Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Mi lesz a ppp projektekkel? - Az állam kivásárol?

Minden kockázat az államé, minden haszon - sok esetben túlárazott módon - pedig a magánvállalkozóké - mondta Fellegi Tamás miniszter.

Évente 120-130 milliárd forintos kiadást, komoly terhet jelentenek a költségvetésnek a futó ppp projektek, azokat a kormány idő előtt meg akarja szüntetni; egyes szerződések felmondása perrel is végződhet - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén hétfőn.

Fellegi Tamás a ppp-konstrukciókról azt mondta: a tárca begyűjtötte a társminisztériumoktól az összes, több mint 100 szerződést, ezeket átvilágították, értékelték, s az derült ki, hogy minden kockázat az államé, minden haszon - sok esetben túlárazott módon - pedig a magánvállalkozóké. "Arcpirító módon" hiányzik a kockázatközösség - mondta a miniszter.

Ha minden szerződést hagynának kifutni, az több mint 3.000 milliárd forintos terhet jelentene a költségvetésnek, az éves kiadások 120-130 milliárd forint között mozognak - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a Széll Kálmán Terv meghirdetésekor a kormány jelezte: meg akarja szüntetni, idő előtt ki akarja vásárolni a ppp-szerződéseket, mert azok "gúzsba kötik" az országot, sok önkormányzatnál, iskolánál megoldhatatlan csapdahelyzetet teremtenek. Jelenleg már folynak a tárgyalások a szerződésekről, amelyek felmondásakor a miniszter szerint lesznek olyanok, amelyek perrel végződnek, és születhetnek büntető feljelentések is.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2011. május 30. 11:25
    „Leesik az áálam, hogy nincs pénz egy korrektorra, vagy egy helyesírás ellenőrző programra...”
  • 1. miracle 2011. május 30. 11:10
    „A címet Schmitt Pál javasolta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitel: a kormány hétfőn jelenti be a mentőcsomag terveit

Várhatóan hétfőn kora délután bejelentik a kormány és a bankszövetség közötti, a devizahitelesek… Tovább olvasom