Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Megtudják a civilek, mennyi pénzt kapnak

Tizennégy éve van lehetőségünk arra, hogy befizetett személyi jövedelemadónk egy százalékának sorsáról rendelkezzünk.

Az ebből befolyó támogatásra jogosultak tudnivalóira az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága hívja fel a figyelmet.

Az szja egy százalékára jogosultak egyik csoportját az érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok alkotják, a másikat a civil szervezetek. Az idén két költségvetési előirányzat közül választhattak az adózók: a Nemzeti Tehetség Program és a parlagfű-mentesítés támogatása volt kiemelt cél. A civil kedvezményezettek közé tartoznak az alapítványok, a társadalmi szervezetek, a közalapítványok és a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek, intézmények.

A legutóbbi személyi jövedelemadó-bevalláskor régiónkban 202.230, megyénken 96.283 magánszemély rendelkezett az egy százalékról. Megyénkben civil szervezeteknek adójuk egy százalékát 94.083-an ajánlották fel. Egyházi szervezeteknek vagy a kiemelt költségvetési céloknak 67.609 felajánlás érkezett. A régióban civilek részére 197.097-en, egyházak, költségvetési feladatok javára 140.277-en nyilatkoztak adójuk 1 százalékáról.

Az APEH szeptember 1-jéig juttatott el levelet a civil szervezeteknek, amelyben megírta, mekkora összegre számíthatnak a felajánlások révén. A támogatás folyósításának feltételeiről is tájékoztatást adott a levél; a kézbesítést követő 30 napon belül azokat igazolni kell. Adatlapon kell közölni az adóhatósággal a szervezet főbb adatait. Kizáró ok lehet a lejárt köztartozás, ám ettől is eltekinthet a hatóság kivételes méltányosságot érdemlő esetekben, például, ha az egy százalékok hiányában az alapítvány céljának megvalósítása veszélybe kerülne. Jó tudniuk a civileknek, hogy a felajánlások felhasználásáról szóló elektronikus közleményt el kell küldeniük az adóhatóságnak és ha van honlapjuk, közzé kell tenniük azon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy 2013-ra ígér nagy gazdasági fordulatot

Magyarország jelentős mértékben önfinanszírozóvá vált a megtakarítások növekedésével, amely egyrészt… Tovább olvasom