Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Matolcsy: kedvezmény a feketézőknek?

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a kormány.

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a május 28-án esküt tevő következő kormány – nyilatkozta az fn.hu-nak Matolcsy György.

A kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnetnek adott interjúban kifejtette, hogy a bürokrácia leépítésével, a korrupció megtámadásával, az első gesztusértékű adócsökkentésekkel és az uniós fejlesztési források gyorsításával a számítások szerint már az idén 1 százalékkal növelni lehet a gazdaság bővülésének ütemét.

Elmondta, a bürokrácia csökkentése az elején nem jár elbocsátásokkal, a leépítést egy négyéves programként kell elképzelni.

"Egy sor intézményt össze lehetne vonni, vagy akár meg lehetne szüntetni" - jelentette ki Matolcsy György.

"Olyan három éves adóreformban gondolkodunk, ami 2010 közepén indul, de az igazi nagy dobásokra 2011-ben van esély" - mondta Matolcsy György. Hozzátette: a családi kisegítő munkára külön kedvezményes adózást kínálnak majd, s a tipikusan feketemunkából élő iparágak - a mezőgazdaság, a turizmus, beleértve a vendéglátást, az építőipar, és a családi kisegítő gazdaság - is újfajta adózásra számíthatnak.

Gyorsítják az uniós források kifizetését, ha a Széchenyi tervben vállalt 30 napra nem is, de 60 napra csökkenteni lehet a pályázatok elbírálási határidejét a jelenlegi átlagos 18-20 hónapról - mondta Matolcsy György a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az önkormányzati tárca szakemberei, és a Fellegi Tamás által rendelt előzetes elemzésekre hivatkozva.

Matolcsy György beszélt a devizahitelesek megsegítéséről. Az általa már korábban is említett állami alapok kivásárolnák és nemzeti valutára váltanák a fizetni nem tudók lakáshitelét. Az árfolyam még kérdéses, elvileg az adósnak, a banknak és az államnak is vállalnia kellene a részét az eredeti és aktuális árfolyam közötti különbségből.

A forint kapcsán Matolcsy Györgynek nincs árfolyamcélja. A következő kormányzat költségvetési politikáért felelős tagjaként néhány százalékos árfolyam-ingadozást megengedhetőnek tart, de 15-20-30 forintos ugrálást nem. A leendő miniszter szerint a világgazdaságban nagy gond van, az uniós államok fele komoly bajba kerülhet, attól kell tartani, hogy most következik a W-formájú krízis második szakasza.

Matolcsy György kijelentette azt is, hogy az új kormány már nem tudja szorgalmazni az euró minél gyorsabb bevezetését. "Az eurózónához való csatlakozás kritériumai közül egyet sem teljesítünk, miközben az eurózóna sem teljesíti saját kritériumait" - mondta. Most a valutaunós tagok egy része leszakadóban van az euróról, és el kell dönteni, hogy politikai határozattal építsenek-e az euró mögé egységes gazdaságot és gazdaságpolitikát, ami a tagországok önálló gazdaságpolitikájának feladását jelenti. Ha nem, akkor a leszakadókat ki kell engedni az euróövezetből - fejtette ki.

Elmondta: senkit sem szólít fel semmire, a mindenkori jegybank mindenkori vezetőségével fog együtt dolgozni. Magyar állampolgárként viszont nem tartja helyesnek, ha olyan súlyos hibasorozat után, mint amit a jegybank az elmúlt években elkövetett, helyén marad a monetáris tanács. "A testület tagjainak azt kell eldönteniük, hogy vállalják-e azt a lelki helyzetet, hogy egy új kormány teljesen más gazdaságpolitikájával szembenézve maradnak a helyükön, tudva azt, hogy súlyos hibákat követtek el" - hívta fel a figyelmet. Kitért arra is, hogy vonatkozik ez az állam hatókörébe eső valamennyi pénzügyi ellenőrzéssel foglalkozó intézményre is, mert mindegyiknél sok a hiba.

Olvasóink írták

 • 6. HR_XAR 2010. május 17. 12:15
  „Ez az egész tervezet baromság. A vállalkozó, pl építőipari leszarja nagy ívben a kedvezményes kulcsokat. A magyar tulajdonban lévő cégeknél a fő mottó, hogy a tulajdonosok minél több pénzt költsenek el és nem érdekli mi lesz a dolgozókkal, stb. A feketegazdaság nem fog megoldódni a kedvezményes kulcsokkal, mert egy magyar cégtulajdonos sem fogja a saját kis extra bevételeit lecsökkenteni a tisztesség kedvéért.

  Győrben is van nem egy építőipari cég, aki ész nélkül költi el a beérkező pénzeket, majd egymásnak adnak vesznek számlákat hogy a könyvelés legalább szépen nézzen ki, holott amögött egy fillér sincs. Ha egy építőipari bebuknak, bukna vele minden partnere. Hány olyan van, hogy a magánszemély 30 millióért házat építtet és a belső könyvelésben, ahol van hivatalos és fekete nyilvántartás azt látja az ember, hogy 12 millió hivatalos 18 millió fekete.

  Az adóterhek csökkentésével semmi nem oldható meg, mert <moderálva> hogy nem a bevételeket kellene először állami szinten csökkenteni, hanem a kiadásokat. Felülvizsgálni az összes segélyt, támogatást, stb. Ha csökken a kiadás, akkor nő a tartalék és lehet csökkenteni a bevételeket, azaz adót csökkenteni. A szigorúbb ellenőrzés meg eleve lehetetlen, mert a felsőbb apeh vezetésben sokan valamely könyvelőiroda, vagy könyvvizsgáló spanjai így fű alatt elintéznek mindent. Egyszerűen nem lehet megoldani, ahhoz sokkal nagyobb reform kellene, és nem a 2/3-ad, mert a reformot úgy kellene kezdeni, hogy az összes pártot elzavarni, a fideszt is ugyanúgy, ahogy az mszp-t, aztán lehet újraépíteni a többi rendszert”
 • 5. Primax 2010. május 16. 20:50
  „" A forint kapcsán Matolcsy Györgynek nincs árfolyamcélja."
  Ez az ember a kijelölt nemzetgazdasági miniszter.
  Jézusmária...............”
 • 4. Jandex 2010. május 14. 06:42
  „Miért van Nekem olyan érzésem,hogy mire nálunk EUR-val lehetne fizetni addigra megszűnik az EU ?! :)))”
 • 3. Vincent_Hana 2010. május 13. 21:15
  „Ezt meg kellett lépni!
  Így van ez rendjén kérem!
  Sohse lopnak különben el törvényesen több száz milliárdot ismét...
  Off”
 • 2. Csetneky 2010. május 13. 18:20
  „Elég régóta szó van arról, hogy az adóterheket csökkenteni, az ellenőrzést szigorítani, a szankciókat pedig elrettentővé kellene tenni, hogy egész egyszerűen ne érje meg adót csalni. Most itt a 2/3-ad, neki lehet rugaszkodni!”
 • 1. elihu 2010. május 13. 12:49
  „Hát igen. Ez nyugaton még működne is, de ez a jóhiszeműség itt Magyarországon aligha. Így csak tovább nő a svindlerek haszna. Kedvezmények persze kellenek, de nem a feketézők miatt, hanem azok miatt akik tényleg betartják a törvényeket. A feketézőket szimplán el kellene kapni és keményen büntetni. Ja hogy ezt hogyan? Na ezt kell kiokoskodni.... de minden esetre nem a törvényfélők rovására. Az egyik kézzel adunk, másik kézzel elveszünk típusú bolsevik politikát el kell felejteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális győri ajánlatok állást keresőknek

Győri kirendeltség és szolgáltató központ aktuális állásajánlatai: Tovább olvasom