Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Minimálbér: nagy emelésre számíthatnak a dolgozók

A javasolt emeléssel két év alatt a minimálbér nettója eléri a létminimumot.
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) nemrég befejeződött ülésén részt vett Sáling József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség bérpolitikai ügyvivője és telefonon tájékoztatta lapunkat.
„Még nem született egyezség, de hétfőn biztosan meglesz a döntés. Nagy emelésre számíthatnak a dolgozók" – mondta el.

Már írtunk róla, hogy a kormány pénteken bejelentette: a minimálbért 15, majd 8, a garantált bérminimumot 25, majd 12 százalékkal emelné 2017-18-ban. „Ez két év alatt tulajdonképpen ugyanazt jelentené, amit mi, a szakszervezetek is akartunk, csak mi jövőre javasoltunk a kormány által mondottnál kicsit kisebb, 2018-ra kicsit nagyobb emelést. Így számunkra elfogadható a kormány álláspontja. A munkaadói oldal viszont a kormány által 2017-re javasolt 4 százalékpontos járulékcsökkentésnél kicsit többet szeretne. S jövőre a garantált bérminimumot 25 helyett 20 százalékkal növelné csak és a fennmaradó 5 százalékos emelést évekkel későbbre halasztaná. Így nem született ma egyezség, ahogy az ülés előtt még gondoltuk. Ezt hétfőre halasztotta a kormány, de akkor mindenképp meglesz a végleges döntés, mert a parlament elé november 23-ig be kell terjeszteni a járulékcsökkentés, a munkaadók által fizetendő szochó (szociális hozzájárulási adó) mérséklését" – fogalmazott Sáling József és hozzátette: a minimálbér növekedésének költségét lényegében kompenzálja a munkaadóknak a járulékcsökkentés, az afölötti emelést kell kigazdálkodniuk. Kibírják – szögezte le a bérpolitikai ügyvivő.

– A kormány által javasolt emeléssel két év alatt a minimálbér nettója eléri a létminimumot, ahogy a mi javaslatunk is ezt célozta. S a minimálbérnél többet keresőknek, a magasabb bérkategóriákba tartozóknak nem kell attól tartaniuk, hogy így összecsúsznak a bérek. Az ő fizetéseiket is muszáj lesz ennek hatására megemelni, különben nem tudnák őket megtartani a cégek. Szerintem tíz százalék feletti béremelésre számíthatnak – magyarázta el az érdekvédő.

Nem lepte meg nagyon, hogy a kormány ezúttal „beadta a derekát", maga is jelentősebb béremelést javasolt, így most könnyebb dolga volt a VKF tárgyalásain a szakszervezeteknek. Szerinte a kormánynak be kellett látnia, hogy az alacsony bérek jelentős hátráltató tényezőt jelentenek már gazdasági szempontból és a minimálbér emelésének kezdeményezése véleménye alapján már a kormányzópárt kampányának része. Sáling úgy véli, a 2018-as választások miatt szeretné, hogy érzékeljék az emberek jólétük javulását.

– A hazai alacsony bérszínvonal, a környező országokban tervezett béremelések is a most tervezett magyarországi változtatások mellett szólnak. Nálunk eddig más országokhoz képest kis költséget jelentettek a fizetések. Fel kellett oldani már az emiatti, egy ideje egyre erősebben érezhető feszültséget – szögezte le Sáling József.

Korábban írtuk:


Folytatódtak a  minimálbér-tárgyalások kedden a kormány és a szociális partnerek  között, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nagyarányú  reálbér-emelkedést szeretne elérni jövőre és 2018-ban is - közölte  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Versenyszféra és a Kormány  Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített testületi ülését  követően az MTI-vel.     
   
A tájékoztatás szerint Varga Mihály a tanácskozáson kiemelte, a  minimálbér-emelés mellett a járulékcsökkentést is meg szeretné  valósítani a kormány.   

Hozzátette, Magyarország makrogazdasági mutatói az elmúlt  években nagymértékben javultak és az ország stabil helyzete  jelenleg megengedi, hogy jelentős lépésekben merjenek gondolkodni.   
   
A tárcavezető a közlemény szerint jelezte, a szerdai  kormányülésen tájékoztatja a kormányt a megbeszélésekről, a  tárgyalások ezt követően folytatódnak.   
   
A testület ülésén a kormány mellett a Munkaadók és Gyáriparosok  Országos Szövetségének, a Vállalkozók Országos Szövetségének, az  ÁFEOSZ-COOP Szövetségnek, a Független Szakszervezetek Demokratikus  Ligájának, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek, a Munkástanácsok  Országos Szövetségének, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok  Országos Szövetségének, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának  és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülésnek a képviselői vettek  részt - áll a közleményben.   
   
Varga Mihály a VKF pénteki ülését követően jelentette be a  kormány javaslatát, amely szerint 15 százalékos minimálbérnövelést  és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a  garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. 2018-ban a  minimálbér további 8, a szakmunkás bérminimum 12 százalékkal  emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal  csökkenhet a kormány ajánlása szerint. A kormány azt is javasolta,  hogy 2019-től 4 éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenjen  a munkáltatók járulékterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi  6 százalékot.   
   
A szociális partnerek eltérően értékelték a kormány béremelési  ajánlatát, a munkavállalói oldal minden tagja pozitív irányba tett  jó lépésként értékelte, míg a VKF munkáltatói oldalának képviselői  a kormány ajánlatától eltérően jövőre a minimálbérnél 10  százalékos, a szakmunkás bérminimumnál pedig maximum 20 százalékos  béremelést javasolnak.  

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárlat alá került a teljes Badacsony-hegy

Zárlat alá került a teljes Badacsony-hegy
A teljes Badacsony-hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szőlő… Tovább olvasom