Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Mennyi biztonság, mekkora hozam?

Az utóbbi időben főként a lakáshitelekkel kapcsolatos gondok és megoldások voltak reflektorfényben, pedig a megtakarítási lehetőségek legalább ennyi figyelmet érdemelnek.

A Takarékossági Világnap jó alkalom arra, hogy a megtakarításokról, befektetésekről beszélgessünk Mayerné Papp Mártával, az UniCredit Bank Győri fiókjának igazgatójával.

- A globális válság nem kedvezett senkinek, a befektetőknek sem. Mit tapasztal: jobban figyelnek azóta az ügyfelek a kockázatokra?
- A válságtól függetlenül is régóta mondjuk, hogy a magasabb hozam a nagyobb kockázat vállalásával jár kéz a kézben. Azaz, ha kiemelkedő megtérülés lehetőségét ígéri egy konstrukció, akkor a kockázata is azzal arányosan nagy. Mi magyarok a válságot megelőző években is inkább a kevésbé kockázatos befektetéseket kerestük, legalábbis a többségünk, ma pedig ez még inkább így van. Egy másik igény viszont jelentősen módosulni látszik: a banki megtakarításokkal rendelkezők -a korábban jellemző néhány hónapos helyett - most már körülbelül egy éve egyre inkább az egy éven túli, hosszabb távú megoldásokat választják.

- A szakértők azt mondják, a betéteknek nincs kockázatunk, mégis más kamatot ígér a bank, ha látra szóló a betét, vagy ha hosszabb, mondjuk egy éves lekötésű.
- Valóban, a bankbetét Magyarországon szinte kockázatmentes befektetés. Ami az eltérő kamatokat illeti, nos, a bank számára a látra szóló betét a "nehezebben tervezhető", mert az ügyfél bármikor kérheti és viheti a pénzét a kamatokkal együtt. A lekötöttnél viszont előre rögzítik, hogy a bank meddig számíthat a megtakarításra, forgathatja a pénzt, ezért ezt természetesen magasabb kamattal ismeri el. A betétes persze ebben az esetben is bármikor hozzáférhet a pénzéhez a lejárat előtt, de a piacon leggyakoribbb esetekben ilyenkor a kamatokat elveszti.
- Ha az egyébként még az Országos Betétbiztosítási Alap által is emelt biztonságú bankbetétek kamatánál magasabb hozamot szeretnénk elérni, akkor kisebb-nagyobb kockázatot kell már vállalnunk, és úgy kell befektetnünk a pénzünket?
- Így igaz. Ilyenkor az úgynevezett tőkepiaci befektetés keretében a megtakarításért valamilyen "pénzügyi eszközt", értékpapírt, például kötvényt, részvényt, különböző befektetési alapok jegyeit lehet vásárolni. Ezek magasabb hozam lehetőségét adják, de cserébe magasabb a kockázat is. A kockázat azt jelenti, hogy a tényleges hozam felülmúlhatja az elvárásainkat - ilyenkor a kockázatvállalás kedvező kimenetelű -, de alatta is maradhat, sőt - ha nincs rá külön védelem, garancia - maga a befektetett tőke egy része is elveszhet.

- Gondolom, a tőkevédelem jelenti a középutat.
- Igen. Példaként említhetem a népszerű tőkevédett, sőt esetleg hozamgarantált befektetési alapokat. A tőkevédelem, vagyis hogy a lejáratkor mindenképpen visszakapják a befektetett pénzüket, mára gyakorlatilag alapelvárás lett, ez kétségkívül a válság hatása óvatosságunk színtjére. A tőkevédelem fölött persze jó, ha van valamilyen garantált hozam is, amit jó esetben a tényleges hozam érdemben felülmúlhat. Már létezik az az új lehetőség is, ahol a szakértők a tőkevédett alap befektetéseinek összetételét ténylegesen éjjel-nappali munkával dinamikusan hozzáigazítják az éppen aktuális piaci környezethez a legkülönfélébb időzónákba tartozó, legígéretesebb piacokon, s ezzel a befektetők javára ki tudják használni az adódó lehetőségeket, miközben a befektetés biztonsága is tovább növelhető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós bírság az MKB Banknak

A PSZÁF 5 millió forintra bírságolta az MKB Bankot, amiért a bank ügyfélszolgálata reklamációs díjat… Tovább olvasom