Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Nem sokkal jobbak a fehérnél a barna cukrok

A Nébih vizsgálata szerint a barnacukrok és barna nádcukrokban nincs több ásványi anyag, mint a fehérben. Sőt, ugyanannyi a cukortartalmuk.
A Magyarországon kapható nádcukrok valóban cukornádból készülnek, a Nemzeti  Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén vizsgált 25 ellenőrzött termékből 15-nél azonban jelölési hiányosságokat  talált, kifogásolta ugyanis a "bio" megjelölést, ezért hatósági  eljárást indított a hivatal.     
   
A Nébih kedden az MTI-vel közölte, hogy a Magyarországon egyre népszerűbb barnacukrokat és barna nádcukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjén, a 22 barna nádcukor és 3 barnacukor közül 20 termék főként külföldről behozott kristályos cukor, 5 pedig kockacukor volt.   
   
A hatóság kockázatbecslés alapján ellenőrizte a termékek ólom, kadmium, higany, arzén és réz, azaz nehézfém szennyezőanyag tartalmát. A kilenc vizsgált nádcukorból négynél a kimutathatósági határ alatti, míg öt terméknél elenyésző mértékű értéket mértek a Nébih laboratóriumában.   
   
A növényvédőszer-maradékok vizsgálatát 307 különböző  hatóanyagra végezték el a szakemberek, de egyetlen készítménynél sem találtak kifogásolható értéket. Az izotópos mérésekből kiderült, hogy valamennyi nádcukorként megjelölt termék valóban cukornádból készült. Az is egyértelműen megállapítható volt, hogy a  barnacukrok és barna nádcukrok nem tartalmaznak számottevően több ásványi anyagot, mint a közismert fehér kristálycukrok. A szacharóz, azaz cukortartalmuk pedig gyakorlatilag megegyezik.   
   
A hatóság szakemberei azokat a termékeket kifogásolták, amelyek bár nem bio élelmiszerek, de a termék jelölésén a cégnévben mégis a "bio" felirat szerepel, és azt olyan módon jelenítették meg, hogy a vásárló számára a termék ökológiai eredetét hangsúlyozza, holott az valójában nem biogazdálkodásból származik.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteg dolgozót rúg ki a svédországi Ericsson

Rengeteg dolgozót rúg ki a svédországi Ericsson
A cég a dolgozóinak közel negyedét, 3900 alkalmazottat és tanácsadót bocsát el. Tovább olvasom