Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Mennyi fizetés jár szabadság alatt? - Mégsem lesz kevesebb?

Szabadság esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap.
Megjelent: így módosul a szabadság alatt járó munkabér

Megjelent a kormány honlapján az egyebek mellett a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosítás tervezete. Eszerint szabadság esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap - írta a hirado.hu.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága február végi ülésén tekintette át és vitatta meg a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően.

Érdekképviseleti vezetők és munkajogászok is jelezték korábban, hogy a jelenlegi Munka törvénykönyvében hiányos a távolléti díj számításának szabályozása. A közalkalmazotti törvényt és a Munka törvénykönyvét módosító mostani normaszöveg kitér arra is: a munkavállalóknak évente egy alkalommal jár 14 nap egybefüggő szabadság, amely azt jelenti, hogy ennyi időre mentesíteni kell a dolgozót a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól. A 14 egybefüggő szabadságos napba be kell számítani azokat a napokat is, amikor a munkavállaló - a szabadság kiadása nélkül is - mentesül a rendelkezésre állás és a munkavégzés alól.

A jelenlegi Munka törvénykönyve így fogalmaz: "A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő tizennégy napot elérjen." Az új szabály így szól: "A szabadságot eltérő megállapodás hiányában úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól." A módosítás tehát hangsúlyozza, hogy naptári évenként értendő a 14 nap, és erre az időre mentesíteni kell a munka alól a dolgozót.

Olvasóink írták

 • 11. BJ.MÓVÁR 2013. április 08. 22:54
  „Újabb "átgondolt,megfontolt " törvény ! Ahogy megszoktuk a 2/3-tól!!!!!”
 • 10. miracle 2013. április 08. 19:11
  „Ráadásul csak júliustól. Addig lehet "optimalizálgatni".
  Amúgy lesznek még itt nagy bajok és nagy meglepődések az év végére, mivel az órás elszámolás amúgy nem változik.”
 • 9. borsmenta 2013. április 08. 16:25
  „És hol van a kormány honlapján az a törvénytervezet? Nekem nem sikerült megtalálnom.”
 • 8. DON 2013. április 08. 09:39
  „Amíg ennyi birka béget az akolban, s mindenki a saját kényelmét meg teljes csomagos digi előfizetését félti, addig a Georg által emlegetett munkás osztály buzgón tologatja majd a szopórollert.”
 • 7. Georg 2013. április 07. 23:17
  „Teljesen kizsákmányolják az alkalmazottakat és ehhez mindenki asszisztál akinek módjában állna tenni ellene bármit is.A szakszervezet semmi érdemlegeset nem képes elérni,sőőőt kiszolgálja a munkaadói oldalt .Nem tudom hogy meddig feszíthetik a húrt. Talán még emlékeznek a következő mondatra."A munkásosztály csak láncait veszítheti.........."”
 • 6. sx486 2013. április 07. 20:42
  „Szabadság?
  Fizetés?
  Az meg mi a csuda?”
 • 5. zakarias3 2013. április 07. 19:42
  „Annyi szabadság jár,mint amennyit a munkaadó hajlandó adni!Ennyi!”
 • 4. miracle 2013. április 07. 11:04
  „?”
 • 3. torrente07 2013. április 06. 20:00
  „Tanulj meg helyesen írni!”
 • 2. miracle 2013. április 06. 19:10
  „"a munkavállalóknak évente egy alkalommal jár 14 nap egybefüggő szabadság"
  Sokra megy vele. Mivel a munkavállaló nem rendelkezik ennyi nap fölött, a munkáltató simán kikanyaríthatja februárban a locs-pocsban is.”
 • 1. Megakrieger 2013. április 06. 16:57
  „-T”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött a forint péntek estére

Az eurót 20 óra körül 298,75 forinton jegyezték a kora délutáni 300,34 forinttal szemben. Tovább olvasom