Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Nabucco: elkezdődött a zöldhatósági engedélyezés

A gázvezeték magyarországi szakasza összesen 383 kilométer hosszan, átlósan szeli át az országot.

Megkezdte a zöldhatóság a Nabucco gázvezeték engedélyezését; mivel a projekt több hatóság illetékességi területét érinti, az eljárást párhuzamosan négy magyarországi környezetvédelmi felügyelőség folytatja le - tájékoztatta az MTI-t a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

Zay Andrea az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a zöldhatóságok adják ki a gázvezeték megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, és a beruházásokhoz kapcsolódó vízimunkákra és vízilétesítményekre a vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyt. Hozzátette: a felügyelőség a Nabucco környezetre gyakorolt hatásait valamennyi környezetvédelmi szakterületen vizsgálja, így az eljárás során a hulladékgazdálkodás, levegőtisztaság-védelem, földtani közeg védelem, felszíni- és felszín alatti vízvédelem, zaj- és rezgés elleni védelem területén, továbbá a táj- és természetvédelemi, valamint vízgazdálkodási szakkérdéseket vizsgálnak.

A műszaki biztonsági előírások ellenőrzése nem tartozik a zöldhatóság hatáskörébe, és a székesfehérvári felügyelőségen országhatáron átnyúló környezeti hatásokat sem vizsgálnak.

Zay Andrea tájékoztatása szerint a gázvezeték megépítésének környezeti hatástanulmányát a jogszabályoknak megfelelően az Olajterv Zrt. nyújtotta be a felügyelőségre, a Nabuccoról áprilisban tartanak közmeghallgatást Székesfehérváron.

A gázvezeték magyarországi szakasza összesen 383 kilométer hosszan, átlósan szeli át az országot, a Közép-Dunántúlon összesen húsz települést érintve - áll a felügyelőségnek az eljárás megindításáról szóló közleményében. A teljes magyarországi szakaszon 10 szakaszolóállomás és 3 elvételi pont, valamint a kilépési pontnál mérőállomás épül. A felügyelőség illetékességi területén Adony és Lovászpatona településeken alakítanak ki egy-egy elvételi pontot, Adony, Lovászpatona, Zámoly, Seregélyes települések területén pedig szakaszolóállomások létesülnek.

A Nabucco az elképzelések szerint a Kaszpi-tenger térségéből Nyugat-Európába szállít majd földgázt. A 3.300 kilométer hosszú vezeték Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződne; a projekt megvalósítására hat cég, köztük a magyar Mol Nyrt. konzorciumot alapított. A vezeték lefektetése a menetrend szerint 2012-ben kezdődik, és a gázszállítás 2015-ben indulhat meg. A Nabucco 31 milliárd köbméteres kapacitása nagyjából a kétszerese Magyarország éves földgázfogyasztásának.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2011. március 07. 13:16
  „Mire az a vezeték megépül (ismerve a honi bürokráciát), addigra el is fogy a gáz mindenhonnan.”
 • 4. okostojas007 2011. március 07. 11:17
  „ti többet tudtok mint az amarikai hírszerzés....
  milliárdokat költenek az arab terroristák kergetésére....”
 • 3. Hunicum 2011. március 07. 09:11
  „1. okostojas007 !

  Beléd verték, hogy a Perzsa nép terrorista? Szánalmas...”
 • 2. RickCartman 2011. március 06. 20:58
  „Iránnak már van...még sem vagy annyira okos...”
 • 1. okostojas007 2011. március 06. 07:49
  „magyarosan - nabukó.....
  iránnal , törökországgal üzletelni....?????
  és ha irán atombombát készít az eladott gáz árából .....
  a zay-csajt meg kimosták a vörösiszapból....?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parragh László a Széll Kálmán tervről

Egyetért a Széll Kálmán tervben szereplő államadósság-csökkentéssel és a cégek terheinek… Tovább olvasom