Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Növekszik a megtakarítási hajlandóság a megyében - Tudatosabban bánunk a pénzünkkel

Az emberek jelentős része megtanulta felmérni a kockázatokat, s egyre megfontoltabban hozzák meg anyagi jellegű döntéseiket. A fentieken túl több tényező együttesen alakítja a megtakarítási lehetőségeket az elkövetkező időszakban.

Az elmúlt bő két év viharos időszaka minden korábbinál érzékenyebbé tette a hazai lakosságot személyes pénzügyeiket illetően.

Az emberek jelentős része megtanulta felmérni a kockázatokat, s egyre megfontoltabban hozzák meg anyagi jellegű döntéseiket. A fentieken túl több tényező együttesen alakítja a megtakarítási lehetőségeket az elkövetkező időszakban.

A társadalom közép-felső rétegét a 16%-os SZJA kulcs fokozatos effektív bevezetése inkább kedvezően érinti, mindemellett számottevő a hatása a nyugdíjrendszer átalakításának is. Ezért kezd kialakulni egy megtakarító attitűdű lakossági szegmens.

"A válság nemcsak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is sok tanulsággal járt"

A fenti tendenciáknak is köszönhetően megszaporodtak az elmúlt időszakban a különböző megtakarításra ösztönző programok, termékek.

"A válság nemcsak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is sok tanulsággal járt" - mondja Patyi Sándor, az MKB Bank mosonmagyaróvári fiókvezetője.

"Az egyik ilyen tanulság, hogy ösztönöznünk kell a megtakarítási hajlandóság növekedését."

Mint Patyi Sándor elmondta, az ez irányú törekvéseik pozitív fogadtatásra találtak, hiszen a Duplacsavar Megtakarítási Szolgáltatásuk rövid idő alatt sikeres lett: "az ügyfeleket sikerült meggyőzni, hogy havonta minimum 10 ezer forintot a rendszeres jövedelemmel rendelkezők közül sokan meg tudnak takarítani, különösen úgy, hogy ez a szolgáltatás automatikusan, külön ügyintézés nélkül, díjmentesen működik".

A fiókvezető elmondása szerint a pénzügyi tudatosság növekedése Győr-Moson-Sopron is jól megfigyelhető, amit jól mutat, hogy a mosonmagyaróvári, Magyar utcai fiókjukban az ügyfelek közel 40%-a rendelkezik megtakarítással valamilyen betéti vagy befektetési konstrukció formájában.

Patyi Sándor
Patyi Sándor


A betéti kategórián belül az elmúlt időszakban az úgynevezett portfólió kombinált betéti konstrukció felfutása emelhető ki

A megtakarítási hajlandóság változása mellett átrendeződés történt a hazai lakosság befektetési magatartásában is. Patyi Sándor elmondása szerint a betétek továbbra is népszerűek, a kiszámítható kamatfeltételeket biztosító kötvényeket pedig egyre többen keresik.

A betéti kategórián belül az elmúlt időszakban az úgynevezett portfólió kombinált betéti konstrukció felfutása emelhető ki, mint tendencia.

A konstrukció előnye, hogy az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint saját maga alakíthatja ki egyéni portfólióját, ráadásul a portfólióban szereplő betéti rész után akár kétszámjegyű hozam is elérhető.

"A kötvényeknél a devizaárfolyam indexált termékek számítanak az idei év slágerének, hiszen ezekből csak a mi pénzintézetünk az első félév során közel 15 milliárd forint névértékben hozott forgalomba.

Ezek a kockázatmentes betéti kamatoknál magasabb hozamlehetőséggel kecsegtető kötvények az EUR/HUF devizaárfolyam alakulásától függő kamatozást nyújtanak forintban másfél, euróban kétéves időtávon." - tette hozzá a fiókvezető.

"A megtakarítási és befektetési szolgáltatások terén Magyarország kezd felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz"

Ha deviza megtakarítások befektetéséről van szó, mindig felmerül, hogy a hazai befektetési lehetőségek mennyire versenyképesek a külföldi alternatívákkal? Patyi Sándor szerint a megtakarítási és befektetési szolgáltatások terén Magyarország kezd felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz.

A pénzpiaci kamatszintet tekintve az eurózóna és az USA hazánknál jelentősen alacsonyabb betéti kamatokat nyújt, a távol-keleten viszont találhatók a hazaihoz hasonló, vagy akár magasabb kamatszinteken betétet gyűjtő országok is.

A pénzpiaci, illetve állampapír-piaci kamatszint azonban tükrözi az adott ország kockázati felárát, amellyel a befektetőnek érdemes tisztában lenni.Fektessünk-e zöld energiába?

A fukusimai atombalesetet követőn ismét a figyelem középpontjába került a megújuló energia szektor, amelyet számos kormányzati bejelentés és hosszútávú célkitűzés támogatott az utóbbi pár hónapban.

A kieső energiaforrások pótlásának megoldása – ha nem is elsődleges helyettesítőként –, de mindenképpen a megújuló energia növekvő kiaknázását fogja maga után vonni.

Patyi Sándor is komoly perspektívát lát a megújuló energiákban: "Az ágazatban zajló kutatás és fejlesztés egyre vállalhatóbb áron teszi elérhetővé a tiszta energiaforrásokat. Az iparág minden bizonnyal erőteljes növekedés előtt áll, ezért nem meglepő, hogy az új befektetési termékek kialakításakor is kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre: manapság már – az MKB Alapkezelőnek köszönhetően – a magyar piacon is elérhető olyan alap, amellyel tőkevédelem és évi 3%-os hozamvédettség mellett lehet részesülni az iparág eredményeiből.

Ez a tőke- és hozamvédett alap mérsékelt kockázatvállalást feltételez a befektetőktől, ugyanis nagyobb védettséget biztosít, mintha csak az iparág egy-egy társaságának részvényeibe fektetnénk megtakarításainkat.

Mi például úgy építettük fel a megújuló energia alapunkat, hogy a magasabb hozamlehetőséget biztosító 10 elemű részvényportfóliójába olyan meghatározó vállalatok papírjai kerültek, mint pl. a Vestas vagy a First Solar, de olyan nagy multinacionális cégeket is találhatunk, mint pl. a General Electric, vagy éppen a Siemens.

Ennek a diverzifikációnak, illetve annak köszönhetően, hogy olyan társaságok is szerepelnek ebben az alapban, amelyek az árbevételük legnagyobb részét nem a megújuló energia iparágból szerzik, a konstrukció jóval kevésbé kockázatos, mint ha valaki - csak és kizárólag - mondjuk szélerőművek gyártásával foglalkozó cégek részvényeit vásárolná meg."


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen erősödött a svájci frank: 242 forint felett

A forint jelentősen gyengült mind a frankkal, mind az euróval szemben, a frankot 242 felett, az… Tovább olvasom