Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Nincs miből félretenni: a magyar háztartások kis része képes megtakarítani

A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést

Kevés háztartás bízik abban, hogy a közeli jövőben tartalékai jelentősen gyarapodni tudnak, aki pedig képes félretenni, inkább a kevésbé kockázatos, rövidtávú banki befektetési lehetőségeket keresi a kockázatosabbnak tartott értékpapírokkal szemben. A válaszadók szerint a gazdasági körülmények nem különösebben kedveztek a komolyabb megtakarítások képzéséhez - olvasható a Raiffeisen Bank és a GFK közös felmérésében.

A jövőre vonatkozóan sem festettek fel optimista képet a válaszadók: az alacsony megtakarítási arány mellett csupán hatoduk bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog, közel kétharmaduk nem számít sem jövedelmének, sem megtakarítási képességének változására.

Érdekes fejleményként értékeli a vizsgálat azt, hogy nagyon kevesen tartják már nem banki típusú befektetési termékekben vagyonukat, mindössze a válaszadók 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzben, vagy más nem banki termékben (például nemesfém, műtárgy) vannak megtakarításai.

A 2011-től érvényes adóváltozásokkal kapcsolatban keletkező többlet-jövedelmet a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) a havi fix kiadások finanszírozására (hiteltörlesztés, rezsiköltségek, áremelkedések kompenzációja) fordítja, 10 százalékuk teljes egészében félreteszi, 17 százalékuk azonban saját célra költi, és olyan termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol, melyet korábban nem engedhetett meg magának.

Pozitív elemként értékelhető, hogy jelentősen, közel 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik már meglévő megtakarításaikat első helyen a váratlan kiadások törlesztésére képzik, a nyugdíjas évekre való takarékoskodás viszont jelenleg - a gyerekek jövőjének biztosítása után - csak a harmadik a megtakarítással rendelkezők prioritási listáján, legkevésbé pedig a műszaki cikkek vásárlására gyűjtenek a felmérésben résztvevők.

Az idén tavasszal készült adatfelvétel eredményei szerint a Raiffeisen-GFK megtakarítási index enyhén, de tovább csökkent (42,8-ról 41,3-ra) az előző negyedévhez képest, a mutatószámot meghatározó négy részindex egy kivételével szintén csökkent.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2011. július 18. 10:50
  „"A 2011-től érvényes adóváltozásokkal kapcsolatban keletkező többlet-jövedelmet ...."

  Bruttó havi 300e Ft felett csökkent az adóterhelés. Ennyi pénzből eddig is lehetett félretenni.”
 • 2. vérnarancs 2011. július 16. 17:46
  „Ajha!
  Szegény bankok!

  Kevés a betétes? De persze sok a hiteles. És miért? Mert az uzsorás Deviza hitelszerződéssel többet lehet akasztani!!! A Fidesz ígérete szerint, változtatni fog. Köszönjük, megkaptuk. Továbbra is a hiteles vállalja a kockázatot a bankok helyet, akik úgy irányítják a tőzsdét ahogy nekik jó. A bankoknak miért nincs felelőssége? A 2/3-os többség miért nem hoz új törvényt ami tényleg korrekten védi a hiteleseket és a bankokat?”
 • 1. blise 2011. július 14. 12:08
  „Azt hiszem erre a kutatásra érdemes volt egy fillért is áldozni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is 230 forint felett a svájci frank

Délelőtt negyed tízkor a svájci frankot 231,15 forinton jegyezték a kedd esti 230,25 forint után. Tovább olvasom