Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Nyereséges üzletágak a Rábánál

A válság ellenére a Rába Csoport mindhárom üzletága pozitív mérleggel zárta a 2009-es évet.


Erőteljes visszaesés jellemezte a globális járműipart 2009 legnagyobb részében, ami a Rába Csoport árbevételi adatain is világosan tükröződik: a győri társaság 2009-ben 33,9 milliárd forintot realizált, ami 42 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Rába azonban a különlegesen kedvezőtlen piaci helyzethez is sikeresen tudott igazodni: mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben újonnan kifejlesztett termékcsaláddal és a futómű üzletág modernizációs és beruházási programjának befejezésével felkészült a piac már észlelhető élénkülésére is.

Az üzemi nyereség megőrzése érdekében haladéktalanul a visszaeső kereslethez kellett igazítani a Rába működését: 2009-ben a társaság végig csökkentett munkaidőben működött, emellett számos más hatékonyságnövelő intézkedést is bevezetett. Ennek hatására a kedvezőtlen környezetben is sikerült minimalizálni, a tavalyi érték 13 százalékára, -670 millió forintra csökkenteni a nettó veszteséget, aminek 45 százaléka ráadásul a közelmúltban alakult leányvállalatoktól származik.

A Rába a piaci nehézségek ellenére is jelentős beruházásokkal készült a recessziót követő fellendülésre. A kovácsüzemben önállóan, az öntödében vegyesvállalati partnerével közösen modernizációs programot hajtott végre, MAXS néven komplett futóműcsaládot fejlesztett ki, az év végére pedig a Fehrer Automotive GmbH-val üléshab-gyártással foglalkozó vegyes vállalatot is létrehozott a Rába móri telephelyén.

„A tavalyi évben a megújult Rába számos bizonyítékát adta stabilitásának és rugalmasságának – jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. – A rövidített munkaidő alkalmazásával képesek voltunk megőrizni jól képzett szakemberállományunkat. A több mint 40 százalékos visszaesés ellenére működési profitot termelt mindhárom üzletágunk, miközben egyetlen stratégiai partnerünket sem veszítettük el. Az év második felére teljes mértékben megszüntettük a visszaeső kereslet miatt túlzott mértékűvé nőtt devizafedezeti ügyletek kockázatát. Célzott beruházásainkkal pedig biztosítottuk, hogy a piaci kereslet újbóli, várakozásaink szerint már az idén megmutatkozó emelkedéséből hatékonyan profitáljunk."
GWC Pénzügyi PR Kommunikáció

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten költünk a legtöbbet vitaminra

A különböző formák közül a legnépszerűbbek a vitamintabletták, amelyet a kapszulák követnek. Tovább olvasom