Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Mit hozott júl. 1? - Táppénz, bírságok, diákhitel

Péntektől csökken a diákhitel kamata, megszűnik a passzív táppénz, változik a közúti bírságolás és a médiatörvény is.

Péntektől csökken a diákhitel kamata, újra szabad a jelzálogalapú devizahitelezés, megszűnik a passzív táppénz, életbe lép az új számvevőszéki törvény, változik a közúti bírságolás és a médiatörvény is.
Július 1-től a diákhitel kamatának mértéke fél százalékponttal csökken, így minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8 százalékra mérséklődik, a hitelkonstrukcióban felvehető összegek továbbra is változatlanok.

Szintén mától hatályát veszti az a rendelkezés, amely eddig kizárta a jelzálog alapú devizahitelezést, valamint részlegesen megszűnik az árverezési és kilakoltatási moratórium. Az erről szóló - június 20-án elfogadott - törvény értelmében - bár eredetileg teljesen kikerültek volna a moratórium hatálya alól - október 1-ig a nagy értékű ingatlanok legfeljebb 2 százalékát lehet értékesíteni. A törvény értelmében ilyen ingatlannak számít, amelynek az esetében a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió forintot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió forintot.

Július 1-től lépnek életbe az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításai. Ennek értelmében megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. A módosítás rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait és pihenőidejüket, továbbá kimondja: a szakmai kamarákba való belépés illetékmentes.

Szintén pénteken lép életbe az új alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények közül elsőként az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló új jogszabály. A sarkalatos törvény elfogadásával az Országgyűlés módosította a büntető törvénykönyvet is. Ennek eredményeként szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet. A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.

Július 1-jétől változik a közúti közlekedési szabályszegések bírságolási rendszere is, egyes szabályszegések szigorúbb elbírálás alá esnek, illetve több, úgynevezett előéleti pontot jelentenek. A legjelentősebb változás, bizonyos jogsértések, így a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, a tilos jelzésen történő áthaladás, és ittas vezetés esetén a járművet vissza lehet tartani a bírság megfizetéséig. Ez a visszatartás azt jelenti, hogy a hatóság elveszi a forgalmi engedélyt. Szintén visszatartható a jármű akkor, ha az ellenőrzés során kiderül: a jármű üzembentartójának van közigazgatási bírság tartozása.

További újdonság, hogy ha gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, ittas vezetés miatt indul a közigazgatási eljárás és az elkövető a helyszínen ismertté válik, akkor az üzembentartóval szemben nem, csak a tényleges elkövetővel szemben folytatható le eljárás.

Szintén változás, hogy kikerülnek közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek és legfeljebb 30 ezer forint bírsággal sújthatók. Ugyanakkor az ittas vezetés eddigi szabálysértési alakzata és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések közé. Szigorodnak az egyes jogsértésekhez rendelt előéleti pontszámok is: szabálysértéseknél 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. Ez azt jelenti, hogy akár már két súlyos szabályszegéssel elérheti valaki a 18 pontot, amely a vezetési jogosultság fél évig tartó szüneteltetését vonja maga után.

A médiatörvény változása értelmében mától hatósági eljárás indítható a sajtótermékek kiadójával, valamint a lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójával szemben, a médiaalkotmány, valamint a médiatörvény egyes paragrafusainak megsértése miatt.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. kenderice 2011. július 01. 21:46
  „Éljen a fidesz!
  De a mi fizetésünkből. Remélem ezért nem visznek el a Gulágra!”
 • 28. torabora 2011. július 01. 18:49
  „Ki mint nyal úgy szárnyal vannak még olyan napilapok ahol az adott irányelveknek meg tudnak felelni legyen az bármilyen rendszer”
 • 27. Lobbo71 2011. július 01. 18:11
  „Tele van pontatlansággal a cikk. Csak külföldi állampolgárnak lehet visszatartani a kocsiját. Ha az elkövető ismert, akkor eddig is vele szemben intézkedtek, ez nem változott. Az ittas vezetés és a gyorshajtás sem került át sehova, eddig is közig. kategória volt.
  Annyi történt, hogy enyhült a mobilozás, a bukósisak és a gyerekülés megítélése és nőttek a kiszabható pontok. Semmi más nem változott.”
 • 26. mir 2011. július 01. 17:56
  „Nem kéne ennyire parázni a kormánytól ugye kisvadföld? :)”
 • 25. isti-58 2011. július 01. 17:03
  „Hajrá fidesz!!!
  ezt talán nem törlik”
 • 24. embertelen 2011. július 01. 16:13
  „A cikkben az áll, hogy "A médiatörvény változása értelmében mától hatósági eljárás indítható ... a médiatörvény egyes paragrafusainak megsértése miatt". Ez nem teljes, mert nemcsak az eljárás, hanem a 25 millió forintos büntetés is ketyeg, ami nem kis pénz. Ez az összeg az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre, tehát a Kisalföldre is vonatkozik. A cenzúra az internetes kommentekre is érvényes, tehát nemcsak az újságírókra, hanem ránk, egyszerű véleménynyilvánítókra is. Az biztos, hogy a nagy felelősség miatt, én most sehol, semmilyen pénzért nem lennék moderátor.”
 • 23. spiderz 2011. július 01. 14:57
  „Táppénz: Mit jelent, hogy soron kívül? Mert ezzel a sánta és több sebből vérző egészségüggyel ez nem lesz kivitelezhető, bár papíron jól mutat. Aki nem teljesíti, meg majd kizárják a kamarából, vagy megbüntetik?

  ÁSZ jogszabály: LOL! 3 év egyöttműködés elmulasztásáért, míg előfordulhat, hogy celebek ittasan bedrogozva közlekedési balesetet okoznak, másoknak maradandó sérülést okoznak, és lassan utcai fesztivált rendezünk a felmentése érdekében.

  KRESZ: Jogos a szigorítási törekvés, az irány elhibázott. Az EU-s "színvonalú" bírságok bevezetése meggondolatlan, dilettáns, kapkodó kényszerintézkedés az érdemi változtatás helyett. Bár jegyezzük meg, adónemnek jól csomagolt és vitathatatlan.

  Médiatörvény: Hát erről csak P-Mobil egyik száma jut eszembe (ne moderálj, idézet következik): A pofádat befogod!

  Egy TROLL a DROIDOK között.”
 • 22. Beex 2011. július 01. 14:24
  „21. nane 2011.07.01. 14:13

  Eddig is az ment, aki akart, és az nem ment, aki nem akart éhenhalni..
  Jómagam is csodálatos folyamaton mentem keresztül, 10 éve nem voltam beteg..
  -ugyanis ha elmennék, kapnék egy szutyok táppénzt, a cégem pedig minden táppénzen töltött nap után 1 havi cafetériát (étk. utalvány, egészségpénztár) venne el. Továbbá "jelenléti pótlékot", ilyen-olyan százalékot, amit az évek során fizetésemelésként adtak..”
 • 21. nane 2011. július 01. 14:13
  „Passzív táppénz:eddig is az ment táppénzre aki akart,ezután is így lesz.Még ha ellenőriznék is esetleg,melyik orvos bírálja felül a másik diagnózisát? Médiatörvény pfffff.”
 • 20. Joebacsi70 2011. július 01. 13:32
  „1. Diákhitel kamatcsökkentésből legalább a diák be tudja majd fizetni az operációs rendszer árát, amit eddig az állam fizetett, így a tanulás ideje alatt az otthoni gépén is lehetett ingyen, jogtiszta program.
  Most vagy letörli, vagy kifizeti.
  2. Passzív táppénz. Ez addig sem azt a célt szolgálta, hogy amíg nem találsz új munkát, addig is egészségesen betegállományban lehess. ha nem volt semmi bajod, az orvos nem írhatott ki.
  3. KRESZ. a lényeg megint a szankción van. Lehetőleg pénzbelin. Minél több, annál jobb. Kinek vettél el eddig a jogsiját a büntetőpontok összegyűjtése miatt ?
  4. Médiatörvény változás. Ezt pedig mindenki érzi, aki megpróbál hozzászólni. Aki pedig nem kommentel, az láthatja a moderálva és offtopic megjegyzéseket.”
 • 19. iux 2011. július 01. 12:59
  „Éljen a fityesz!!!
  Ha igy folytatjuk,talán még utolérjük Albániát!Hajrá magyarország!”
 • 18. paso2000 2011. július 01. 12:29
  „Csatlakozom embertelen hozzászólásához! Ez nem demokrácia és nem a XXi. század. Valami sötét középkor!”
 • 17. embertelen 2011. július 01. 12:02
  „Már prímán lászik az új médiatörvény (fidesz cenzúra) hatása. Egyes újságok mától erősen szűrik a hozzászólásokat, mert félnek a büntetéstől. Éljen a demokrácia!”
 • 16. kóchenger 2011. július 01. 11:47
  „Kíváncsi leszek, hogyan játsszák ki majd ezt a szakrendeléses dolgot. A magyar találékony és leleményes:)”
 • 15. Beex 2011. július 01. 11:46
  „<offtopic>”
 • 14. mracer 2011. július 01. 11:38
  „Hiába ez a szép új világ.... :)”
 • 13. nane 2011. július 01. 11:35
  „De jó ez a cikk!:)”
 • 12. Joebacsi70 2011. július 01. 11:34
  „A médiatörvény változás arra jó volt, hogy nem lehet érdemben hozzászólni és "vitatkozni" más kommentelőkkel.
  Az offtopic és moderálva megjegyzés nem túlzottan vitaindító és vélemény megosztó kedv növelő !”
 • 11. Joebacsi70 2011. július 01. 11:27
  „<offtopic>”
 • 10. nane 2011. július 01. 10:49
  „<offtopic>”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel a kétmillió - 1,98 millió szélessávú internet-előfizetés

Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 155,8 perc volt. Tovább olvasom