Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Négyezerrel több APEH vizsgálat a régióban

Az első háromnegyed év ellenőrzései során 20,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg az APEH nyugat-dunántúli regionális igazgatósága.

Ez az összeg 4,5 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának feltárását.

A növekedés egyebek között néhány egyedi, kiemelkedő összegű, több régiót érintő áfacsalással van összefüggésben - mondta Király Miklós főosztályvezető az MTI-nek hétfőn.

A kötelezettségek elmulasztása miatt kirótt szankciók összege meghaladja a 12,6 milliárd forintot. Emelkedett a vizsgálatok száma is; a tavalyi 22.864-gyel szemben idén szeptember végéig 26.158 vizsgálatot végeztek Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében.

A már jogerős, nettó adókülönbözet meghaladja a 18,1 milliárd forintot, ez 47 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Hasonló mértékben, 40 százalékkal emelkedett a jogerős szankciók összege is. Az adóbírságokat, a késedelmi pótlékokat, a mulasztási bírságokat tartalmazó szankciók közelítik a 11,9 milliárd forintot.

A kiemelt ellenőrzési feladatok egyike a járulékellenőrzés. Ennek során a legtöbb hiányosságot az alkalmi munkavállalással kapcsolatban tártak fel az adóellenőrök. Közel 7.500 esetben végeztek járulékellenőrzést, ezek közül több mint 1.300 alkalommal tártak fel kötelezettségszegést. A nettó adókülönbözet 8,6 milliárd forint. A minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap után járulékot fizető vállalkozások körében rendszeresek az ellenőrzések, ezek alapvető célja az alacsony bérek valóságtartalmának felülvizsgálata. A növekvő számú helyszíni ellenőrzések, a fekete-foglalkoztatás visszaszorítását szolgálják.

Az adóhatóság kiemelten kezeli a körbeszámlázásos ügyletek és az értékesítési láncolatok felderítését az áfavizsgálatok keretében, mivel ez a feketegazdaság elleni fellépés egyik legfontosabb területe. A régióban több mint 3.400 áfavizsgálatot folytattak le szeptember végéig, és 14,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. Ez 43 százalékkal magasabb az előző év első 9 hónapjának megállapításánál, ekkora összeggel rövidítették meg az államot az ellenőrzés alá vont vállalkozások. A szakember hangoztatta: az EU-tagországokkal folytatott együttműködés és az áfaadatokra vonatkozó automatikus információcsereként több, jelentős összegű visszaélést sikerült a revízió során feltárni.

Az újonnan alakult vállalkozások ellenőrzésének aránya az első háromnegyed évben közel 10 százalékkal meghaladta az előírt 20 százalékos mértéket. Ebben a körben a revíziók fő törekvése, hogy az adóhatóság minél előbb kiszűrje a nem jogkövető adózókat. A befejezett ellenőrzések 3 százalékában, 20 esetben adószám-felfüggesztést kellett kezdeményezni. A vállalkozások 36 százaléka az ellenőrzéskor még nem kezdte meg tevékenységét, 10 százalékánál pedig személyi, illetve tárgyi feltételek teljes vagy részleges hiányát tapasztalták a revizorok.

Olvasóink írták

 • 5. Miértmagyar? 2009. november 23. 21:47
  „2. Én pl azért fizettem most bírságot az apeh-nek, mert a kormány idióta Áfa állítgatása miatt a pénztárgépet is át kell állítatni(gépenként 10eft) és amíg nincs a pénztárgép addig felírótömbbe vezettük az összeget!Miután visszakerült a p.gép a felírótömbből fogtam és egy összegbe beütöttem az összes forgalmat...lopás,áfacsalás nem történ...100e ft bírság a nem tételes beütés miatt...Ilyenek is vannak ám, szaros Apeh!!!!”
 • 4. hehe08 2009. október 27. 10:23
  „azért érdekes, hogy a nyugat dunántúli régióban ellenőriznek a legtöbbet és itt a legnagyobb a bűntetések összege......
  keleten meg működnek a milliárdos számlagyárak......
  Neked ez nem visszás akinemfél????
  csak irigykedsz másokra????
  Mi a köze a jobbiknak ehhez?????????? lassan úgy is eltűnik a sűllyesztőben......
  Szerinted aki dolgozik és bizony megpróbál megélni és ehhez feketén is szerez bevételt az mennyivel rosszabb állampolgár mint aki nem is dolgozik meg az állam is segílykét fizet neki, majd kirabolja a nagymamádat????? (kicsit sarkosítottam, de szükségét éreztem, hogy jobban el tudj gondolkodni!! )

  Igen, az adócsalás bűntett!
  Nyugaton már bűntetik is....
  (csak ugye nálunk a politikusok nem merik mert hátha visszafele sül el a dolog... és őket is előveszik....)
  DE!!!!!!!
  Az is bűntett, hogy ha mindent hivatalosan akarsz csinálni akkor a bevételed közel 80%-át elveszi az állam.....

  nos, próbálj meg termelő munkát végezni és annyi pénzt összegyűjteni hónapról hónapra, hogy meg is éljen a családod meg ki is fizesd a 80% adóterhet (tb, külön és egyéb szar adók)
  szerintem....”
 • 3. jánosi 2009. október 27. 09:15
  „2.-nek
  Nem mind adócsalás ám amit leírtak. Például kibocsát valaki 5000000 Ft-os számlát, amit nem
  fizetnek ki neki. ÁFA 1000000 Ft befizetendő, pedig meg sem kapta !+ büntetés, késedelmi pótlék
  és már kétmillió a követelés, pénz még mindig sehol.....
  Körbetartozás nagymértékű, nem fizetnek egymásnak, de az Apeh mindenkitől követeli a sarcot”
 • 2. akinemfél 2009. október 27. 08:08
  „Es hányan hány év bortonre számíthatnak ezért az oriási mértéku lopásért,amivel magyar emberek loptak meg magyar embereket ? Magyar emberek loptak meg Magyar embereket. Nem Szlovákok,nem Romák. Ez ellen miért nem szervez tuntetést a Jobbik ? Ezt csendben támogatja ? Ejnye-bejnye...”
 • 1. thermoline 2009. október 26. 19:21
  „csak gratulálni tudok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Thales Rail szállíthat a GYSEV-nek

A Thales Rail nyerte a nettó 7,63 milliárd forintos ajánlatával a biztosítóberendezések tervezésére… Tovább olvasom