Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Nem várható magyar munkavállalói roham Németországba

Németországban és Ausztriában májustól korlátozások nélkül vállalhatnak munkát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép- és kelet-európai országok állampolgárai.

Kovács Géza, a Foglalkoztatási Hivatal (FH) Nemzetközi és Migrációs Főosztályának vezetője hangsúlyozta: aki akart, az a különböző kétoldalú egyezmények alapján már eddig is tudott munkát vállalni ebben a két országban, az úgynevezett "tizenkét hónapos szabály" értelmében pedig ha valaki már egyéves munkaviszonnyal rendelkezett ezekben a tagállamokban, a továbbiakban szabadon vállalhatott munkát.

Így például sok Ausztriába ingázó munkavállaló megkapta ezt a "zöld kártyát" a második hat hónap után - fűzte hozzá. A főosztályvezető szerint elsősorban a diplomások számára válik könnyebbé a munkavállalás a május elsejei nyitással, mivel keresett a magasan kvalifikált munkaerő, például a gépész- és villamosmérnökök, és informatikusok találhatnak állást, de van kereslet az orvosok iránt is.

Emellett könnyebbé válik azon munkavállalók elhelyezkedése, akik a helyiek által nem szívesen végzett munkákra - főként mezőgazdasági, vagy képzettséget nem igénylő vendéglátó-ipari munkákra, például spárgaszedésre vagy konyhai kisegítő munkára - jelentkeznek.

Kovács Géza hozzátette: az osztrákok 2008. január 1-jétől, illetve 2008. július 1-jétől bizonyos szakmák esetén könnyített eljárással adnak ki munkavállalási engedélyt, a 60-70 foglalkozásból álló hiányszakmák listáját folyamatosan frissítették, ezekben a szakmákban a munkavállalási engedélyeket akkor is kiadták, ha valaki nem esett a kormányközi egyezmények hatálya alá.

A német és osztrák munkaügyi szervezet képviselői, de cégek is évente az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) programjai keretében több alkalommal jönnek Magyarországra toborozni, ez is mutatja, hogy van igény a magyar munkaerő iránt. Elmondta: hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de Ausztriában összesen körülbelül 20.000 magyar dolgozik, és Németországban is legalább ugyanennyien vállalnak munkát.

Németországba évente 2.000-2.500-an mennek ki három-négy hónapos szezonmunkákra - közölte Kovács Géza. Megjegyezte, hogy a szezonmunkások már 2011. január 1-je óta engedélymentesen dolgozhatnak Németországban. A kétoldalú egyezmények keretében Ausztriában 35 éves, Németországban 40 éves korig vállalhattak eddig munkát a magyar állampolgárok.

Arra a kérdésre, hogy a munkaerő-piaci nyitás után kimehetnek-e többen a két korhatárnál idősebb magyarok közül, Kovács Géza úgy válaszolt: elvileg igen, ha találnak megfelelő munkát, de a magyar munkavállalók nem annyira mobilak, sokszor a nyelvtudás is hiányzik, és soknak közülük nincs megfelelő anyagi forrása sem arra, hogy adott esetben az első fizetésig finanszírozza a külföldi tartózkodást.

Németországba 2.000, Ausztriába maximum 1.800 munkavállaló mehetett évente a kétoldalú egyezmények alapján, de az osztrák keretszámot 2004 óta általában 80 százalékig sikerült feltölteni, és a német irányszámot sem sikerült soha teljesen kitölteni, a legtöbb 1.500 volt, még jóval a magyar uniós csatlakozás előtt. 2004 után számuk rohamosan csökkent, jelenleg évente néhány százan jelentkeznek az FH-nál németországi munkára - mondta Kovács Géza.

A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről. Belgium és Dánia 2009. május elsejétől nyitotta meg munkaerőpiacát.

Az EURES folyamatosan frissülő adatbázisában január 12-én Németországban 251.824, Ausztriában 25.562 álláslehetőséget kínáltak a munkáltatók.

Olvasóink írták

 • 5. Jandex 2011. január 18. 11:43
  „3. hozzászólás Csetneky 2011.01.17. 22:08
  Tényleg,legalább 400 %-os veszélyességi pótlék a minimum!:)))”
 • 4. annobon 2011. január 18. 08:57
  „Persze, hogy nem várható roham. Hány magyar tud legalább társalgási szinten németül? Most nem a különféle nyelvvizsgákkal rendelkezőkre gondolok elsősorban. (Bár lehet, hogy ők sem értenék meg egyből mondjuk a bajorországi nyelvjárást.)”
 • 3. Csetneky 2011. január 17. 22:08
  „1. Jandex

  Csak nehogy találkozzál elemérrel! :)”
 • 2. zolikom 2011. január 16. 19:41
  „Trabant típusú űrrakétával.”
 • 1. Jandex 2011. január 16. 16:10
  „Én majd "ingázok" a ZUSA-ba! :)))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méregdrága zöldségek húzták felfelé az inflációt

86 százalékkal nőtt a krumpli, 30-cal a liszt ára tavaly, viszont decemberre némileg olcsóbb lett a pia és a cigaretta. Tovább olvasom