteljesen tematizálni fogja az elnökségi programot és az európai döntéshozók gondolkodását. Ez az újrahangolás komoly valószínűséggel olyan hangsúlyokkal fogja bővíteni a lisszaboni stratégiát és annak versenyképességi elvárásait, mint a minőségi oktatás és szakképzés, a tudásgazdaság és tudásalapú társadalom kohéziójának erősítése, a 21. századi foglalkoztatás bővítése.

Ezen témák 2005 óta egyre hangsúlyosabban jelennek meg az EU stratégiájában és programjaiban e-készségek (e-skills) gyűjtőnév alatt. Ez egyike azon területeknek, ahol az állami, a vállalati, az oktatási és a szakmai civil szféra a leghatékonyabb szoros együttműködéseket hozta létre Európa-szerte. Ezen szervezetek közül úttörő jelentősége miatt kiemelendő a páneurópai e-skills Industry Leadership Board és az Employability Alliance, ezen szervezetek magyar megfelelője az IKT-iparági, oktatási és civil partnereket tömörítő Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT).

2010 januárja és márciusa közt az e-készségek ügye újabb lendületet kap. Példaértékű iparági szintű összefogás valósult meg annak érdekében, hogy a magyarországi eseménysorozat hazai döntéshozók, munkavállalók, diákok, vállalkozók, IT-szakemberek tíz-és százezreihez vigye el az önfejlesztés, a tudásbővítés üzenetét és lehetőségét. Az IVSZ és a MEFIT munkáját az IT iparág olyan meghatározó multinacionális és hazai nagyvállalatai valamint KKV cégei segítik, akik saját programjaikkal maguk is régóta elhivatott képviselői a digitális készségek fejlesztésének (pl: Microsoft, Oracle, Cisco, HP, Intel, Grepton, Kürt, Montana, Virusbuster, Nexon, SZÁMALK Csoport). Ezért az e-készségek programsorozat szervesen kapcsolódik együttműködő szakmai partnereink iniciatíváihoz, mely a MEFIT tagvállalatok kiemelt szerepvállalásában és több nemzetközi informatikai verseny megrendezésében ölt testet.

A projekt elemeinek összeállításakor meghatározó szerepet kapott a MEFIT Alapítvány által kezdeményezett TITAN program cékitűzéseinek adaptálása. 2008 májusában a miniszterelnökkel, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel és az öt parlamenti párttal a MEFIT közös és nyilvános szándéknyilatkozatban kötelezte el magát egy foglalkoztatási és versenyképességi fókuszú IKT-felnőttképzési program, a TITAN Program kidolgozására és megvalósítására. A TITAN Program célkitűzése a különböző szintű e-készségek fejlesztése; a 2009-2013 közti időszakban összesen közel 1,2 millió ember – IKT-szakemberek, vállalkozók és általános munkavállalók - bevonása TITAN képzési programokba a 21. századi gazdaság és munkaerőpiac elvárásainak és tagolásának megfelelően.

Emellett az iparági összefogás jegyében szervesen kapcsolódik a kampányhoz a Cisco Networking Academy Games közép-európai, valamint a NetRiders verseny hazai fordulóinak, és az EuroSkills nemzetközi verseny magyar elődöntőjének megszervezése is a legtehetségesebb magyar informatikus diákok részvételével. Az Oracle Juniorképzés soron következő szemináriuma szintén az e-skills programsorozat integráns része. A magyar IT piacon tapasztalható szakember hiány mérséklését célzó Oracle Juniorképzés 2007 tavaszán indult. A cég a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára félévente 8 hetes ingyenes szeminárium sorozatot szervez, melyet követően a félév végi vizsgán legjobban szereplő hallgatók nyáron egy intenzív Oracle tanfolyamon vehetnek részt.

A rendezvénysorozat a január 21-i budapesti döntéshozói tanácskozással rajtolt. A nyitó eseményt egy 4 helyszínből álló regionális rendezvénysorozat követ, melynek első állomása az európai kulturális főváros, Pécs volt. Ezt követően február folyamán Debrecenben, Győrött és Szegeden lesznek további rendezvények. A regionális eseménysorozat szervezésébe aktívan kapcsolódnak be az IVSZ és a MEFIT régiós partnerei: a helyi iparkamarák, az Enterprise Europe Network (EEN), a Junior Achievement Magyarország (JAM) valamint a Tudományos, Hasznos, Emberi (THE) program szervezői. Alapozva a Kamarák és az EEN a vállalkozásfejlesztés, a K+F, a technológia- és innováció terén meglévő tudásbázisára és kiváló lokális kapcsolataira, a közreműködésükkel közösen szervezett rendezvénysorozat egyaránt célozza meg a döntéshozókat, az IT-szakembereket, a kis-és középvállalkozókat valamint a diákokat, fiatalokat.

A kampány minden egyes állomása ezért az adott célcsoport számára speciálisan kialakított szakmai tartalommal és eszköztárral rendelkezik:
a döntéshozói konferenciákon regionális partnereink segítségével egy-egy adott régió politikai, gazdasági, oktatási és civil döntéshozói számára szervezünk szimpóziumot, ahol a tudásgazdaság fejlesztésének és támogatásának irányába eddig tett lépésekről és a 2010 utáni időszakra vonatkozó hosszú távú, együttes stratégia kimunkálásáról tanácskoznak az érintett vezetők.

A szemináriumokon a MEFIT iniciatívájának, a TITAN Program vállalkozói tudásanyagának felhasználásával a témakörök gyakorlati és megoldás-orientált felvetésére kerül sor olyan neves hazai előadóktól, akik maguk is gyakorló vállalati menedzserek. Szó lesz a TITAN Program speciálisan vállalkozók számára kifejlesztett képzéseiről, valamint egyéb IT oktatási lehetőségekről is. Az esettanulmányokkal és példákkal gazdagított előadásokat követően lehetőség nyílik személyre szabott konzultációra is.

A fiatalok és diákok számára az IVSZ tovább folytatja és új elemekkel egészíti ki tavaly elindított „Született informatikus" néven ismertté vált kampányát, melynek célja az informatikus szakma vonzóvá tétele a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. Emellett, kamatoztatva a Junior Achievement Magyarország (JAM) és a Tudományos, Hasznos, Emberi (THE) szervezőinek diákokat megszólító, a vállalkozások szerepéről és a gazdaság saját jövőjükre gyakorolt hatásáról szóló elméleti és gyakorlati ismereteit, valamint az oktatás terén szerzett tapasztalatait és kitűnő helyi kapcsolatait, a helyszíneken iskolalátogatásokra is sor kerül. Így február 16-án Győr egyik alapítványi iskolájában Peresztegi Zoltán, a Google Magyarország korábbi vezetője, valamint a győri Different Kft. ügyvezető igazgatója, Maász Dávid mesél a diákoknak arról, hogy milyen kihívások, örömök és nehézségek várnak rájuk, ha informatikusi vagy informatikaközeli pályát választanak.

A kampány záróeseményének ismét Budapest ad majd otthont március folyamán, így a főváros szimbolikusan is keretbe foglalja a magyarországi aktivitásokat.

A rendezvénysorozat célja, hogy hosszú távú megállapodás szülessen az érdekelt szférák között a feladatokról és felelősségekről a magyar szürkeállomány és a versenyezni képes magyar nemzetgazdaság közös felvirágoztatása érdekében. Magyarország lehet az első olyan tagállam, ahol társadalmi szerződést fogadnak el a XXI. századi tudás támogatásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megugrott az infláció januárban - Elemzés: febr. 9-15.

Januárban a KSH adatai szerint a fogyasztói árak havi szinten a vártnál kétszer nagyobb mértékben… Tovább olvasom