Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Matolcsy menesztené a monetáris tanácsot

"Az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és úgy tűnik, ezekből nem tanult" - fogalmazott Matlcsy György.

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával.

A Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról.

Matolcsy György utóbbi kapcsán elmondta, a két szervezet várja az új gazdaságpolitikát, és ha az hitelesen mutatja be a valódi helyzetet és ahhoz igazítottan tesz lépéseket, akkor az eredmény pozitív lesz. A szakember úgy véli, a korábbi 4,5-6,5 százalékos sáv szűkebb lesz, öt és hat százalék közötti sávon belül állapodhatnak majd meg.

A leendő tárcavezető beszélt a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkájáról is. Az interjúban elmondta, a jegybanki célok közötti arányok 2008 októberétől borultak fel, egyedül az infláció elleni küzdelmet tartották szem előtt, és el is vesztették a csatát.

"Az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és úgy tűnik, ezekből nem tanult" - fogalmazott, hozzátéve, hogy megjegyzése a nemzeti bank vezetési struktúrájára vonatkozott, mint mondta, a monetáris politikát nem egyedül Simor András irányítja.

Matolcsy úgy gondolja, hogy a monetáris tanács tagjainak az elmúlt másfél évben történtek miatt le kellene mondaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a PSZÁF munkájával elégedett-e, Matolcsy György úgy válaszolt, "elégedetlen vagyok minden, az állami hatókörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával. Persze rossz kormányzati politikát nehéz jó pénzügyi szabályozással kiszolgálni".

Más témában, a közműdíjakról szólva úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni a költségeket, és minisztertársa, Fellegi Tamás a következő hónapokban tárgyalni fog valamennyi meghatározó közműcég vezetőjével. A kormány minden megoldást megvizsgál, ami az antiinflációs politika körébe tartozik és kordában tartja az áremelkedést - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2010. május 13. 06:08
  „"Deviza hitelezés"? A legtöbben, azt sem tudják milyen a színe a devizának! Deviza üzérkedés ez jobbanhangzik e rendszerben! Hisz a devizát csak az értéke emelésére hsználják amikor forintot adnak kölcsöm,de deviza árban követelik vissza! Tehát úgy tesznek ,mint a Gyurcsánykormány tette!
  Úgy tettek mind, ha kormányoznának, közben nem csináltak semmit! Ez a legmenőbb üzlet a nép kifosztására!”
 • 1. load 2010. május 11. 13:13
  „Nem kéne ..sztatni az MNB-t!
  Még Matolcsynak sem.
  Ennek nem örülnek a hitelminősítők, a befektetők, az IMF és az Unió sem.
  A deviza hitelezés elszaladásáért meg éppen az általa szorgalmazott és bevezetett lakástámogatási rendszer a legfőbb felelős.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmi munka: bejelentenek a kék könyv helyett

A munkáltatók részéről sem az elektronikus, sem a telefonos bejelentéssel kapcsolatban nem érkezett… Tovább olvasom