Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Megpezsdült a munkapiac? - Munkaerő-kölcsönzéssel növelik állományukat a cégek

A magyarországi cégek tavaly elsősorban a kölcsönzött állomány bővítésével növelték dolgozói létszámukat - közölte a Work Froce Személyzeti Tanácsadó Kft.

A tanácsadó cég hangsúlyozza: bár még nem talált teljesen magára a munkaerőpiac a válság után, tavaly egyértelmű volt a bővülés. A cégek ugyanakkor kerülik a kockázatot, és jellemzően a kölcsönzött állomány segítségével növekednek, ami látványosan emelhette a kölcsönzéssel foglalkozó HR cégek bevételeit.

A Work Force két évvel ezelőtti, az egymilliárdot valamivel meghaladó árbevétele tavaly 2,4 milliárd forintra emelkedett a munkaerő-kölcsönzés bővülésének köszönhetően - közölte a cég, amelynél a kölcsönzött létszám mintegy 80 százaléka fizikai munkát végez, és több mint felét állandó munkahelyen, határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatják.

A létszámigények többsége a gyártás és termelés területéről érkezik, emellett a szellemi és adminisztratív területeken történő irodai alkalmazás továbbra is jelentős - mutatnak rá.

Magyarországon jelenleg mintegy 150.000 ember dolgozik kölcsönzött státuszban, de a piacot jelentősen átformálhatja az a 2011. december 5-én hatályba lépő törvény, amelyet egy 2009-ben elfogadott európai uniós direktíva alapján kell megalkotnia a magyar parlamentnek - hívja fel a figyelmet a közleményben a Work Force.

A változtatás egyik fontos eleme, hogy a munkavállalót csak ideiglenesen, tehát maximált hosszúságú időtartamra lehet majd kölcsönbe adni, illetve venni. A piacon jelenleg bizonytalanság uralkodik, mert nem tudni még, pontosan mekkora lesz ez az ideiglenes időtartam.

A cég szerint az irányelv magyar munkajogba történő beillesztéskor az jelenthet megoldást, ha a jelenleg is hatályos, a Munka törvénykönyvében foglalt határozott idejű munkaviszony ötéves korlátjára vonatkozó szabály analógiájára a munkaerő-kölcsönzés ideiglenességének maximális időtartamát is öt évben állapítaná meg a törvényhozás - idézi a közlemény Hortobágyi Lászlót, a Work Force Munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetőjét.

Olvasóink írták

 • 18. Anikó69 2011. március 27. 17:18
  „Szép is lenne ha megszüntetnék végre ezt a rabszolga kereskedést.
  De a kormányt nem érdekli a kis ember gondja.
  A vidéki munkavállalókkal sem foglalkozik,pedig nagyon kellene egy törvénymódosítás.
  Most az a helyzet hogy a vidékieket nem veszik fel dolgozni a városba az útiköltségtérítés miatt.
  Mert hát egy cégnek sem esik jól kiadni az útiköltségre pénzt a dolgozó után.
  Könnyebb nekik a helybélit alkalmazni,ott nem kell téríteni útiköltséget és nem macerás az ügy.
  Így a vidéki csak álmodozhat munkáról.
  De!Ha lenne egy törvénymódosítás,akkor a vidéki is egyenlő eséllyel indulhatna állás keresésre.
  Hogy mi oldaná meg a problémát?
  FÜGGETLENNÉ TENNI AZ ÚTIKÖLTSÉG ÜGYET A MUNKÁLTATÓKTÓL!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Azaz a munkáltatóknak semmi közük ne legyen az útiköltségtérítéséhez,le kell venni ezt a terhet róluk!!!
  Hogyan lehetne ezt megoldani?A válasz rá,hogy az önkormányzatokra hárítani az útiköltségtérítéses ügyeket.
  Ez úgy működne hogy,a jegyzőség feladata lenne,és a kormány küldené a pénzt ami fedezné az útiköltségeket.
  Amikor a munkavállaló megkapná a munkaszerződést,azzal odamenne a lakóhelyéhez tartozó jegyzőséghez.
  Ott kifizetnék számára azonnal azt a pénzt,amelyből megveheti a havibérletét.Továbbá nyilatkozna a munkavállaló hogy számlára vagy postai címre kéri a havibérlete árát havonta.
  Természetesen a jegyzőség aztán havonta küldené a bérlet árát a kívánt számlára,címre,addig amíg a dolgozó ki nem jelenti,azaz amíg valóban bejár dolgozni az adott munkahelyre.
  Miután a munkaviszony megszűnik a dolgozó köteles lenne bejelenteni x napon belül a változást a jegyzőségnek.
  A jegyzőség feladata lenne kérni a kormánytól a szükséges összeget a havibérletekre.
  A kormány feladata lenne elküldeni a kért összegeket a jegyzőségeknek.
  Ez olyan egyszerű mint az egyszer egy,szépen működne így.
  Lehet egy-két adminisztrátorral több kellene a jegyzőségekhez,akik az útiköltséges ügyekkel foglalkoznának.”
 • 17. rommel 2011. március 27. 12:30
  „MODERN IDŐK , MODERN RABSZOLGA TARTÁS !!!!!!!!!!!!
  AZONNALI HATÁLLYAL MEGSZÜNTETNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  TISZTELT TÖRVÉNYHOZÓK ! MAXIMUM FÉL ÉV A MUNKAERŐ KÖLCSÖNZÉS EGY ADOTT MUNKAHELYRE , EGY ADOTT MUNKÁRA . UTÁNA NEM LEHET BETÖLTENI KÖLCSÖNZÖTT MUNKAERŐVEL AZ ADOTT ÁLLÁST !
  NA ITT A FELADAT , NEKI LEHET ÁLLNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 16. zakarias3 2011. március 25. 20:11
  „A gengszerváltással átvettük a kapitalizmus összes mocskát.A melós emberek,megint bedőltek,hogy majd ezután jó lesz.Jó is lett,de nem a dolgozó embereknek,és nem a bérből és fizetésből élőknek,hanem az igen tisztelt politius urak,
  és elvtársaknak!”
 • 15. btkjac 2011. március 25. 12:47
  „Én is kölcsönzött munkaerő vagyok, fél évig voltam saját alkalmazott, de jött a válság... Idén télen értem meg azt, hogy nem bocsátottak el, de nem kívánom senkinek azt, hogy várod az SMS-t, hogy kell-e mennei dolgozni. Rosszabb mint a munkanélküliség. És még márciusban is megy az SMS-party, már 10 napja nem dolgozok, és várom az SMS-t, hogy mi lesz holnap reggel. De mit tehetek? 2008 ősze óta nem volt felvétel az anyacégbe, és már alig vannak saját alkalmazottak, kb 20%. És egy szitu, a saját alkalmazottak szidtak minket, hogy hozzuk az órai darabot. Azt hiszik, őket nem lehet kitenni. A komáromi telefongyárban dolgozom.”
 • 14. okostojas007 2011. március 25. 07:04
  „egy nobel díjas írót sokan bírálták ( fenyegették ) liberális politikai nézeteiért , mert hogy Érik a Gyümölcs című világhírű művében be merte mutatni a kapitalizmius visszataszító oldalait.......( 60 évvel ezelőtt )
  mi csak most kezdünk rájönni.......”
 • 13. Ddorf 2011. március 24. 15:06
  „emberi jogok akkor vannak,ha megköveteled,s kiharcolod.
  Ellenkezö esetben a kutyus se törödik veled. A kormány mással van elfoglalva. Mindenki a saját zsebét...
  Ideje lenne szerintem helyre rakni az emberi jogokat.”
 • 12. Anikó69 2011. március 24. 14:23
  „Szerintem is meg kellene szüntetni ezt a modern rabszolgaságot.Leveszik a hasznot jól,a dolgozó meg csak morzsákat kap kemény munkáért.A kormány hibás ezért,mert ezt már be kellett volna tiltani rég.
  De hát a kormányt nem érdekli hogy a dolgozók mennyiért dolgoznak.
  A cégek is felvehetnék a dolgozókat akár határozott időre is,minek ahhoz egy közvetítő.Semmi értelme az egésznek.
  Nem is kellene nekik hirdetni sem csak a munkaügyi hivataloknak szólni hogy dolgozót szeretnének felvenni és a munkaügyi hivatal már küldené is tucatjával az állásra váró embereket.
  Arról már nem is beszélve hogy minden munkáltató ugyanazt a munkát elvárja a kölcsönzött dolgozóktól is mint az állandó embereitől,hiába kap kevesebbet a kölcsönzött.
  Sőt!még kutyábbul bánnak a kölcsönzött dolgozókkal mint a saját dolgozóival,mert hajtják őket mint a barmokat és le is nézik őket,csak úgy tekintenek rájuk mint egy rabszolgára.Én tudom,sajnos tapasztaltam már,dolgoztam kölcsönzött dolgozóként.Nem jó érzés úgy dolgozni,megalázottnak érezni magunkat.Mert bizony éreztetik a cégek hogy "Te csak egy vendég vagy itt nálunk,és nem érsz annyit mint egy állandó dolgozónk!"
  Sajnos ez így van.”
 • 11. Totya 2011. március 24. 12:20
  „Munkaerő kölcsönzés fontos jellemzői: költségként elszámolható, határozott idejű munkaszerződés van. Vagyis nem érdeke a munkáltatónak tisztességesen alkalmazni valakit, hanem így költségként leírhatja, bármikor kirúghatja, nem köteles juttatásokat adni (se prémium, se semmi, csak éhbér a kölcsönzött cég felé ki tudja miféle utakon), stb.
  A kölcsönző cégek elrakhatják a maguk profitját (hát még ha közben még van másik cég is, aki semmit nem csinál, csak közvetít) mások megtermelt munkájából, ahelyett, hogy a munkavégzésre fixen felvennének a cégek embereket, akikre a munka törvényekre is érvényes és nem lehet megkerülni ezzel a munka törvényét sárba taposó eljárással. Persze ezt elvileg az ideiglenes feladatokra találták ki, csak aztán hamar kinőtte magát szép kis hazánkban a modern rabszolgatartás formájaként a folyamatosan elvégzendő munkakörökre is. A látszatot meg fenn lehet tartani állandó átszervezésekkel, mintha minden ideiglenes lenne!
  Erkölcstelen az egész!
  Ezúton is kérnénk az illetékesek figyelmét, alkotmány módosítását, stb, stb.!!!”
 • 10. AHA 2011. március 24. 11:51
  „nyusz
  Sajnos nem csak ebben az országban probléma.”
 • 9. kolombela 2011. március 24. 11:41
  „7. kata11 2011.03.24. 10:48
  Sajnos ez teljesen törvényes, még ha a dolgozókat kizsákmányolják is.
  Egyedüli megoldás az lenne, ha olyan szabályozást hoznának, ami nem a munkaerő kölcsönző extraprofitját biztosítaná, hanem a munkavállaló tisztességes megélhetését és tiszteletben tartását is.”
 • 8. nyusz 2011. március 24. 11:38
  „Ebbe az országba ugy látszik mindent lehet,és senki nem tesz ez ellen semmit.Kisalföld is tehetne valamit a sok panaszkodo munkás érdekébe.Mert hiába irdogálunk ide,ha nem jut el azokhoz akik tehetnének ez érdekébe!!!!!”
 • 7. kata11 2011. március 24. 10:48
  „A cikk szerint a gyartas es termeles terulete a legforgalmasabb. Persze szalag mellett 12 orazni ehberert, etkezesi jegy se jar! Az emberek, ha tehetik elmenekulnek az ilyen helyekrol.Nem igaz, hogy torvenyesen lehet ezt csinalni, vagy megis?”
 • 6. kata11 2011. március 24. 10:42
  „A rabszolgasag irodai. SZEGYEN. Miert nem szuntetik meg?”
 • 5. nyusz 2011. március 24. 10:11
  „Hozzá teszem 449ft/orabér bruttoba”
 • 4. nyusz 2011. március 24. 10:10
  „Ja munkaerö kölcsönzésről annyit,hogy a jo népet keményen kizsigerelik.3 müszakba havi 50-60ezer ft netto fizetésért. Vidéki buszbérletet fizetik(jegyeket nem),de nem vagyunk jogosultak étkezési bonra ami 4500ft lenne(mert ugye a dolgozo embernem eszik)nekik megy zsebre 10-20ember után. Vannak du-éj potlékok,de 1napra délutános müszakra 8ora :3415ft fizettek. 1éjjeli müszakra 3600ft. Ezeket a kölcsön irodákat senki nem tudja leellenörizni?Tényleg ide jutottunk,hogy éhbérért dolgozzunk?”
 • 3. Stewe 2011. március 24. 09:50
  „Ez emberkereskedelem magyarul”
 • 2. pmc 2011. március 24. 08:53
  „Munkaerő-kölcsönzés=bűnszervezetben elkövetett adócsalás
  + feketemunka , stb...

  nem igaz hogy ezt nem lehetne megszüntetni...”
 • 1. kolombela 2011. március 24. 08:11
  „Munkaerő kölcsönzés: semmi más mint modern kori rabszolgaság, a kölcsönző cégek pedig a rabszolgatartók. Ez a fajta foglalkoztatottság a legmegalázóbb és a legkiszolgáltatottabb forma.
  Mondanom sem kell, hogy ez kizárólag a nagy kultúrájú nyugat multikulti szemete.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a bankok iránti bizalom

A magyar lakossági banki ügyfelek 42 százalékának csökkent a bankszektor iránti bizalma az utóbbi… Tovább olvasom