Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Mi lesz a buszsofőrök bérével?

A Volán társaságoknál a bérmegállapodás egy alágazati megállapodás, vagyis a közúti közlekedési társaságokra, a Volánokra terjed ki.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) szerint nem szolgálja a munkavállalók érdekeit a másik szakszervezet által aláírt Volán bérmegállapodás, ezért a KMSZ inkább helyi bértárgyalásokon egyeztetne - közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint bár a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) aláírta, mégsincs érvényes alágazati bérmegállapodás a Volán társaságcsoportban. Ennek az az oka, hogy a KMSZ nem szentesítette a bérmegállapodást, "miután azt mind a kormányzati elvárással, mind a munkavállalók érdekeivel ellentétesnek tartotta".

A Volán társaságoknál a bérmegállapodás egy alágazati megállapodás, vagyis a közúti közlekedési társaságokra, a Volánokra terjed ki. Ez az ágazati kollektív szerződés (ksz) része, így a jogszabályoknak megfelelően azt azok módosíthatják, akik a ksz-t aláírták, vagyis munkáltatóként a Volán társaságokat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ), szakszervezeti oldalról pedig a KKSZ és a Közlekedési Munkástanácsok megegyezése szükséges.

A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a KKSZ korábban a megállapodás gátjaként jelölte meg a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségét - mint az egyik aláíró felet -, amely szerintük nem hajlandó tárgyalni, és ezért 18 ezer volános munkavállaló bérkompenzációja van veszélyben. A KMSZ hangsúlyozza: sérelmesnek tartják ezt a kijelentést, amelynek célja szerintük szakszervezetük lejáratása.

A közlekedési munkástanácsok kiemeli: fenntartják álláspontjukat, miszerint "egy általános, rossz alágazati megállapodással" nem kívánják korlátozni a helyi bértárgyalások mozgásterét". A félretájékoztatást, a szándékos lejáratás gyakorlatát elítéli a KMSZ, mert ezek nem a szakszervezetek együttműködésének irányába hatnak.

Hozzáfűzik azt is: a cégcsoport szakszervezetei megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy időközben – március 7-én – a KKSZ mégis aláírta a korábban már egyöntetűen elutasított bérmegállapodást, "ráadásul még az előzőnél is általánosabb, és kevésbé konkrétabb változatot".

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 21. 06:37
    „Régebben az (elvtársi időkben) buszsofőrök a kocsihoz tartozó alkatrészként voltak betudottak.Ha nyikorogtak, akkor kicserélték Őket. Ma ez már nem is olyan egyszerű.Nincs raktári készlet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdot fizettek a biztosítók a földrengés-károkra

A társaságok akkor is kártalanították a biztosítottakat, ha a szerződésük nem terjedt ki a… Tovább olvasom